Pe aceeași temă
Potrivit Digi 24, s-a mai tăiat din bugetele SRI şi Administraţiei Prezidenţiale.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD Liviu Dragnea, abia întors din SUA de la ceremonia de investitura a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Americii, s-a arătat foarte nemulţumit de sumele pe care ar fi urmat să le primească cele două instituţii şi l-a catalogat pe Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe, drept "prea moale".
Antena3 anunţa că la SRI bugetul ar fi fost redus cu 10-15%, în timp ce Administraţia Prezidenţiala ar urma să primească cu 13% mai puţini bani decât în varianta iniţială.
Mai puțini bani pentru Administrația Prezidențială și SRI
Bugetul de anul acesta a fost finalizat azi-noapte şi ajunge astăzi la Parlament. Faţă de vechiul proiect, sunt scăderi de fonduri la Administraţia prezidenţială şi la Serviciul Român de Informaţii, potrivit Digi24.
Bugetul pentru Administrația Prezidențială este de 41 de milioane de lei, în scădere cu 5 milioane față de suma inițială, este cu 15 % mai mic față de cel din 2016.
SRI are un buget de 1,7 miliarde de lei, în scădere, față de alocarea anterioară care prevedea 1,9 miliarde de lei.
Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este neschimbat de 27,8 miliarde de lei.
Se dau bani în plus pentru Ministerul Dezvoltării, vorbim de aproape 200 de milioane de lei în plus până la un total de 6.9 miliarde de lei, iar față de 2016, este în scădere cu 17%.
În prima variantă de buget pentru Administraţia Prezidenţială, au fost alocate 46,3 milioane de lei, cu 4% mai puţin faţă de 2016. Principalele scăderi erau la cheltuielile de capital (investiţii), unde fondurile au fost reduse cu 40%.
De asemenea, bugetul de deplasări pentru preşedintele Iohannis era cu 1,9% mai mic bani, iar fondurile pentru protocol scăzute cu 15,6%.
În schimb, deşi bugetele celor două camere parlamentare scăzuse semnificativ odată cu scăderea numărului de parlamentari, noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, primea un fond la dispoziţia sa de 205.000 lei, mai mare cu 17,8% faţă de cel din 2016, conforma ziare.com.
Bugetul Serviciului Român de Informaţii/ De la 1,89 mld. lei scade cu 190 mil. lei și ajunge la 1,70 mld. lei
Bugetul Administraţiei prezidenţiale/ De la 46,31 mil. lei scade cu 5,3 mil. lei și ajunge la 41 mil. lei
Bugetul Ministerului Apărării Naţionale/ De la 11,02 mld lei crește cu 5,3 mld. lei și ajunge la 16,32 mld. lei
Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale/ În 2016 a fost de 6,54 mld. lei, acum crește cu 25,97 % și ajunge la 8,24 mld. lei
Bugetul Ministerului Sănătăţii/ În 2016 a fost de 6,75 mld. lei, acum crește cu 16,6%) și ajunge la 7,87 mld. lei.
Preşedintele Klaus Iohannis are şi el obiecţii serioase legate de buget. Acum vine rândul senatorilor şi deputaţilor să spună ce cred despre fondurile pentru ministere. Pot să facă asta până luni. Apoi comisiile vor analiza bugetul în prima zi a săptămânii viitoare.
Marţi sunt chemaţi la discuţii miniştrii de resort, şi tot în aceeaşi zi comisiile de specialitate vor aviza proiectul.