Pe aceeași temă
"Cel putin in momentul de fata, nu stiu si nu cunosc sa fie invitat Consiliul pe discutii pe actualul proiect de lege al salarizarii, desi aflam cu totii din spatiul public ca s-ar fi intamplat acest lucru cu toata lumea. Nu stim si in egala masura nu putem sa facem aprecieri nici negative, nici pozitive pentru ca nu cunoastem continutul acestui proiect de lege al salarizarii. Am primit pe surse si noi diferite variante, dar neavand certitudinea ca este varianta oficiala nu putem sa purtam discutii, sa formulam reprosuri si nici sa venim cu comentarii suplimentare. De aceea, domnule ministru, va adresam rugamintea de a ne sprijini, pentru ca dumneavoastra aveti parghiile corespunzatoare de a intra in posesia acestui proiect de lege al salarizarii", a spus joi, in plenul CSM, Gabriela Baltag, membru al Consiliului, citata de Agerpres.
La randul sau, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Andreea Ciuca, a spus ca negocierile pe marginea proiectului Legii salarizarii se fac in mod netransparent.
"Suntem pe teren nisipos. Nu stim in ce moment se gaseste aceasta lege a salarizarii. Aceasta situatie trebuie sa fie foarte transparenta. Nu am aflat mare lucru din declaratiile de la Ministerul Muncii, afirmatii care ne-au ingrijorat. AMR cere oficial Ministerului Muncii sa comunice forma proiectului care va fi pus in dezbatere", a precizat Ciuca, citata de News.ro.
Bogdan Gabor, reprezentant al Asociatiei Procurorilor si al Asociatiei Magistratilor din Romania, a spus ca "exista ingrijorari ca ar putea sa scada indemnizatiile magistratilor" si ca la CSM n-a ajuns proiectul Legii salarizarii.
Tudorel Toader: nu la mine e pixul care stabilește salariile magistraților
"Am primit asigurari ca nu sunt diminuari salariale. Exista o grila pe care se fac respectivele proiectii pe familii ocupationale. Nu pot sa va asigur de sporurile care difera de la o structura la alta. Eu am transmis ce mi s-a spus, ca salariile nu scad dar ca e posibil la sporuri. Acceptați că nu la mine e pixul care stabilește salariul și sporurile magistraților. Și eu dacă vreți, dintr-o anumită perspectivă, nu am venit aici ca ministru, sigur, în calitatea asta am venit, dar sunt membru CSM, și din aceeași perspectivă susțin toate demersurile acestei categorii de demnitari și spuneam, cu plăcere de fiecare dată, din cele trei puteri e singura calificată", a declarat Toader, în contextul în care membrii Consiliului Superior al Magistraturii i-au cerut sprijinul pentru a intra în posesia proiectului de lege privind salarizarea bugetară.
Augustin Lazar: "nu ar trebui sa existe discrepante intre salariile procurorilor si judecatorilor"
"Noi am cerut si CSM a cerut un proiect care sa fie vazut, examinat si sa se expuna un punct de vedere. Eu sper ca va fi un proiect rational, care sa nu faca o diferentiere de statut, care ar crea in felul acesta o problema de constitutionalitate. O decizie a CCR confirma ca procurorii si judecatorii au acelasi statut de magistrat", a spus procurorul general.
Si Ministerul Muncii a transmis o reactie, joi, subliniind ca salariile magistratilor vor creste, potrivit noii Legi a salarizarii, dar măririle cele mai consistente le vor avea judecătorii
"Nu scade salariul niciunui magistrat. Atat salariile procurorilor, cat si ale judecatorilor cresc in noua Lege a salarizarii unitare, dar cresterea este mai mare la judecatori. In toata Europa este la fel, judecatorii au salarii mai mari decat procurorii", au precizat oficiali din Ministerul Muncii, citati de News.ro. In plus, acestia au mentionat ca magistratii pot sa primeasca in continuare sporuri.
***
Liviu Dragnea, a postat marti pe pagina sa de Facebook un slide cu principiile noile legi ale salarizării și anunță că legea ”e gata și urmează să fie depusă la Parlament”. Umilitor, pentru premierul în funcție Grindeanu.