Pe aceeași temă
Actionarul va fi Consiliul General. Firmele Primariei se vor ocupa de producerea si furnizarea energiei electrice, iluminat stradal, administrarea spitalelor, paza, administrarea spatiilor publicitare, consultanta pentru proiectele de infrastructura, administrarea drumurilor etc.
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat ca aceste firme vor face treaba mai bine decat firmele catre care sunt delegate in acest moment aceste servicii, la preturi mult mai mici, conform HotNews.ro.
USR a declarat ca voteaza impotriva infiintarii societatilor comerciale deoarece proiectele nu au studii de oportunitate, studii de impact si nu se stie daca sunt fezabile. Grupul PNL a declarat si el ca voteaza impotriva, cerand o dezbatere publica a acestor proiecte.
In proiectele de hotarare nu se precizeaza nimic despre fezabilitatea acestor proiecte, ce inseamna asta pentru bugetul municipalitati si ce angajari se vor face.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti si-a dat deja acordul ca Primaria Capitalei sa-si infiinteze o firma pentru constructia de locuinte.
Societatea de constructii a Primariei Capitalei se va numi Trustul de Cladiri Metropolitane Bucuresti SA si va avea doi actionari: Consiliul General al municipiului Bucuresti (99,99%) si Service Ciclop (0,01%). Trustul de Cladiri Metropolitane Bucuresti SA va avea un capital de 12 milioane lei, potrivit proiectului de hotarare.
"Ce ne propune doamna Gabriela Firea este, de fapt, o primarie paralela"
Uniunea Salvati Romania nu este de acord cu infiintarea celor 19 societati comerciale in cadrul municipalitatii bucurestene, deoarece prin ceea ce propune Gabriela Firea se doreste crearea unei "primarii paralele", care sa nu dea socoteala bucurestenilor pentru ceea ce face, a declarat marti liderul USR, Nicusor Dan.
"Ce ne propune doamna Gabriela Firea este, de fapt, o primarie paralela, care sa nu dea socoteala bucurestenilor pentru ceea ce face.
Evident ca USR este impotriva unui astfel de mod de a administra Bucurestiul. Bucurestenii au dat un vot primarului general si au dat un vot consilierilor generali care au responsabilitatea, in fata cetatenilor, de a gestiona bugetul primariei si de a controla activitatea primarului general.
Prin ceea ce ni se propune azi se doreste scoaterea activitatii Primariei Generale de sub acest control al consilierilor generali. Este o propunere de a ne bate joc de votul pe care bucurestenii l-au dat catre consilierii generali", a afirmat Nicusor Dan.
Potrivit presedintelui USR, exista doua chestiuni grave care afecteaza decizia de infiintare a unor societati comerciale: prima legata de achizitiile publice, iar a doua de angajatii care vor lucra in aceste societati comerciale.
"In ce priveste angajatii societatilor, Gabriela Firea vorbea de aproximativ 5.000 de angajati. Acestia nu mai au statut de functionari publici si, practic, este completa libertate despre cine si pe ce salariu va fi angajat in aceste societati", sustinea Nicusor Dan.
El a mai spus ca Uniunea Salvati Romania a solicitat un punct de vedere Consiliului Concurentei si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici in aceasta chestiune.
"Consideram ca aceste proiecte de hotarari sunt proiecte care se iau cu doua treimi din votul consilierilor generali, pentru ca privesc patrimoniul, e vorba de niste societati comerciale care apartin primariei. Speram ca propunerile sa nu intruneasca votul de doua treimi.
In situatia in care fie se va considera ca trebuie sa se voteze cu vot majoritar, 50% plus unu, fie se va ocoli Consiliul General, ne vom adresa prefectului si instantelor", a conchis Nicusor Dan, conform ziare.com.
VEZI CARE SUNT CELE 19 SOCIETATI COMERCIALE