MAI a clasificat documente pentru a îngreuna ancheta evenimentelor din 10 august

Redactia | 07.09.2018

Ancheta în cazul jandarmilor care au comis violențe în seara zilei de 10 august în Piața Victoriei se mișcă cu dificultate pentru că majoritatea documentelor au fost clasificate de conducerea Ministerului de Interne, iar consultarea lor ridică probleme.

Pe aceeași temă

 

 

 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat vineri că cercetările în dosarul violențelor de la protestul din 10 august sunt multe documente clasificate, ceea ce face mai dificilă cercetările în cazul jandarmilor față de ancheta în cazul protestatarilor violenți.

 

"Este un dosar pe rolul Sectiei Parchetelor Militare care are un specific, majoritatea documentelor sunt clasificate. Faptul de a consulta niste documente clasificate atrage o anumita dificultate in evaluarea lor. Este evident ca acele documente trebuie declasificate", a declarat Lazar.

 

În urma violenței cu care a fost reprimat mitingul de protest din 10 august, Procuratura Militară a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, instigare la violența și neglijentă în serviciu.

 

Numarul plangerilor depuse in dosarul violentelor din 10 august din Piata Victoriei a ajuns la 770, a anuntat la inceputul acestei saptamani Parchetul General.

 

Dosarul violentelor din Piata Victoriei a fost preluat de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

 

Peste 400 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale la protestul din Piata Victoriei

 

În acest dosar au fost audiaţi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, şi viceprimarul Aurelian Bădulescu. 

 

De asemenea, marţi a fost audiată în acest dosar primarul general, Gabriela Firea. Ea a spus că a oferit informaţii despre aspecte administrative din seara protestului din 10 august, dar şi informaţii cu privire la cei care au solicitat autorizarea manifestării. Firea spune că ancheta va stabili cine se face vinovat de violenţele din Piaţa Victoriei, dar afirmă că s-a încercat ca prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, să fie ”ţap ispăşitor”. Primarul general susţine că prefectul nu deţinea la momentul protestului certificat ORNIS, fiind doar de trei săptămâni în funcţie, şi nu putea să cunoască secrete de serviciu şi ordine militare. Firea a precizat că prefectul doar ar fi contrasemnat ordinul întocmit de reprezentanţii Jandarmeriei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor. 

 

Prefectul Capitalei spunea că a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august după miezul nopţii, adică după momentul intervenţiei forţelor de ordine. Ea consideră că nu are importanţă ora semnării acestui document, pentru că jandarmii, atunci când sunt „atacaţi”, au dreptul să acţioneze şi fără acel ordin. Afirmaţiile prefectului se contrazic cu cele ale reprezentanţilor Jandarmeriei, dar şi cu cele ale ministrului Carmen Dan, care spuneau că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

 

În şedinţa Comitetului Executiv al PSD de sâmbătă de la Neptun, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe care o acuză că a pasat responsabilitatea asupra prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Solicitarea Gabrielei Firea a fost supusă la vot în CEx şi a fost respinsă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22