Pe aceeași temă
„La nivelul ICCJ a fost înregistrată o solicitare din partea Ministerului Justiției cu termen de răspuns 30.11.2019, referitoare la patru aspecte:
pensionarea anticipată
compunerea completurilor de apel la instanțele inferioare
durata INM
funcționarea SIIJ.
În acest context au fost consultați toți judecătorii ICCJ prin intermediul președinților de secție, care au procedat la comunicarea adresei MJ către judecători, precum și discuții individuale”, a se arată într-un comunicat al ÎCCJ.
Pe lângă pensionarea după 20 de ani de magistratură, ÎCCJ susține menținerea secției speciale, cu mențiunea că este necesară modificarea prevederilor care reglementează activitatea acesteia.
„În urma centralizării, majoritatea opiniilor exprimate au fost după cum urmează :
Pentru pct 1 – menținerea dispozițiilor
Pct 2 abrogare
Pct 3 abrogare
Pct 4 amendarea prevederilor legale care reglementează activitatea SIIJ”, mai precizează sursa citată.
Legea de modificare a statutului magistraților a fost declarată constituțională de CCR în iunie 2018. Modificarea introdusă de PSD este deosebit de atractivă. Pe legea nouă, un magistrat poate să iasă la pensie la 20 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani.
Pe legea în vigoare, magistratul poate să iasă la pensie abia la 25 de ani vechime în profesie, fără să aibă vârsta de pensionare de 60 de ani. Pe legea nouă, pensia specială se calculează la 80 la sută din salariul brut, plus sporurile din ultima lună de activitate. Pe legea în vigoare, e 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, fără sporuri. Or la începutul anului, ca urmare a revoluției fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.