Pe aceeași temă
Declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis la CSM, in special cele referitoare la ridicarea MCV si pedepsirea scurgerii in presa a unor informatii din dosare penale, au declansat critici dure.
Monica Macovei, care si-a indemnat alegatorii sa-l voteze in turul II de la prezidentiale pe Klaus Iohannis, dupa ce acesta a acceptat conditiile candidatei independente, s-a aratat intrigata de declaratiile facute de seful statului la prima sedinta a CSM din anul 2015.
Presedintele Iohannis a atras marti atentia ca Justitia este a treia putere in stat, nu o supraputere, si cerut CSM sa “ia atitudine, la modul cel mai serios” atunci cand informatii din dosare penale aflate in curs de anchetare ajung in presa.
“Sunt surprinsă și am întrebări despre cum vede președintele Iohannis mersul Justiției. Seamănă cu ce ne spune PSD-ul. El spune că las-o mai moale. Ce înseamnă supra-putere? Să nu anchetez miniștri și parlamentari? Eu așa înteeleg, că asta vrea să spună prin să nu devină supra-putere.
Este normal ca oamenii să știe ce politicieni sunt anchetați, ce politicieni sunt corupți. Nu e scurgere de informații, ci informarea publicului.
În scrisoarea pe care i-am trimis-o înainte de turul 2 și pe care el a semnat-o, am scris ca MCV-ul să nu se ridice. Sunt surprinsă. O să urmăresc foarte atent ce face și ce zice.
Sunt împotriva ca procurorul general să fie parte din CSAT, pentru că este membru al puterii judecătorești, nu e ca președintele, premierul sau miniștrii. Poate fi supus la presiuni politice. Nu are ce să caute un magistrat în CSAT.
Ridicarea MCV îmi dă fiori reci, dar îi bucură pe baroni. Dacă nu era MCV, DNA nu mai exista, la fel și ANI.”, a spus europarlamentarul Monica Macovei, la B1 TV.
Jurnalistul Ion Cristoiu l-a criticat si el pe Iohannis, considerand ca indemnul adresat de acesta CSM-ului, in legatura cu presa, aminteste de PNL-ul pe stil vechi, parte din USL.
"Intervenția în legătură cu stenogramele publicate în presă se înscrie într-o intervenție destul de interesantă. Ne surprinde, pentru că astfel de afirmație nu a mai fost făcută de un președinte până acum. Afirmațiile sunt ale PNL-ului pe stil vechi, care făcea parte din USL, tema scurgerilor în presă a fost o temă a PNL-ului vechi. Asistăm la un început de refacere a USL, da, exprimă puncte de vedere ale PNL-ului vechi”, a spus Cristoiu.
"Noi, alegătorii, suntem în eroare, pentru că Iohannis nu a avut până acum o poziție categorică de partea justiției. Cred că, până la urmă, noi am votat refacerea USL. Iar programul lui Iohannis este să facă tot ce nu a făcut Băsescu. Dar uneori pare să greșească, pentru că nu tot ce a făcut Băsescu a fost greșit. Seamănă cu un soț care s-a căsătorit cu o femeie care a divorțat de un bărbat foarte celebru și nu vrea să semene cu celălalt”, a declarat Cristoiu, pentru postul B1 TV.
Președintele Klaus Iohannis a mai sustnut marti ca presedintele CSM ar trebui sa fie membru CSAT, iar CSM, Inalta Curte de Casatie si Justitiei si Parchetul General sa aiba drept de initiative legislative.
Potrivit Constitutiei, cele trei institutii nu au drept de initiative legislative, dar o astfel de modificare este dorita de noul procuror general, Marius Tudose, si de premierul Victor Ponta.