Pe aceeași temă
Magistraţii au ieşit din clădire cu coli albe în mâini pe care au printat mesaje precum: "Independenţa justiţiei este garanţia libertăţii cetăţenilor" şi "Nu există justiţie independentă fără procurori independenţi", transmite Agerpres.
"Considerăm că este de datoria noastră această manifestare şi manifestarea, fiind una publică, are ca scop să fie cunoscută poziţia noastră şi să trezească în conştiinţa celor care cred că împărtăşesc aceleaşi opinii, idei similare. Măcar să se gândească fiecare dacă este importantă sau nu păstrarea independenţei justiţiei şi dacă prin această OUG este afectată sau nu", a declarat Mihai Ghica, judecător în cadrul secţiei penale a Judecătoriei Cluj Napoca.
Magistraţii protestatari consideră că, prin faptul că s-au abrogat o parte din dispoziţiile OUG, s-a făcut un pas important, însă totuşi au rămas prevederi care ar trebui, de asemenea, eliminate.
"Nu înţelegem de ce nu s-au abrogat integral acele dispoziţii, să urmeze o procedură transparentă, anterior să fie realizată inclusiv o consultare reală a magistraţilor, pentru asigurarea unui cadru legislativ corect. Credem că protestul şi-a atins în mare parte obiectivul, dar trebuie continuat pentru ca să se abroge integral acele dispoziţii şi, în al doilea rând, pentru a atrage atenţia asupra modalităţii în care a fost reglementată secţia specială pentru magistraţi", a mai spus Ghica.
Magistraţii au decis, vineri, continuarea protestelor, care presupun întreruperea, timp de o oră pe zi în cadrul şedinţelor de judecată, a activităţii, respectiv ieşirea, în fiecare zi de vineri, în faţa Palatului de Justiţie, pentru o jumătate de oră. Măsurile vor menţinute până pe 4 aprilie, când o delegaţie de 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţe de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi vor expune motivele protestului magistraţilor români.