Mai multe personalități ale societății civile au cerut demisia ministrului Educației

L. G. | 28.09.2022

Miercuri dimineața, mai multe personalități ale vieții culturale au cerut demisia ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat și distrugerea invatamântului din Romania.

Pe aceeași temă

Printre cei prezenți în această dimineață în fața Ministerului s-au aflat Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, Oana Gheorghiu cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, regizorul Tudor Giurgiu, relatează Edupedu.ro.

B1 TV este singura televiziune care a trimis echipă la protestul de la Minister și a transmis de la fata locului. Ceilalți jurnaliști de la fața locului sunt cei ai Edupedu.ro, Inquam Photos, EuropaFM și G4Media.

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), a anunțat marți că pe 3 octombrie, când începe anul universitar, va intra în grevă japoneză, fiind „inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”.

„De ani buni, suntem tratați cu dispreț, cu resurse puține și, de la o vreme, cu plagiatori. Este inadmisibil așa ceva”, a declarat pentru Edupedu.ro Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București. Acesta a explicat mesajul pe care dorește să-l transmită colegilor profesori și studenților, prin decizia de a intra în grevă japoneză: „e simplu – că trebuie să-și ridice vocea, să-și formuleze nemulțumirea, pe care o simt foarte mulți dintre membrii corpului profesoral și din școli, și din licee, și din universități”.

Protestele vin după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat în cadrul unei anchete publicate în pressone.ro că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), potrivit sursei citate.

Regizorul Tudor Giurgiu, prezent la protestul față de prezența lui Sorin Cîmpeanu în Guvern, a spus pentru Edupedu.ro că faptul că ministrul a plagiat și e dovedit cumva e doar vârful piramidei. Pe mine, personal, mă afectează că cei tineri, copiii își imaginează probabil că acesta este modus vivendi

Oana Gheorghiu, cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, prezentă la protestul pentru demiterea lui Cîmpeanu, a afirmat pentru Edupedu.ro: Este intolerabil ca o persoană care a plagiat să conducă Ministerul Educației. Cum poate un astfel de om să ceară studenților care copiază să plece de la examene?

În replică, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că „obiectivul principal” al acuzaţiilor de plagiat la adresa sa este ‘blocarea legilor educaţiei’. „Am înţeles că obiectivul principal al acestui articol este blocarea legilor educaţiei. Eu fac un anunţ: legile educaţiei îşi vor continua parcursul firesc, legal spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educaţiei care sunt de interes pentru milioane de copii nu mă pot influenţa chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a afirmat, luni, ministrul Educaţiei.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Sorin Cîmpeanu, că l-a ascultat foarte bine astăzi şi din capul locului a înţeles că nu e voba de niciun plagiat. Despre o posibilă remaniere guvernamentală, Ionuţ Stroe a spus că premierul, când va considera oportun să facă remaniere, va anunţa public numele tuturor pe care doreşte să îi înlocuiască, „dar deocamdată nu există această decizie, iar în partid nu am discutat acest subiect”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22