Mai multe ONG-uri cer DEMISIA lui Victor Ponta si sesizarea Curtii Constitutionale, dupa concentrarea a 26 de Ordonante intr-una singura

T.d. | 16.03.2015

Pe aceeași temă

Mai multe organizatii neguvernamentale cer demisia premierului Victor Ponta. ONG-urile solicita, de asemenea, Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la OUG prin care Executivul modifica 26 de acte normative din diverse domenii de activitate.

Potrivit unui comunicat de presa, organizatiile semnatare sustin ca, desi aparent este doar a doua Ordonanta de Urgenta din 2015, OUG 2/2015 cuprinde in realitate 26 de ordonante de urgenta si a fost publicata direct in Monitorul Oficial, vineri, fara a fi publicata in prealabil pe site-ul Guvernului, in dezbatere publica.

ONG-urile acuza ca acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze "abundenţa de ordonanţe de urgenţă cu care s-a remarcat şi în anii trecuţi" şi pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât şi de Comisia Europeană, potrivit Mediafax.

"Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără să fie trecute prin filtrul constituţional al legiuitorului", arată cele 12 organizaţii neguvernamentale.

Semnatarii spun că aceasta este a şasea sesizare de acest fel făcută către instituţia Avocatului Poporului, arătând că din aprilie 2014, APADOR-CH a mai sesizat de cinci ori institutia cu privire la excesul de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern şi i-a cerut să le atace la Curtea Constituţională, pe motiv că nu reprezintă nici urgenţe şi nici nu respectă Constituţia.

"Conform unui studiu făcut de APADOR-CH, în ultimii zece ani, România s-a aflat într-o situaţie excepţională la fiecare trei zile, judecând după numărul mare de ordonanţe de urgenţă emise între 2004 şi 2014. Guvernele care s-au succedat în această perioadă au emis 1.548 de ordonanţe de urgenţă, în medie 145 de ordonanţe de urgenţă pe an", se arată în comunicatul citat.

Organizaţiile semnatare sunt: APADOR-CH, Fundaţia pentru o societate deschisă, Asociaţia Funky Citizens, Fundaţia Median Research Centre, Asociaţia Miliţia spirituală, ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Iniţiativa Kosson, Asociaţia MetruCub - resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Maria-Nicoleta Andreescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22