Magistratii cer CSM revocarea deciziei privitoare la existenta unui camp tactic SRI in instantele de judecata

T.d. | 06.08.2015

Pe aceeași temă

In 3 august, asociatiile judecatorilor si procurorilor din Romania au trimis o solicitare catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in care cer revocarea hotararii prin care s-a decis ca declaratiile generalului SRI Dumitru Dumbrava privitoare la existenta unui “camp tactic” in instantele de judecata nu au afectat independenta justitiei.

Afirmatia generalului SRI Dumitru Dumbrava, potrivit careia instantele de judecata sunt un “camp tactic” pentru Serviciul Roman de Informatii, nu a afectat independenta Justitiei. Decizia a fost luata in sedinta din 15 iunie a Consiliului Superior al Magistraturii.

In 26 mai, CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru verificari privind o posibila afectare a independentei Justitiei si a magistratilor de catre SRI.

Sesizarea a venit ca urmare a unei solicitari facute de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania.

In 18 mai, UNJR cerea CSM sa apere independenta sistemului judiciar si a magistratilor in contextul suspiciunii privins o presupusa implicare a SRI in actul de Justitie.

Asemenea afirmaţii sunt de o gravitate fără precedent şi aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor”, argumenta UNJR la acel moment.

  • In 30 aprilie, generalul SRI Dumbrava spunea intr-un interviu pentru juridice.ro:

"Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate".

Afirmatia generalului a provocat critici puternice din partea asociatiilor de magistrati. Presedintele Klaus Iohannis a fost invitat chiar de un membru CSM sa medieze acest conflict intr-o viitoare sedinta a consiliului.
 

Acum, “prin plangerea formulata, magistratii au aratat ca hotararea Consiliului este nelegala, in conditiile in care acesta nu si-a motivat in mod real hotararea, argumentele aduse de catre magistrati prin sesizarea initiala fiind ignorate de catre Plenul Consiliului, inclusiv sub aspectul prevederilor legale aplicabile.

Plenul Consiliului s-a limitat sa isi insuseasca raportul Inspectiei Judiciare efectuat in acest sens, raport care face o enumerare sterila a unor principii privind independenta justitiei, fara a le aplica concret la acest caz. Abordarea Inspectiei este vadit subiectiva, preluand argumentele – cel mai probabil - cuprinse in nota secreta trimisa de SRI si ignorand in acelasi timp argumentele punctuale aduse de magistrati”
, potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor.

“Magistratii considera ca declaratiile Generalului SRI Dumitru Dumbrava au creat cel putin aparenta unei intruziuni nelegale a SRI in actul de justitie, aparenta <suficienta prin ea insasi pentru ca CSM sa fi constatat afectarea independentei justitiei prin afirmatiile mentionate>”, mai transmite UNJR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22