MAE a retras pledoaria favorabilă lui Dragnea depusă la CEDO de fostul agent guvernamental

Dora Vulcan | 13.11.2019

MAE a retras, din dispoziția lui Bogdan Aurescu, observațiile în favoarea lui Liviu Dragnea trimise la CEDO de fostul agent guvernamental Viorel Mocanu în cauza Dragnea împotriva României.

Pe aceeași temă

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus retragerea observațiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, domnul Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României și în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză.

Decizia a fost luată, pe baza argumentației Direcției Agent Guvernamental din cadrul MAE, întrucât respectivele observații au fost întocmite cu nerespectarea procedurilor de lucru ale direcției de specialitate menționate din MAE, fiind formulate în detrimentul intereselor statului român și cu nesocotirea punctelor de vedere transmise de autoritățile naționale cu competențe în domeniul de referință.

Totodată, a fost solicitat Curții să permită transmiterea de noi observații în aceste cauze, care să reflecte prevederile legale și practica națională în materie”, anunță Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis presei miercuri.

Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a semnat un memoriu privind linia de apărare a agentului la CEDO în cauza Dragnea contra României.

Memorandumul, datat cu 11 martie 2019 privea procesul de la CEDO în care fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, pe atunci în libertate și încă președinte al PSD, încerca să obțină la curtea de la Strasbourg o condamnare a statului român, pentru a putea cere în țară o revizuire a condamnării lui în dosarul fraudei la referendumul din 2009.

Memorandumul intern, din data de 11 martie 2019, a fost înaintat lui Meleșcanu de agentul guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu. Documentul a fost semnat de Teodor Meleșcanu, la „Aprob”.

Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Fraude la Referendum, fapt care avea să-l împiedice apoi să ia funcția de prim-ministru al României, ca președinte al PSD, partidul care a cîștigat alegerile parlamentare din 2016. În 2017, Dragnea a deschis la CEDO un proces împotriva statului român prin care spera să obțină apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție revizuirea sentinței din Dosarul Referendumul. Aceasta după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare.

Dragnea s-a plâns la CEDO că un magistrat asistent s-a aflat printre cei care au semnat motivarea deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România de condamnare. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O' Connor, a invocat jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”.

În 6 decembrie 2018, fostul agent guvernamental la CEDO, de dinaintea lui Mocanu, Catrinel Brumar, a combătut argumentele avocatului lui Dragnea și a argumentat că nu se aplică precedentul din Slovenia.


În 12 februarie 2019, cu o săptămână înainte de un termen limită stabilit de CEDO pentru ca guvernul să aducă observații suplimentare în dosar, premierul Dăncilă a demis-o pe Catrinel Brumar. În locul ei, Dăncilă l-a numit pe Viorel Mocanu.

În 11 martie 2019, Mocanu a depus observațiile suplimentare în dosarul Dragnea contra României, în care a susținut teza lui Dragnea împotriva României, adică aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Tot din 11 martie datează și un memorandum intern cu tema: „Observațiile Guvernului României cu privire la comentariile reclamantului și cererea de satisfacție echitabilă în cauza Dragnea Liviu-Nicolae împotriva României (termen CEDO 11.03.2019)”.

Observațiile lui Viorel Mocanu din 11 martie 2019, trimise la CEDO, au fost primite cu entuziasm de avocatul lui Dragnea, care a arătat Curții de la Strasbourg că astfel guvernul român îi dădea dreptate reclamantului Dragnea.

De altfel și în memorandumul care apare ca fiind semnat de Teodor Meleșcanu, se arată, printre altele, că prin procedura urmată la ÎCCJ pentru sentința definitivă de condamnare a lui Dragnea „totodată se încalcă principiul fundamental ce reglementează secretul deliberării”.

Astfel, se propunea „aprobarea argumentației expuse mai sus și dezvoltate în memoriul anexat, cuprinzînd pozița Guvernului la comentariile reclamantului și la cererea sa de satisfacție echitabilă și transmiterea memoriului anexat la CEDO”.

Între timp, din august 2019, avocatul Viorel Mocanu a demisionat din funcția de agent al Guvernului la CEDO după ce, pe 5 iulie 2019, îi trimisese premierului Viorica Dăncilă, peste capul lui Meleșcanu, un raport în care se plângea că nu are suficienți subalterni bine pregătiți cu care să lucreze la MAE.

În locul lui Mocanu, Dăncilă a numit-o în funcția de agent guvernamental la CEDO, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, pe Simona Maya Teodoroiu, fost judecător la CCR.

Teodoroiu a fost raportor în cazul asupra căruia Curtea a decis, în noiembrie 2018, că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători de la instanța supremă trebuie refăcute.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22