Pe aceeași temă
Comunicatul MAE român
Față de postarea, pe pagina de Facebook a ministrului ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, cu privire la declarațiile de astăzi ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect.
Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români.
De asemenea, față de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România își respectă și își exercită responsabilitățile constituționale față de toți cetățenii săi, indiferent de etnia acestora, și acționează susținut pentru consolidarea unei societăți integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalității și respectului reciproc.
MAE român, manifestând responsabilitate față de relația foarte importantă dintre România și Ungaria – parteneri strategici, state membre UE și aliate NATO – s-a abținut, în ultima perioadă, la a reacționa la o serie de manifestări provocatoare ale părții ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat și artificial, a relației bilaterale.
Prin urmare, cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toți cetățenii statelor noastre, MAE român face apel la reținere și discernământ și pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora.
Comentarii 5
Nagy Viktor - 05-01-2020
"Pentru nea Peter care poate nu stie ca in 1919 armata romana i-a scapat pe maghiari - la cererea parlamentului maghiar ... de bandele comunistoide a lui Bela Kun". Pentru domnul Horaţiu, care este abosolut greşit informat: Nu la solicitarea parlamentului maghiar a intervenit armat românp, ci din proriul imbold şi la sugestia Antantei. (În primăvara şi vara anului 1919. Pesta şi parlamentul (practic inexistent) era controlat de comuniştii condus de BK. Nu ştiu ce legătură are opinca, cu intervenţia lui Iohannis. (Nici una, de fapt.) În privinţa mesajului "profesionist şi echilibrat" al MAE, vă rog să citiţi şi comentariile mele de mai sus.
Răspundeemil - 04-30-2020
Presedintele Iohannis este intre autohoția romaneasca si autonomia ungureasca.
RăspundeNagy Viktor - 04-30-2020
Logică elementară şi cronologie: 1.Pe 29 aprilie la orele prânzului domnul Iohannis spune în declaraţie: "Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? " 2.Ca replică ministrul de externe al Ungariei (ţară vizată direct prin descursul lui Iohannis, critică atitudinea "necivilizată" al preşedintelui. 3.Vine ministrul de externe al României să apere, să acoper greşala comisă de şeful său: "proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect." Deci scoate în evidenţă: e o problemă EXCLUSIV ROMÂNEASCĂ, INTERNĂ. Şi la fel: PARTEA UNGARĂ NEAVÂND A SE PRONUNŢA ÎN ACEST SUBIECT. Dar întreb, nudl. Iohannis a invocat mai devreme Budapesta şi pe O. V. Partea atacată nu are voie să se apere. Şi spune ministrul român, care astăzi se află la Chişinău, şi din banii noştrii duce măşti, combinezoane şi personal medical. Este un caz tipic al DUBLEI MĂSURI.
RăspundeNagy Viktor - 04-30-2020
O întrebare de baraj, pentru ministrul de externe al României: Dacă Ucraina, Moldova, Serbia, Bulgaria sau Doamne fereşte ia o decizie, o poziţie oficială care vizează în mod negativ, comunitatea românească de pe teritoriul lor, atunci MAE poate să ia poziţie sau nu? Şi dacă ia o poziţie de partea românilor, atunci este o ingerinţă? Sau Qoud licet Jovi, NON licet bovi? Sau vorba cu paiul din ochiul celuilalt...
Răspundehoratiu - 04-30-2020
Mesaj echilibrat si profesionist din partea MAE al Romaniei - subscriem . Pentru nea Peter care poate nu stie ca in 1919 armata romana i-a scapat pe maghiari - la cererea parlamentului maghiar ... de bandele comunistoide a lui Bela Kun - reproduc aici prima strofa din cintecul popular romanesc aparut in urma faptului ca armata romana care in 1919 a eliberat Budapesta si un caporal roman a urcat pe acoperisul Parlamentului Ungar si a atirnat acolo o pereche de opinci neaos romanesti --- Sus opinca , jos papuc - pin la Pestea eu ma duc ... daca nea Peter vrea detalii i le ofer cu placere intr-o postare ulterioara ...
Răspunde