Magistratii, cistigatorii legii salarizarii unice. Sanatatea, educatia si administratia au ramas la coada

Fara Autor | 08.09.2009

Pe aceeași temă

Deşi au încălcat legea recurgând la proteste, judecătorii şi procurorii au obţinut nu doar măriri salariale, ci şi sporurile de 65%.Coeficientii de salarizare vor fi mai mari faţă de cei prezentaţi de executiv la finele săptămânii trecute. Cu toate acestea, magistratii nu sint multumiti si ameninta cu continuarea grevei. Spre deosebire, sanatatea, educatia si administratia au ramas la coada grilei.

Forma finală a legii unice de salarizare care, alături de legile educaţiei şi de cea privind reorganizarea agenţiilor guvernamentale, a ajuns, luni, în parlament, va fi asumata prin raspundere guvernamentala in 15 septembrie.

Potrivit proiectului depus, ieri, de guvern în parlament, judecătorii şi procurorii vor beneficia, în termen de trei zile de la intrarea în vigoare a legii (termenullimită prevăzut în acordul cu Fondul Monetar Internaţional fiind 1 ianuarie 2010), de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 25% din salariul de bază, dar şi de un spor de confidenţialitate, de 5%. Însă, de la 1 ianuarie 2010, magistraţii vor avea incluse şi în salariul de bază „un adaos de 25% (pentru aceeaşi suprasolicitare neuropsihică) şi, respectiv, de 10% (pentru asigurarea confidenţialităţii), calculate la indemnizaţia de încadrare brută lunară”, după cum este prevăzut în acelaşi document.

În plus, magistraţii au obţinut şi o nouă creştere a coeficienţilor de salarizare, faţă de cei prevăzuţi în varianta prezentată de executiv săptămâna trecută, creştere ce variază între 0,15 şi 1,65 salarii minime pe economie. Asta, în condiţiile în care salariul minim va creşte, de la 1 ianuarie, la 705 lei.

Creşterea maximă a fost, aşa cum era de aşteptat, la coeficienţii pentru judecătorii cu grad de Curte Supremă, ale căror salarii de bază vor ajunge la aproximativ 7.900 de lei. La fel, salariul de bază pentru un judecător sau un procuror de Curte de Apel va fi de maximum 5.851 de lei, pentru cel de tribunal - 5.640 de lei, în timp ce un magistrat de judecătorie va câştiga în jur de 5.200 de lei.

Cât despre şeful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cel al Curţii Supreme şi procurorul general, aceştia vor câştiga 11,7 salarii minime pe economie (adică, peste 8.200 de lei), la egalitate cu primul-ministru. Mai mult, în lege este stipulat negru pe alb că, la momentul aplicării, salariul de bază, împreună cu toate sporurile, trebuie „să conducă la un câştig salarial egal cu cel aferent lunii mai 2009”, ultima în care judecătorii au încasat mult-disputatul spor de stres.

Spre deosebire de magistraţi, bugetarii din educaţie şi din sănătate nu au mai primit nimic în ultima grilă depusă de guvern în parlament. Funcţionarii publici beneficiază doar de libertatea de a avea venituri şi din privat, iar demnitarii (premierul, miniştrii, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului) au avut parte chiar de „tăieri” ale coeficienţilor, faţă de forma iniţială a legii, lefurile acestora ajungând la 8.248 de lei.

Oricum, doar cei care câştigă sub valoarea de 705 lei vor beneficia de majorări salariale de la 1 ianuarie 2010.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22