Pe aceeași temă
Macovei arata ca voturile date de parlamentari in ultimele zile "rup actuala clasă politică de cetățeni" si considera ca "președintele Iohannis are dreptul și puterea să atace la Curtea Constituțională aceste proiecte de lege prin care parlamentarii se pun deasupra legii, justiției și ordinii constituționale":
"1. Dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii care și-au angajat rudele la cabinetele politice până în 2013 îi scapă pe parlamentari de răspunderea penală, creează avantaje familiilor acestora și le dă dreptul celor care au încălcat legea să candideze din nou.
2. Revotarea pensiilor speciale pentru aleșii locali este o sfidare a populației și o încălcare a deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că această lege este neconstituțională.
3. Respingerea de către Senat a solicitării Guvernului de a emite ordonanțe de urgență pe perioada în care parlamentarii sunt în vacanță, o premieră în 26 de ani, este o limitare abuzivă și neconstituțională a atribuțiilor Guvernului. Camera Deputaților a permis astăzi Guvernului să emită ordonanțe de urgență, dar a exclus, între altele, justiția și cultura și a restrâns domeniul la sănătate. De ce le este frică de justiție și de măsurile pe care le-ar putea lua noul ministru al Sănătății? Se tem de descoperirea implicării unor politicieni în tragediile din sănătate?
4. Nu trebuie uitat nici votul de ieri din Senat care a pus capăt anchetării fostului ministru de Externe, Titus Corlățean, cel care a stabilit în 2014 numărul secțiilor de votare din străinătate. Senatorii și Corlățean însuși nu dau doi bani pe imaginea românilor stând în ploaie la coadă să voteze și pe încălcarea unui drept constituțional, acela de alege."
Reactia Monicai Macovei vine dupa ce parlamentarii Romaniei au votat zilele trecute mai multe modificarile legislative controversate: au adoptat din nou legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, dupa ce aceasta a fost considerata neconstitutionala de CCR, au respins solicitarea DNA in cazul lui Titus Corlatean, fost ministru de Externe, in privinta votului din diaspora de la alegerile prezidentiale din 2014, au legalizat nepotismul, dezincriminand angajarea rudelor la Parlament pana in 2013, au decis sa ii mentina in functie pe cei condamnati definitiv dar la pedepse cu suspendare, au interzis Guvernului sa dea legi in perioada vacantei parlamentare si au votat superimunitati pentru avocati si pentru notarii publici.