Mafiotul chinez pentru care SRI a cerut retragerea cetățeniei ne controlează producția de cupru

Dora Vulcan | 02.04.2018

Mafiotul chinez Wang Yan, pentru care SRI a cerut retragerea cetățeniei române în 2014 pentru că prezintă pericol pentru siguranța națională controlează întreaga producție de minereu de cupru a României, scrie tolo.ro.

Pe aceeași temă

 

 

  •  Cupru Min a semnat în octombrie 2017 un contract pe doi ani cu o companie din Hong Kong reprezentată tocmai de Wang Yan, care a apărut și a câștigat licitația de la Abrud!

 

  • Rețeaua de mafioți de la salonul de masaj ”Shanghai” a ajuns la resursele naturale ale României.

 

  • Aceiași oameni care, în 2005, exploatau fete în vârstă de 15-17 ani și filmau ofițeri români făcând sex cu ele au, în 2018, acces nestingherit la zăcămintele din Apuseni.

 

  • Cel care apărea în stenogramele DIICOT drept ”Senatorul”, temutul Wang Yan, a revenit bine mersi în România, deși SRI, ANC și Tribunalul București îl declaraseră în 2013-2014 ”un pericol pentru securitatea națională”.

 

  • Trei ani mai târziu, în octombrie 2017, el semnează la Abrud contractul cu Cupru Min.

 

  • Și iată cum cazul Shanghai devine un subiect de actualitate.

 

  • Chiar în timpul în care citiți aceste rânduri, un nou transport de minereu pleacă de la Roșia Poieni spre China, sub semnătura celui căruia i s-a retras cetățenia română din cauză că ”aparținea unei organizații care submina statul român”.

 

  • 100 de tone de cupru pe zi, cu aur și argint în el, sunt livrate de Cupru Min lui Merlion Resources, firma ”Senatorului”.

  • Fiecare frază din articolul care urmează e un citat dintr-un document oficial!

  • Nicio părere de la jurnaliști, toate datele provin din acte oficiale: contracte, stenograme din dosare și hotărâri judecătorești definitive, pe care redacția le-a descoperit în ultimele trei luni și pe care le pune azi cap la cap - scrie tolo. ro.

 

 Cupru Min a vândut în octombrie 2017 toată producția sa către societatea Merlion Resources din Hong Kong, reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, arată o investigație realizată de  Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan și publicată pe tolo.ro. „Prin semnătura lui Wang Yan, toată producția este transportată în China, pentru că România nu mai are industrie metalurgică neferoasă”, mai scrie sursa citată.

 

Numele său apare și în investigația lui Cătălin Tolontan privind o rețea de prostituție care în 2005 exploata minore, fiind invocate inclusiv fimări cu polițiști români care făceau  sex. În 2009 DIICOT a închis un caz disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români din acest dosar să fie trimiși în instanță.

 

Wang Yang era denumit în stenogramele DIICOT ”Senatorul”. În 1999, Wang Yan a primit cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan.

 

În 2011, ambasadorul Chinei la București,  Liu Zengwen, și prim-ministrul României, Emil Boc, și Wang Yan au inaugurat ”China Town”, în Afumați.

 

SRI a cerut în 2012 retragerea cetățeniei lui „Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei.

 

În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei, invocând art. 3, literele f) și l) din Legea Siguranței Naționale, ceea ce înseamnă că Alexandru Ioan a făcut parte din organizații care s-au ocupat fie cu ”subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau pot aduce atingere capacității de apărare ori altor asemenea interese ale țarii ”, fie cu ”acte de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”, arată tolo.ro.

 

În 2017, însă, Wang Yan revine la București, în calitate de cetățean chinez, locuind în prezent în București, și câstigă licitația organizată de societatea strategică Cupru Min prin Merlion Resources, un trader din Hong Kong pe care îl reprezintă.

 

Cupru Min deține 60% din rezervele de cupru ale țării.

 

Citește întreaga investigație AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22