Magistrații protestează în toată țara: Se cere de la revocarea membrilor CSM, la desființarea SIIJ

Laurentiu Gheorghe | 22.02.2019

Ordonanța de modificare a Legilor justiției, năsită de Tudorel Toader, a provocat un val de indigare în rândul magistraților din toată țara, anunțurile de suspendare a activității înmulțindu-se rapid.

Pe aceeași temă

Judecatorii din Tribunalul Cluj au anuntat ca vor suspenda activitatea judiciara timp de o saptamana incepand de luni, 25 februarie 2019: "cauzele se vor amana, cu exceptia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protectie, suspendarea actelor administrative, ordonante presedintiale) ."

Protestele magistraților se extind la maai multe instanțe și parchete din țară. Procurorii și judecătorii protestează față de ordonanța care modifică Legile justiției, amenințând cu suspendarea activității.

Demersul procurorilor și judecătorilor vine după ce Guvernul a adoptat OUG 7/2019 care modificat Legile Justiției. Adoptarea acestui act normativ a iscat o reacție în lanț a magistraților din țară si a scos la iveala mai multe nemultumiri ale magistratilor, privind modificarile facute de coalitia PSD-ALDE la Legile Justitiei si la Codurile Penale.

Primii au fost judecătorii de la Tribunalul Cluj care au anunțat că vor suspenda activitatea judiciară săptămâna viitoare. „Cauzele se vor amâna cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale)”, se arată în comunicatul magistraților clujeni.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a decis în cadrul adunării generale să își suspende activitatea timp de trei zile, începând de luni.

În marile orașe, magistrații își vor manifesta nemulțumirile față de asaltul asupra independenței justiției în stradă. Astfel de proteste se desfășoară sau au fost anunțate în Sibiu, Brașov, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca și Capitală.

Iar numărul orașelor în care se anunță proteste crește de o oră la alta. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava protestează și ei față de modificările la Legile justiției, susținând că "modificările legislative generează o situație de imprevizibilitate și inechitate prin raportare la stabilirea unor condiții subiective de accedere in funcțiile de conducere din cadrul parchetului". Ei iau in calcul suspendarea activității, transmite News.ro.

Viorel Teliceanu, prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Constanţa, primul parchet care a anunţat măsura fără precedent a suspendării activităţii din cauza modificării legilor justiţiei, îi transmite ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că justiţia este bulversată şi că "aşa ceva nu se mai poate". El a declarat pentru HotNews că aceste modificări au, în primul rând, un impact psihologic asupra magistraţilor, care sunt sub o permanentă presiune, dar vor duce şi la blocarea activităţii în Ministerul Public. „Nu mai este necesară amnistia dintr-o dată, pentru că asta este amnistia, e amnistie pe bucăţi”, afirmă procurorul.

Judecătorul Cristi Dănileț precizează că adunarea generala a Tribunalului Cluj a solicitat revocarea membrilor CSM, și că va susține contestarea in justitie a modului de desemnare a sefilor Inspectiei Judiciare si ai Sectiei pentru investigarea magistratilor si va solicita Agentiei Nationale de Integritate sa verifice situatia de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel, care a devenit notar in timpul mandatului sau de ministru.

Postarea lui Cristi Danilet pe Facebook

"Acum cateva minute, in unanimitate, adunarea generala a Tribunalului Cluj a decis:

  • Vom protesta in fata Palatului de Justitie vineri, 22 februarie 2019, ora 10:00, timp de 30 minute;

  • Vom suspenda activitatea judiciara timp de o saptamana incepand cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amana, cu exceptia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protectie, suspendarea actelor administrative, ordonante presedintiale);

  • Se va declansa procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat sa apere reputatia profesionala a magistratilor caracterizati drept "sobolani" in cadrul mitingului din iunie 2018; presedintele CSM - a publicat un comunicat de presa impotriva votului dat in Plenul CSM; judecatorii din CSM au refuzat sa adopte masuri pentru a contraataca adoptarea si efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat sa solutioneze cererea de aparare a reputatiei profesionale a magistratilor insultati de unii avocati pe treptele Palatului de Justitie la protestul anterior;

  • Sustinem contestarea in Justitie a modului de desemnare a conducerii Inspectiei Judiciare si a conducerii SIIJ;

  • Solicitam presedintelui CSM si presedintelui statului sa sesizeze CCR pentru conflict juridic de natura constitutionala generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv ca se incalca principiul constitutional al controlului ierarhic si il impiedica pe procurorul general al PICCJ sa isi exercite obligatiile;

  • Solicitam Parlamentulului sa dezbata in procedura de urgenta adoptarea cu modificari sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care sa abroge dispozitiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie;

  • Solicitam Parlamentului sa modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restrictiona dreptul Guvernului de a legifera prin OUG in domeniul Legilor Justitiei si legislatiei penale;

  • Solicitam catre Agentia Nationala de Integritate de verificare a situatiei de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar in timpul mandatului sau de ministru; solicitarea verificarii averii pentru ministrul Justitiei si Avocatul Poporului;

  • Ne insusim declaratia de principii comunicata de Forumul Judecatorilor din Romania catre adunarile generale ale instantelor si parchetelor si mandatam aceasta organizatie sa ne reprezinte in discutiile cu autoritatile;

  • Vom informa autoritatile europene cu atributii in materie de justitie cu privire la situatia ivita in Romania si le vom solicita medierea cu institutiile politice nationale."

Asociația Forumul Judecătorilor din România face apel către magistrați să convoace de urgență adunările generale ale judecătorilor și procurorilor de la toate instanțele și parchetele, și propune adoptarea unei solicitări comune, în 11 puncte, pentru readucerea justiției în matca sa normală și scoaterea ei de sub control politic.

  1. Menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, instituit în temeiul Deciziei Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 (publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 354 din 14 decembrie 2006), până la îndeplinirea indicatorilor de referinţă pentru consolidarea statului de drept în România, printre care garantarea unui proces judiciar mai transparent şi mai eficient, consolidarea progreselor realizate deja, concomitent cu realizarea în continuare de investigaţii profesioniste şi imparţiale cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt şi adoptarea unor măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administraţiei publice locale.

  2. Ratificarea urgentă a Protocolului nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, al cărui text a fost adoptat de Comitetul Miniștrilor la data de 10 iulie 2013 și care a fost deschis spre semnare la 2 octombrie 2013, la Strasbourg. Protocolul nr. 16 prevede posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicții ale părților contractante de a solicita un aviz consultativ Curții Europene a Drepturilor Omului, atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenției sau a protocoalelor sale.

  3. Luarea de măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar, ţinând seama de aspectele învederate de entităţile menţionate.

  4. Adoptarea de măsuri de natura celor menţionate anterior în scopul suspendării activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie până la pronunţarea Preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene asupra măsurilor provizorii solicitate în cauza C-127/19, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi revenirea provizorie la competenţa partajată a structurilor de parchet în funcţie de obiectul infracţiunilor (DNA în ceea ce priveşte corupţia, DIICOT în ceea ce priveşte crima organizată, parchetele nespecializate în ceea ce priveşte infracţiunile de drept comun etc.), astfel încât să se respecte sistemul limitărilor şi al echilibrelor („checks and balances”), specific oricărui stat democratic.

  5. Iniţierea procedurilor legislative de către titularii în drept, în vederea modificării Legii nr. 90/2001 pentru condiţionarea expresă şi imperativă a dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiției și al legislației penale, după obţinerea avizului din partea Consiliului Superior al Magistraturii sau după acordarea unui termen rezonabil în vederea emiterii acestuia.

  6. Efectuarea tuturor demersurilor legale de către instituţia Avocatului Poporului în scopul sesizării Curţii Constituționale cu privire la dispoziţiile O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018 şi O.U.G. nr. 7/2019, rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, deci și a angajamentelor internaționale luate în acest sens de Statul român, aşa cum a învederat Comisia de la Veneţia.

  7. Efectuarea de către toate entităţile îndrituite, din ţară sau din străinătate, a demersurilor în vederea sesizării de urgență a Comisiei de la Veneția cu privire la toate modificările aduse recent „legilor justiției”, prin ordonanțele de urgență emise în ultimele luni (O.U.G. nr. 77/2018; O.U.G. nr. 90/2018; O.U.G. nr. 92/2018; O.U.G. nr. 7/2019).

  8. Respectarea competenţelor şi a rolului fiecărei Secţii a Consiliului Superior al Magistraturii şi implicarea Plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituţiei, redobândirea imediată de Consiliul Superior al Magistraturii a caracterului veritabil de organism colegial şi sistarea emiterii unor comunicate de presă de către preşedintele C.S.M. sau de către grupuri de membri, de natură a facilita preluarea mesajului de o parte a mass-media ca provenind de la instituţia însăşi.

  9. Încetarea imediată a atacurilor factorilor politici sau asociaţi la adresa statului de drept și a statutului judecătorilor și procurorilor din România, încetarea acțiunilor care intimidează procurorii și afectează independența justiției.

  10. Îndeplinirea cu celeritate de către Consiliul Superior al Magistraturii a atribuţiei de a adopta măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici care subminează independența justiției.

  11. Implementarea unor criterii de evaluare anuală, de corpul magistraţilor, a activităţii curente desfăşurate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi revizuirea procedurii de revocare a acestora, prin reducerea competenţelor Inspecţiei Judiciare, a cărei conducere este numită de comisii în care participă doar unii membri ai Consiliului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22