Mai multe companii din subordinea Ministerului Transporturilor renunță la băncile austriece

L. G. | 13.12.2022

CNAIR este prima companie de stat care a anunțat că își închide conturile la BCR, deținută de Erste Group – Austria, dar ministrul Grindeanu a spus că și alte companii din Transporturi au aceeași intenție.

Pe aceeași temă

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marți, că a fost anunțat de CNAIR că urmează să își mute conturile de la BCR, iar acest demers va fi făcut de toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor.

  • „Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi-a anunţat o anumită intenţie de o a face (n.r. - de a-şi muta conturile de la BCR) şi ştiu că vor face, mi-au spus şi mie. Şi nu doar CNAIR. Am fost anunţat că şi alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că vorbim de Portul Constanţa, fie că vorbim de Aeroportul Bucureşti şi toate celelalte, pentru că au găsit condiţii mai bune la CEC. O explicaţie cât se poate de simplă”, a spus Grindeanu.

El a afirmat că această mutare nu va fi făcută rapid, dar că decizia a fost luată de către toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor care aveau conturi la băncile austriece.

"Eu nu pot să dictez companiilor ce să facă. Am fost anunţat ca ministru. Şi nu doar CNAIR. V-am spus, şi CFR-ul a luat această decizie, tot ceea ce ţine de CFR, şi Administraţia Porturilor Constanţa şi Aeroporturile, cei care au aveau anumite conturi la aceste bănci m-au anunţat că vor face toate diligenţele. Nu e o chestiune care să se întâmple foarte rapid, dar toţi au luat această decizie de a se muta la o bancă românească. Eu cred că e bine, având şi condiţii mai bune", a mai spus Ministrul Transporturilor, întrebat ce sume vor fi transferate de companii la CEC.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FCNAIRSA%2Fvideos%2F1304464373674482%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

BCR a reacționat joi, după votul dat de Austria împotriva României, Sergiu Manea, CEO-ul Grupului BCR, spunând că instituția “A susținut, susține și va continua să susținem activ și fără echivoc aderarea României la Schengen”.

„Credem și investim în România, fie că vorbim despre cursurile de educație și sănătate financiară, fie că vorbim despre finanțarea a peste 10.000 de companii care creează 600.000 de locuri de muncă”, a spus CEO-ul Grupului BCR.

Și CEO-ul grupului Erste a transmis joi că regretă rezultatul votului de astăzi în Consiliu: „Erste Group este o companie europeană și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen”, a spus Willi Cernko, CEO Erste Group Bank

După decizia Austriei, pe rețelele sociale au început să apară apeluri către români de a boicota băncile și companiile cu capital austriac din România, astfel de mesaje fiind lansate inclusiv de către politicieni.

Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunțat încă de joi că își va închide conturile la Raiffeisen Bank, că nu va mai alimenta de la OMV și că nu va mai organiza tabăra de vară în munții Austriei din cauza „atitudinii dezgustătoare a Austriei”.

O reacție rapidă a avut-o și unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, Dimitrie Muscă. El a declarat joi pentru Agerpres că a dispus închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei.

Cancelarul austriac Karl Nehammer, cel care a blocat intrarea României în Schengen, a reacționat la apelurile din România de boicotare a firmelor cu acționariat austriac, susținând că astfel de demersuri ar afecta în primul rând țara noastră.

Cancelarul Austriei a făcut aceste declarații într-un interviu acordat postului public de televiziune ORF.

Karl Nehammer s-a declarat „convins” că vetoul Austriei din Consiliul JAI care a lăsat România și Bulgaria în afara Schengen nu va avea consecințe pentru companiile austriece din cele două țări.

El a spus că un posibil boicot al companiilor austriece din România ar dăuna mai degrabă României decât Austriei, deoarece acestea aduc bani în țară și oferă locuri de muncă.

„Aici trebuie făcută o distincţie: una e o problemă de politică de securitate, iar cealaltă este o problemă de politică economică”, a susținut cancelarul austriac.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22