Pe aceeași temă
"Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit azi, 12 martie 2016, la Kuala Lumpur, cu ministrul de externe al Malaysiei, Dato' Sri Anifah Aman, şi Hajah Nancy Binti Haji Shukri, ministru la cabinetul prim-ministrului responsabil pentru justiţie. Demnitarul român efectuează o vizită de lucru în statul asiatic pentru a discuta cu autorităţile din Malaysia rezolvarea cazurilor celor patru cetăţeni români arestaţi pentru trafic de droguri. În calitate de emisar special al preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş, ministrul delegat a transmis scrisorile oficiale din partea celor doi înalţi demnitari români, în care se face apel la clemenţă din partea autorităţilor malaysiene în cazul pedepsei cetăţeanului român Ionuţ Gologan, pentru a-i putea salva viaţa'', anunţă MAE prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit aceleiaşi surse, în cadrul întrevederii, ministrul delegat şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că deciziile justiţiei în cazurile celorlalţi trei cetăţeni români vor evita pedeapsa capitală şi a subliniat importanţa încheierii unor acorduri de colaborare în domeniul justiţiei între România şi Malaysia.
Totodată, în cadrul deplasării în Malaysia, oficialul român a vizitat vineri închisoarea Sungai Buloh, unde a discutat cu unul dintre cetăţenii români deţinuţi despre condiţiile de detenţie şi despre modul în care avansează cazul său, scrie Mediafax.
Guvernul a aprobat la începutul lunii martie trei memorandumuri privind negocierea tratatelor dintre România şi Malaysia privind transferarea persoanelor condamnate, extrădarea şi asistenţa judiciară în materie penală.
Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei a confirmat pedeapsa capitală în cazul Gologan printr-o decizie definitivă, urmând ca avocaţii cetăţeanului român să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta, anunţa MAE la sfârşitul lunii ianuarie.
Potrivit sursei citate, conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE a precizat că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.
De asemenea, MAE a precizat că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.