MAE: Încă un român de pe pachebotul Diamond Princess, infectat cu coronavirus

Redactia | 19.02.2020

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, că un al doilea caz de infectare cu noul coronavirus a fost confirmat la un cetățean român, membru al echipajului pe vasul de croazieră Diamond Princess.

Pe aceeași temă

„Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess. Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine și nu manifestă simptome”, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

„Potrivit datelor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile locale au precizat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în așteptarea rezultatelor”, precizează MAE.

Pe 13 februarie, MAE anunța că un român de pe nava de croazieră aflată în carantină în Japonia are coronavirus.

"Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus)", anunţă MAE.

Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații.

"Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităților nipone.

De asemenea, Ambasada României în Japonia menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess", potrivit MAE.

Diamond Princess a fost plasată în carantină pentru două săptămâni pe 3 februarie, când a ajuns în Yokohama, după ce un bărbat care debarcase în Hong Kong a fost diagnosticat cu coronavirus.

La bordul navei sunt și 17 români, doi turiști și 15 angajați. Numărul celor infectați este aproape sigur mai mare, ministerul nipon al sănătății informând că sunt testate și alte persoane în cazul cărora pare că este nevoie de așa ceva. Dintre cele 39 de cazuri noi, zece sunt membri ai echipajului, iar 29 pasageri. Zece sunt cetățeni japonezi, iar restul din 11 țări, printre care Statele Unite și China.

Patru dintre aceștia sunt în stare gravă.

Cei care sunt diagnosticați cu coronavirus sunt luați de pe navă și duși la spital.

Membrul echipei de carantină infectat se ocupa cu distribuirea formularelor prin care era verificată starea de sănătate a pasagerilor încă de pe 3 februarie. El purta mască și mănuși, dar nu și costum complet de protecție.

”Vestea despre ofițerul de carantină este îngrozitoare”, a declarat un pasager.


”Cei care au venit în camera noastră pentru evaluarea inițială aveau mănuși și măști chirurgicale, dar cei care au făcut efectiv testele pentru virus aveau costum complet și mască pe toată fața”, a adăugat acesta.

Mark Kortepeter, profesor de epidemiologie la Universitatea Nebraska a declarat că, deși este greu de dat un verdict în condițiile unor informații limitate, infecțiile de pe vas indică un ”agent deosebit de transmisibil”, cel puțin în medii închise.

”Ofițerul de carantină infectat indică, probabil, riscul mare la care se expun chiar și cei care încearcă să se protejeze, pentru că virusul este neiertător și nu există marjă de eroare în utilizarea echipamentului de protecție personal și a igienei mâinilor”.

”Probabil că este nevoie doar de un mic număr de virusuri pentru a infecta”, ceea ce înseamnă că este un propagator eficient”, a mai spus profesorul de epidemiologie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22