Maia Sandu: Vrem să cumpărăm gaze din România. E critic ca să menținem stabilitatea socială

L. G. | 29.07.2022

Într-o declarație comună cu președintele Iohannis, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a spus că țara sa are nevoie urgentă de gaze din România pentru a păstra „stabilitatea socială”.

Pe aceeași temă

Președintele României a anunțat că țara noastră este primul partener comercial al Republicii Moldova. El subliniind, după întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, parteneriatul pe care România îl are cu vecinii de la est.

„Relația noastră e cu atât mai importantă, având în vedere contextul regional, context generat de război. Am discutat despre modalitățile în care efectele războiului pot fi resimțite cât mai puțin de cetățenii R. Moldova. (...) Obținerea candidaturii R. Moldova la UE e o reușită, pentru care și România a luptat”, a spus Klaus Iohannis, de față cu Maia Sandu.

„Vă asigur doamnă președinte că o să continuăm să sprijinim Moldova.

România a sprijinit activ măsurile economice pentru o serie de produse sau acordul de facilități de mărfuri. Am abordat în discuții, evident, securitatea energetică a R. Moldova. Moldova e vulnerabilă în acest domeniu, iar populația resimte efectele.

Am discutat despre posibilitățile gazoductului Iași-Ungheni. Pe lângă asta, interconectarea rețelelor are o importanță strategică. O să facem pași în acest sens.

România o să ofere sprijin direct Moldovei”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.

”Vrem să cumpărăm gaze din România, e nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând. E critic ca oamenii noștri să nu înghețe la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială”, a declarat vineri Maia Sandu.

”Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel din România. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, vrem să înlocuim la iarnă gazele cu păcură, cărbune sau lemne”, a mai spus președinta Moldovei.

Președintele Iohannis a spus că ”am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție”.

Președintele Klaus Iohannis a spus că România se va confrunta cu o iarnă complicată, dar chiar și în contextul unei reduceri a consumului mediu cu 15%, niciun român nu va sta în frig și niciun sector economic nu va fi închis.

”Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condițiile în care gazul livrat de Rusia este tot mai puțin, iar pe piața internațională prețul gazului este tot mai mare. Abordarea europeană de a economisi 15% mie mi se pare corectă, pentru că nu este vorba despre 15% din ceea ce consumăm acum, ci din media ultimilor ani. Economia trebuie făcută cu cap!

Nu trebuie să ne imaginăm că cineva dorește ca oamenii să stea pe frig, nu trebuie să ne imaginăm că vrem să lăsăm industria fără gaze. La noi s-au făcut analize și s-a ajuns la concluzia că putem să facem această reducere de 15%. Calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără ca cineva să stea în frig sau să închidem sectoare întregi din economie.

Suntem conștienți că Republica Moldova este într-o situație foarte, foarte gravă. Astăzi, la Guvern, vor avea loc discuții, dar trebuie să avem în vedere mai multe scenarii de lucru. Un lucru este cert: nu vom abandona Republica Moldova, dar vom găsi soluții pentru orice variantă. Pentru variantele ușoare este simplu, dar pentru variantele mai grele este complicat.”, a spus Klaus Iohannis.

Principalele declarații:

Maia Sandu:

  • Mă bucur să revin la București pentru a vă transmite personal sprijinul pe care România ni-l oferă în ultimii ani. Vă mulțumesc pentru ajutor. Apreciez consolidarea relațiilor dintre țările noastre. În iunie, parlamentele s-au coordonat într-o ședință comună, iar cooperarea este una foarte bună. Sunt convinsă că dialogul dintre instituțiile noastre se va intensifica și mai mult.

  • Vă mulțumim pentru faptul că ne-ați sprijinit în demersul nostru european. Suntem recunoscători României pentru vocea de la Bruxelles în susținerea Republicii Moldova. Sprijinul României este cu atât mai prețios cu cât el vine atunci când îl așteptăm mai mult.

  • Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arunca zona noastră în incertitudine. După Ucraina, țara noastră este cea mai afectată de război. Inflația record datorată creșterii bruște a prețurilor la energie și carburanți pune presiune mare pe producătorii noștri, mulți dintre care au pierdut și piețele de desfacere din est. Suntem loviți și de secetă severă. Combinația de crize cu care se confruntă Republica Moldova e o povară grea asupra țării noastre.

  • Moldova are nevoie de soluții pentru securitate energetică acum. Vrem să cumpărăm gaze din România și vrem ca acest lucru să fie posibil cât mai curând. Vrem ca oamenii noștri să nu înghețe la iarnă. Suntem o țară mică, vulnerabilizată de război, iar cetățenii noștri plătesc cel mai mare preț din Europa raportat la venit.

  • Suntem îngrijorați de securitatea țării noastre. Vecinătatea războiului pune presiune pe țara noastră. Analizăm riscurile din regiunea transnistreană. Aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea. Apreciem faptul că la începutul acestei luni în Republica Moldova a fost creat un hub de securitate care ne conectează la sistemul Uniunii Europene. Apropierea frontului crește gradul de incertitudine, crește numărul provocărilor lansate de forțe interne ce urmărește destabilizarea situației din Republica Moldova.

Klaus Iohannis:

  • Am avut multe discuții aplicate pe teme de interes bilaterale. Relația noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional dificil. În discuțiile de astăzi am abordat modalitățile în care efectele acestui război pot fi resimțite cât mai puțin de cetățenii Republicii Moldova. Am felicitat-o pe Maia Sandu pentru obținerea Republicii Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană. Este o reușită istorică. O reușită pentru care și România a luptat. A fost un obiectiv strategic de politică externă. Vă asigur că România va susține Republica Moldova prin toate pârghiile.

  • Republica Moldova va trebui să îndeplinească setul de obiective setat de Comisia Europeană. România va continua să vă fie alături.

  • România a sprijinit și demersurile recente a creșterii economice a Republicii Moldova. În consultările noastre am abordat și subiectul securității energetice a Republicii Moldova.

  • Am salutat că România se consolidează ca primul partener comercial al Republicii Moldova.

  • Urmărim ca Republica Moldova să depășească cât mai rapid crizele cu care se confruntă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22