Macron: Schengen, nefuncțional. Iohannis: directiva privitoare la muncitorii străini, depășită

Dora Vulcan | 24.08.2017

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a venit joi în România. El a susținut o conferință de presă cu președintele român, Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

Şeful statului francez a vizitat Muzeul Satului și a avut o întâlnire cu premierul Mihai Tudose. Într-o conferință de presă la Ambasada Franței s-a arătat erm împotriva proiectului de modificare a legilor Justiției. 

 

 

 

 

 

UDPATE  - Vizita celor doi șefi de stat, cu soțiile, la Muzeul Satului s-a incheiat, dupa aproape 40 de minute. Macron a promis ca va reveni si anul viitor in tara noastra, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, si ca i-a placut sa descopere traditiile romanesti. La final, a spus din nou "buna ziua". La finalul vizitei la Muzeul Satului, Macron a promis sa revina in tara noastra in 2018. Urmeaza receptia organizata la Palatul Cotroceni in onoarea presedintelui Frantei, decalată, ca întregul program al vizitei. 

 

 

UPDATE -  Presedintele Frantei, Emmanuel Macron a spus, intr-o conferinta sustinuta la Ambasada Frantei, ca proiectul de reforma din Justitie (propus în urmă cu o zi de ministrul de Justiție Tudorel Toader) nu este compatibil cu lupta anticoruptie.  Macron a sustinut in fata comunitatii franceze adunate la Ambasada Franei ca atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul Mihai Tudose, cu care a avut azi intalniri, l-au asigurat ca proiectul va fi corectat in asa fel incat Romania sa nu se abata de la lupta anticoruptie 

 

 

UDPATE  - Premierul Mihai Tudose i-a oferit cadou președintelui Franței, Emmanuel Macron, o crenguţă de stejar plantat de generalul Berthelot în 1927 la Iaşi, relatează News.ro. Macron a fost primit de către premier la Vila Lac 1, unde au avut un dejun de lucru. Surse guvernamentale au declarat pentru News.ro că Emmanel Macron a cerut o întrevedere tete-a-tete cu şeful Executivului. Potrivit Executivului, în cadrul dejunului de lucru au fost abordate aspecte privind cooperarea în sectoarele economic, energetic, cercetare şi cultural. Delegaţia română condusă de prim-ministrul Mihai Tudose este compusă din ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, ministrul Economiei, Mihai Fifor, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şeful misiunii de onoare, George Ciamba, ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Cîmpeanu, membru al Camerei Deputaţilor, consilierii de stat Florin Vodiţă, Gabriel Andronache, Felix Rache.

 

 

 

 

Live text conferința de presă comună Macron - Iohannis

 

 

Se discută despre un potențial Frexit - cu un răspuns savuros și abil al lui Macron la adresa celor care au riscat formula ruperii de UE -, despre dumpingul comis de muncitori români în țările dezvoltate dar și despre dreptul lor la un trai mai bun, cu necesitatea modificării unei directive depășite care-i nemulțumește pe toți: și pe cetățenii din țările bogate (care-i percep pe muncitorii români ca pe niște migranți care aduc probleme dar nu plătesc taxe în țările lor - subiect de confruntare în campania prezidențială între Macron și Le Pen) și pe cei care au dreptul la muncă în spațiul UE. De altfel, Macron a venit la București pentru a obține sprijinul României pentru modificarea directivei europene privind piața muncii (care se preconizează că va fi cerută peste două luni la Bruxelles), spun jurnaliștii francezi în discuțiile informale cu colegii români. Macron crede că muncitorii români ar trebui să plătească taxe în țara în care sunt angajați dar să primească salarii la egalitate cu cele ale francezilor, ca semn al apartenenței depline și reale la spațiul UE. Macron nu spune nimic despre perioada limită la care s-a referit în alte ocazii și nici jurnaliștii nu-l întreabă. Macron este adept al limitării acestei perioade de muncă la un an. Schengen este depășit și nefuncțional iar România nu ar trebui să aspire la o aderare în aceste condiții, înainte să se elimine disfuncționalitățile. Într-un limbaj diplomatic impecabil, lucrurile sunt totuși rostite direct și frontal, fără ascunzișuri.

 

 

 

Întrebări presă

conferință de presă - monitorizare Hotnews.ro:

înregistrarea conferinței, AICI

 

  • Dvs cereti inasprirea conditiilor de acces a muncitorilor detasati. Daca nu reusiti modificarea directivei luati in considerare un Frexit?

 

Macron: Ei bine, unii au incercat aceasta metoda. Niciodata nu am abordat subiectele europene in acest mod. Ce doriti pentru Romania? Va doriti ca salariile din Romania a ramana la o treime din Franta, sau sa aveti si sa va pastrati talentele? Inteleg de la presedintele dvs ca doriti o Romanie mai integrata. Tarile care sustin status quo-ul sustin aceasta situatie care nu este favorabila pentru Romania.Ce se intampla de cativa ani cu fondurile structurale - anumiti oameni politici profita de acest sistem, fac dumping fiscal.Nu va avea loc un Frexit ci o explozie a Uniunii Europene. O parte din Brexit se datoreaza tocmai acestei situatii. trebuie sa privim lucrurile in fata.  Ceea ce facem este sa oprim un abuz care nu este bun pentru nimeni. aceasta lupta pentru reforma detasarii lucratorilor sunt pentru mine o prima etapa a reformei Europei, pentru convergenta.​

 

 

  • Franta va sprijini aderarea Romaniei la Spatiul Schengen abia dupa redefinirea acestuia? Va fi unul concret?

 

Macron: Rapunsul meu este 'Da'. Vreau sa salut toate eforturile Romaniei care a contribuit la securitatea granitelor europene. Reticenta care a existat privitoare la Schengen este legata de faptul ca acest lucru ar fi insemnat riscul de a-i lasa pe migranti sa intre. Pot sa constat ca Romania a contribuit intr-un mod deosebit de eficace. Nu am niciun motiv sa ma opun intrarii Romaniei in Schengen.Acesta trebuie reformat in profunzime si Romania sa intre in acest spatiu intarit.

  

 

  •  Ati putea sa fiti mai concret in ce priveste detasarea lucratorilor?

 

Macron: As vrea sa nu fie nicio ambiguitate in ce priveste transportul rutier. Sunt doua subiecte diferite. Cand vorbim despre transportatorii rutieri care angajeaza romani la costuri romanesti in Franta acest lucru intra in acordul privind transporturile. Este vorba de problematica detasarii lucratorilor. Sectorul transportului rutier acopera o realitate care nu se refera doar la lucratorii detasati.Asta nu are nicio legatura cu directiva privind transportul rutier, care este discutata in alt cadru. Nu accept ca un transportator francez sa faca dumping social angajand lucratori din tari cu salarizare redusa

 

Iohannis:Este foarte important sa evitam implicatiile excesive in aceasta speta. Putem sa observam in Europa de Vest apare tot mai des aceasta dicutie privind social dumping, evitarea unor cheltuiel sociale. Nu pot sa spun ca sunt pro sau contra, sunt aspecte care trebuie discutate de specialisti. Nu o sa stau eu si presedintele Macron sa elaboram un draft al acestei directive.Sunt lucratori care aparent incearca sa eludeze sistemul dar sunt si lucratori din Romania care vor sa lucreze in Germania, Franta. Trebuie sa vedem aceste nemultumiri pe de o parte in Europa de vest si dorinta unora de a trai mai bine.Inseamna ca directiva nu este suficient de clara si suficient de buna. Am fost de acord inca din iunie ca trebuie sa facem directiva mai clara si mai eficienta pentru toata lumea.Este foarte important sa se evite anumite confuczii. Nimeni nu doreste sa evite competitia.Nu este suficient sa se rescrie directiva, este nevoie de o cooperare mai intensa intre sistemele sociale din toata europa, este nevoie de un control mult mai bun.Daca abordam aceste lucruri cu seriozitate, sistemul va functiona mai bine, fara aceste suspiciuni ca unii iau locul de munca al celorlalti.Regulile europene au fost construite pentru a inlesni convergenta, o dezvoltare care ne duce pe toti pe aceeasi treapta a nivelului de trai.Se cunoaste ca exista agentii care exploateaza diferenta pentru a avea ele castig. Ceea ce imi doresc eu, si presedintele Macron este sa facem lucrurile pentru o abordare corecta si echitabila pentru toata lumea.Nimeni, absolut nimeni nu are intentia sa creeze conditii favorabile pentru unii si defavorabile pentru altii. Ne dorim o directiva pentru detasare si o directiva pentru transport.

 

 

 15.20 Declaratii Macron:

 

  • "Imi face o mare placere sa ma aflu astazi intr-o vizita bilaterala
  • Intr-adevar avem un parteneriat strans
  • Acum 10 ani tara dvs a aderat la UE si a facut progrese remarcabile.
  • O relatie bilaterala se construieste si prin relatii de afaceri pe care, intr-adevar, vrem sa le dezvoltam.
  • O cooperare care trebuie incurajata in continuare, cele trei acorduri care au fost semnate acum sunt deosebit de importante pentru noi.
  • Am vorbit de asemenea de mai multe subiecte de interes comun.
  • Am discutat si un subiect care stiu ca este foarte important pt dvs si va felicit pentru aceasta dorinta de a lucra impreuna - revizuirea directivei privind detasarea lucratorilor.
  • As dori sa explic poate o neintelegere. Revizuirea privind directiva nu inseamna sa ii impiedicam pe transportatorii romani sa lucreze in toata Europa. Problema este ca acumpropunem un cadru prea slab. 
  • Vom intari parteneriatul dintre noi pentru ca un control mai ferrm sa fie activat.
  • Sigur ca ne dorim ca toti cei care lucreaza in Europa sa o faca intr-un mod corect si competitiv.
  • Europa care protejaza este si Europa Apararii, care sa avanseze in mod concret pentru cei care doresc sa contribuie la acest proiect.
  • Aveti tot dreptul sa cereti aderarea la spatiul Schengen. Nu am nicio ideologie, sunt total deschis fata de acest subiect insa trebuie sa fiu onest - Europa spaitului Schengen nu functioneaza bine.
  • Transformare spatiului schenghen si a unor reguli si sa asociem in acelasi timp Romania la aceste discutii
  • Va aratam toata deschiderea de a avea un parteneriat demn de toate eforturile pe care le-ati facut. Stim ca sunteti ferm hotarat sa integrati deplin Romania si zona Euro este o astfel de convergenta
  • Asadar impreuna am decis sa lucram in urmatoarele saptamani pentru toate aceste proiecte."

 

 

 

15.15: Declaratii Klaus Iohannis:

 

  • "Romania este prima tara din regiune unde domnule presedinte unde efectuati o vizita bilaterala, ne onoreaza. Este si un moment istoric, se indeplinesc 25 de ani de la tratatul dintre Romania si Franta
  • Am avut discutii foarte bune, in urma carora am decis aprofundarea parteneriatului strategic.
  • Am salutat dinamica pozitiva a colaborarii economice, care a ajuns la aproape 8 miliarde de euro.
  • Am exprimat dorinta de a colabora cu franta in contextul celebrarii in 2018 a Centenarului. Romania ramane una dintre tarile cele mai atasate francofoniei
  • Am subliniat rolul comunitatii romanesti din Hexagon, cu rol de liant dintre cele doua societati, multi romani cu inalta calificare lucreaza in Franta si contribuie la bunastarea societatii franceze
  • Am decis sa conlucram in contextul consolidarii proiectului european la care, amandoi, tinem foarte mult.
  • Romania este astazi un stat membru matur, cu un profil proeuropean foarte putenic, care doreste sa fie membru reformator al UE.(…)integrare la nivel european intr-o forma incluziva, catre initiative consensuale si pozitive pentru cetatenii nostri.Trebuie sa fie o Europa a coeziunii in care sa existe progresul tuturor statelor membre.
  • I-am transmis ca obiectivul Romaniei de aderare la spatiul Schenghen ramane unul de actualitate."

 

 

15.07 Ceremonie de semnare oficiala, in prezenta celor doi presedinti, se semneaza la aceasta ora o declaratie de intentie privind cooperarea romano-franceza pe subiecte europene de interes comun, declaratia intre Airbus Helicopters si IAR Brasov si Memorandumul de intelegere privind “Ground Based Air Defence Systems” pentru Fortele Armate Romane dintre MBDA si Romarm.

 

 

13.34 Garda de onoare de la Cotroceni îi dă onorul iar Macron îi răspunde cu un impecabil ”Bună ziua”

 

 

 

 

13.32 Momentul intonării imnurilor celor două state

 

 

13.30 Președintele Macron și soția au ajuns la Cotroceni. Ei au fost întâmpinați de soții Iohannis. 

 

 

***

 

 

Vizita preşedintelui francez va începe la ora 13.00, cu ceremonia primirii oficiale la Palatul Cotroceni, anunță Administrația Prezidențială.  Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale, iar de la ora 14.30 vor susţine o conferinţă de presă comună. 

 

 De la ora 15.00, preşedintele Franţei se va întâlni şi cu premierul Mihai Tudose.  Tudose va fi insotit de ministrii de Externe, Afaceri Europene si Economiei, ambasadorul Luca Niculescu, Sorin Cimpeanu - presedintele Agentiei Universitare a Francofoniei, precum si consilierii Florin Vodita, Gabriel Andronache si Felix Rache.

 

Spre seară, la ora 17.30, preşedintele Klaus Iohannis îl va însoţi pe Emmanuel Macron într-o vizită la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", iar la ora 19.30, la Palatul Cotroceni va avea loc o recepţie oferită în onoarea preşedintelui Franţei.

 

Emmanuel Macron va solicita norme mai bune pentru lucrătorii francezi în condiţiile unei concurenţe neloiale a forţei de muncă din Europa de Est, în timpul unei vizite pe care o va efectua în regiune în perioada 23-25 august, a declarat, săptămana trecută, un oficial francez, citat de Reuters.

 

Macron s-a angajat să ia măsuri pentru a contracara "dumpingul social" în Franţa, metodă prin care companiile folosesc forţă de muncă mai ieftină din statele mai sărace din Europa de Est şi ameninţă locurile de muncă ale lucrătorilor francezi.

 

Oficialul francez a declarat, sub protecţia anonimatului, că Emmanuel Macron va milita pentru reguli mai stricte privind piaţa muncii în timpul călătoriei sale în Austria, România şi Bulgaria, în perioada 23-25 august, când va purta discuţii şi cu premierii din Cehia şi Slovacia.

 

În urmă cu două săptămâni, Administraţia prezidenţială anunţa vizita în România a preşedintelui Franţei.

 

“La invitaţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, va efectua, în data de 24 august a.c., o vizită în România. Discuţiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate. La finalul întrevederii cei doi Preşedinţi vor susţine o conferinţă de presă comună”, anunţa Administraţia Prezidenţială.

 

Vizita a fost convenită cu prilejul întrevederii avute de cei doi preşedinţi în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie, când Macron a acceptat propunerea lui Iohannis de a continua dialogul la Bucureşti.

 

După întâlnirea din 23 iunie, care a durat aproximativ 30 de minute, preşedintele Iohannis a afirmat că aceasta a fost “foarte, foarte bună” şi s-a convenit ca România şi Franţa să colaboreze în vederea întăririi unor formate europene.

 

“Am avut o primă întâlnire aşezată bilaterală cu preşedintele Macron. Am abordat într-un timp foarte scurt multe teme foarte importante pentru noi, pe colaborare şi bilaterală şi formate europene. Am discutat despre colabrări de exemplu pe Schengen, despre colaborarea pe care o pregătim pentru sezonul cultural”, a spus Iohannis, afirmând că întâlnirea a fost “foarte, foarte bună”.

 

O temă importantă de discuţie a fost directiva europeană privind detaşarea muncitorilor, ridicată în cadrul întâlnirii de Emmanuel Macron.

 

“Doreşte să colaboreze cu noi, am arătat toată deschiderea pe acest dosar. (...) Trebuie să găsim soluţii care satisfac şi o parte şi cealaltă. Nu are rost să ne ascundem după deget şi să rămână fiecare pe poziţia lui. Trebuie discutat, trebuie negociat, trebuie soluţionată chestiunea”, a spus atunci Iohannis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22