Magistraţii penali rămân fără pensiile nesimţite.Unii au 16.000 de lei pe lună, deşi sunt condamnaţi pentru luare de mită!

Fara Autor | 13.05.2013

Pe aceeași temă

Ministerul Justiției va elabora o lege prin care vor fi eliminate indemnizațiile speciale ale judecătorilor și procurorilor condamnați definitiv pentru fapte grave. Ei au pensiile mai mari decât salariile, scrie Evenimentul zilei.

Judecătorul Florin Costiniu, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie în dosarul lui Cătălin Voicu, încasează lunar o pensie de 16.000 de lei. Cazul lui şi ale altor magistraţi au stârnit multe dezbateri.

Astfel că Ministerul Justiţiei are în vedere o iniţiativă legislativă privind reglementarea situaţiei juridice a pensiilor speciale acordate magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie sau pentru alte infracţiuni grave. Iniţiativa urmează să fie promovată după realizarea analizelor şi consultărilor cu factorii implicaţi şi a fazei de dezbatere publică, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată într-un răspuns al Ministerului Justţiei, la solicitarea „Evenimentului zilei”.

În acest moment, din cauza legislaţiei permisive, magistraţii pot cere pensionarea chiar dacă sunt judecaţi sau condamnaţi definitiv.

De exemplu, Ioan Berghezan, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a fost condamnat definitiv, în 2012, la patru ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă de Justiţie. El a fost acuzat că a pretins şi primit, de la denunţător, 40.000 euro pentru a-i permite să părăsească ţara. Din declaraţia de avere a soţiei sale reiese că, în 2012, a încasat o pensie specială de 132.000 de lei. Adică statul îi plăteşte lunar 11.000 de lei chiar dacă se află în spatele gratiilor!

 

Pensionări de urgenţă

Georgeta Buliga, fostă judecătoare la Iaşi, prinsă cu mita în flori şi condamnată definitiv la 4 ani şi jumătate, are un venit de 11.700 de lei pe lună. A făcut cerere de pensionare din arestul Poliţiei şi s-a arătat nemulţumită de cuantum, făcând cerere de recalculare.

Marioara Dumitru, ex-judecătoare la Curtea de Apel Piteşti, a fost trimisă în judecată pentru că şi-a înscenat un accident auto, pentru a nu plăti reparaţiile maşinii sale. A ieşit imediat la pensie cu un venit lunar de aproximativ 7.000 de lei.

 

Recompensă nejustificată

Valentin Popescu s-a pensionat în iulie 2012 din funcţia de judecător, după ce cu o lună înainte fusese eliberat din funcţie în urma unei condamnări definitive. A făcut cerere către CSM din închisoare, unde stă pentru doi ani, începând cu 8 mai 2012. A fost acuzat că, în calitate de vicepreşedinte al Judecătoriei Petroşani, a luat mită constând într-o partidă de sex de la o femeie – cu 23 de ani mai tânără decât el – al cărei proces îl judeca. În ultima declaraţie de avere şi-a trecut un salariu net de 82.000 de lei. Conform procedurilor de calculare a pensiilor magistraţilor, Popescu primeşte în detenţie o pensie de cel puţin 7.200 de lei pe lună.

Magistraţii din România au pensii speciale. Cei cu o vechime de cel puţin 25 de ani se pot pensiona şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de un venit în cuantum de 80% din baza de calcul, reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate.

ELENA TURCU

A judecat până la începutul anului la Tribunalul Dâmboviţa. Ea a devenit celebră pentru că a fost achitată după ce a fost trimisă în judecată pentru conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului. A ieşit la pensie, în ianuarie 2013, cu 10.500 de lei pe lună, după ce instanţa a stabilit că era agitată, nicidecum beată, aşa cum a susţinut Poliţia

GABRIELA GHIŢĂ

Fost procuror general adjunct al României, s-a pensionat şi s-a făcut avocat după ce a început ancheta împotriva sa în dosarul „Examenelor trucate”. Ghiţă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă. Potrivit declaraţiei de avere a soţului, în 2012, Ghiţă a primit o pensie de 10.000 de lei pe lună.

MARIA DAVID

În februarie 2013, judecătoarea a fost condamnată definitiv la patru ani de închisoare pentru luare de mită. Ea a primit 200.000 de euro de la un denunţător pentru a-l scăpa de o pedeapsă. Dacă nu se schimbă legislaţia până va ieşi la pensie, David poate încasa lunar 13.000 de lei. În 2011 şi-a trecut în declaraţia de avere un venit anual de 150.800 de lei.

CRISTIAN JIPA

A ieşit la pensie imediat după izbucnirea scandalului din Justiţie provocat de Cătălin Voicu. Din declaraţia de averea a soţiei sale, deputat PPDD, aflăm că fostul judecător ridică lunar 13.300 de lei. Potrivit rechizitoriului DNA, Jipa este cercetat penal într-un dosar disjuns din cel al fostului senator, condamnat la 7 ani închisoare.

Articol publicat de Evenimentul zilei

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22