Manager la stat: Salarii, bonusuri și asigurare pentru incompetenta. Erorile administratorilor de la companiile de stat, asigurate cu milioane de euro

Mariana Bechir | 28.04.2015

Pe aceeași temă

 

Transgaz și-a asigurat luna trecută conducerea cu 327.000 de lei (aproape 75.000 euro), pentru eventualele greșeli de management ce ar aduce prejudicii companiei. Din această sumă totală, 50.000 de euro costă polițele celor 5 membri ai Consiliului de Administrație, majoritatea lor numiți politic.

Pentru servicii asemănătoare, de asigurare a răspunderii civile a managerilor, Romgaz plătește 95.000 de euro pe an, iar Transelectrica – 80.000 euro.

 

Acest tip de asigurare, obligatorie din 2006 și similară poliței de malpraxis a medicilor, acoperă pagubele rezultate dintr-o gamă largă de nereguli - diverse acte de management defectuos, neglijență în serviciu, abuz de încredere și, în general, pentru orice faptă culpabilă comisă fără intenție de persoana asigurată.

 

Contractele diverselor companii nu sunt identice, dar majoritatea lor stipulează doar plata daunelor constatate prin sentințe și hotărâri, la cererea terților sau statului.

 

Polițele sunt individuale și îi pot salva pe manageri de la suportarea unor sume uriașe în cazul unor erori și chiar al falimentului, cum s-ar putea întâmpla la Oltchim.

 

Membrii din CA sunt protejați astfel de orice răspundere, în cazul că deciziile lor se dovedesc păguboase.

 

La Transgaz, ultimul contract a fost semnat în martie, cu societatea Credit Europe Asigurari – Reasigurari, pentru suma totală de 327.000 lei (72.900 de euro).

 

 

Suma despăgubirilor pentru care sunt asigurați este 25 milioane de euro: “Limita de raspundere asigurata este minim 25.000.000 eur, per eveniment si in agregat”, se spune în caietul de sarcini.

 

Cine sunt asigurații de la Transgaz

 

Președintele Consiliului de Administrație (CA) de la Transgaz este Ion Sterian, de la organizația Brăila a PNL. A lucrat până în 2005 la Petrotrans, apoi a trecut în structuri guvernamentale, fiind o perioadă inclusiv secretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului, pe vremea când acesta era condus de Elena Udrea.

 

De mai mulți ani ocupă poziția de director executiv al Direcției tehnice din Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

 

Din 2007 a fost simultan și membru AGA la Transgaz, iar din 2013, membru CA.

 

Anul trecut a câștigat de la această societate de stat 4.037 lei brut lunar și un bonus anual pentru activitate de 566.901 lei.

 

Ion Văduva, directorul general al companiei, a fost până în aprilie anul trecut director general al Tiriac Holding. Dacă șeful ASF, Mișu Negrițoiu, declara că i s-au redus veniturile după mutarea la stat, Văduva face parte din marea majoritatea a celor care câștigă mai bine la stat decât în privat. 

 

 

Este cel mai bine plătit CEO din România, potrivit comparațiilor apărute în presă după ce s-a aflat că bonusul lui Văduva pentru  l 2014 s-a ridicat la 1.474.136 lei (detalii AICI).

 

Andrei Rizoiu, secretar de stat în SGG este un vechi apropiat al soților Daciana Sârbu și Victor Ponta. Cei trei au fost colegi în Corpul de control al fostului premier Adrian Năstase, iar ulterior, Rizoiu a fost asistent manager la Mandarine Production SRL, firma în care a deținut acțiuni și Daciana Sârbu.

 

Rizoiu a castigat în 2013 o indemnizatie de 56.316 lei de la SGG si a mai primit alti 52.729 lei de la Comisia de privatizare a Electrica SA, si 98.300 de lei de la Fondul Roman de Contragarantare. Un total de 207.345 lei (47.123 euro).

 

 

Anul trecut a fost numit administrator provizoriu la Transgaz SA, în locul lui Remus Vulpescu, și ocupă această poziție și acum.

 

Până să ajungă Ponta premier, Andrei Rizoiu și soția sa câștigau împreună 40.000 de lei anual - 37 .275 lei, salariul lui de expert la Senat, si 3.808 salariul sotiei (de la Lotus Sport SRL).

 

Bonusul de la Transgaz pentru 2014 a fost de 139.242 lei.

 

Radu Cernov a fost partener cu Dan Șova și Victor Ponta, la SCA Șova și asociații, când s-au semnat contractele cu Turceni și Rovinari care i-au adus senatorului un dosar de corupție.

 

Venirea la putere a Cabinetului Victor Ponta i-a adus o mulțime de venituri, deoarece a fost numit, pe periode mai lungi sau mai scurte, în CA-urile de la Metrorex, Transgaz, CNADNR, Transelectrica, CFR, Telecomunicații CFR, Romatsa.

 

La Transgaz, în afara indemnizației fixe, de 4.037 lei brut lunar, anul trecut a avut și un bonus de 237.877 lei.

 

 

Aceste venituri nu l-au împiedicat pe Cernov, odată chemat la DNA, să dea declarații ce ajută la demonstrarea falsurilor făcute Dan Șova. "În legătură cu procesul-verbal datat 15.01.2007 prin care Cernov Radu-Ştefan era împuternicit să semneze şi să negocieze contracte de asistenţă juridică, martorul Cernov Radu-Ştefan a afirmat că nu are cunoştinţă de vreo adunare generală în acest sens şi nu şi-a recunoscut semnătură de pe acest proces verbal”, se spune în referatul trimis Senatului pentru ridicarea imunității senatorului.

 

CITIȚI ȘI: 

Referatul pentru arestarea lui Sova: Conduita senatorului, profund antisociala. Desi numit in mai multe CA-uri ale unor companii de stat, un fost partener al senatorului spune tot

 

Ultimul membru al CA este Bogdan George Iliescu, director general la BRD Corporate Finance, cu 13 ani de experiență în investment banking.

 

Romgaz – asigurări de 95.000 euro

 

Cea mai mare asigurare este cea a Romgaz, care a plătiti 95.000 de euro, tot cu societatea Credit Europe Asigurari – Reasigurari.

 

 

Printre membri CA de la Romgaz se numără și Dragoș Dorcioman, numit provizoriu de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.

 

Este absolvent al Facultății de Inginerie din Pitești, specializarea autovehicule rutiere. Cu toate acestea, a devenit consilier personal al ministrului Energie, Andrei Gerea, deputat PLR de Argeș, județ din care provine și Dorcioman.

 

Din 2002, Dorcioman este asociat unic la DFS Center Grup, câștigătoare a zeci de contracte cu administrații locale pentru amenajarea de locuri de joacă. Cifra de SRL-ul a avut anul trecut o cifră de afaceri de 6,2 milioane de lei și un profit net de puțin peste 1 milion de lei.

 

Romgaz are afaceri de aproape 4 miliarde de lei, profit de un miliard de lei şi peste 6.000 de salariaţi.

 

Ceilalți membri ai CA: Negruţ Aurora (de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri), Popescu Ecaterina (SC Chimforex SA), Metea Virgil Marius (Romgaz), Dumitru Chisalita (Universitatea “Transilvania” Brasov), Jansen Petrus Antonius Maria (Associate Lecturer London School of Business and Finance), Sorana Baciu.

 

Transelectrica – 80.000 euro

 

Aproape 80.000 de euro a plătit Transelectrica, singurul transportator de energie electrică din România, pentru asigurarea membrilor Consiliului de supraveghere și ai Directoratului, prin Asigurarea românească ASIROM Vienna Insurance Group SA.

 

Conform caietului de sarcini, valoarea asigurării de răspundere profesională pentru cei 7 membri ai Consiliului de supraveghere și 3 ai Directoratului este de 15 milioane de euro.

 

 

În Consiliul de supraveghere îl regăsim pe Radu Cernov, numit în mai anul trecut, pentru un mandat de trei ani.

 

Mai apare Costin Mihalache (foto), numit în luna martie anul acesta membru provizoriu. Fost consul la Beijing, Mihalache  este secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului și a beneficiat de mai multe numiri în CA-urile diferitelor companii de stat, printre care CNADNR și Transgaz.

 

Din mai 2014, director general executiv este Ion-Toni Teau, anterior membru al Consiliului de supraveghere al Transelectrica (din 2013), poziție în care a aterizat venind din funcția de Președinte al Camerei Consultanților Fiscali din România. Potrivit presei, ar fi apropiat al fostului ministru de Finațe Daniel Chițoiu, plecat din PNL pentru a-l urma pe Călin Popescu Tăriceanu, în PLR.

 

A fost administrator în cadrul societăților Lasselsberger S.A. București și Sanex S.A. ClujNapoca, (2012 – 2014), iar între 2006 și 2011 a fost manager financiar la Realitatea Media SA şi Alfred Toepfer International România S.R.L.

 

Nuclearelectrica – 35.000 euro

 

Cea mai mică asigurare este plătită de Nuclearelectrica (SNN), unde membrii CA și toți directorii sunt asigurați cu doar 35.000 de euro (154.732 lei).

 

 

Carmen Radu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Radu Rușanu (fostul șef al ASF, acum trimis în judecată de DNA), este membru neexecutiv în CA al Nuclearelectrica, director la ASF și mai are trecute în palmares câteva indemnizații de membru CA – Fondul Roman de Supraveghere și ROMATSA.

Foto: enational.ro

 

A fost înainte consilier la Camera Deputaților și Senat, iar între 2005 și 2009 a condus Eximbank.

 

Cât câștigă din aceste sinecuri nu știm, întrucât declarația de avere menționează, nelegal, “conform fișei fiscale”, în dreptul fiecărei surse de venit. 

 

Ioana Alina Drăgan. Fostă consilieră a ministrului  delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu (mai puțin de un an), acum  administrator la Nuclearelectrica, a terminat ASE în 2008 și a fost operator front desk, s-a ocupat de relația cu publicul și apoi de cea cu câteva firme mari, în cadrul BRD Groupe Societe Generale.

 

A trecut la stat în 2014, când a devenit consiliera lui Nicolescu.

 

 

Tot la SNN apare și celebra Daniela Lulache, care între 2006 și 2009 a făcut parte din conducerea Fondului Proprietatea. 

 

A reapărut în 2012, consilier al unui viceguvernator de la BNR. Din 2013 este director general la SNN.

 

Lulache a fost aleasă în funcție de comitetul de nominalizare, la propunerea Quest Advisors, firma desemnată de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) pentru a asista statul la numirea managerilor profesioniști în companiile de stat.

 

Potrivit informațiilor apărute în presă, Fondul Proprietatea s-a opus numirii acesteia la SNN.

 

Ea a devenit celebră cu ani în urmă, când presa a dezvăluit sumele uriașe încasate de la Proprietatea sub forma de indemnizații, bonusuri și compensații –1,46 milioane de lei, în 2009. (Vezi declarația de avere AICI)

 

Veniturile de la SNN declarate pentru 2013 s-au ridicat la 347.002 lei (pentru șapte luni).

 

Studiu de caz: Rominsolv a dat în judecată Astra Asigurări pentru polița lui Roibu, fostul manager 

 

 

De obicei, firmele de asigurări nu ajung să plătească despăgubiri în astfel de situații, dar un caz recent, de anul trecut, ar putea schimba total situația.

 

Constantin Roibu, cel care a condus Oltchim 20 de ani, a vea o astfel de poliță, în valoare de 3.000 de euro, pentru despăgubiri de 10 milioane de euro în cazul în care cineva acuza managementul defectuos și cerea plata pagubelor.

 

Statul, prin Rominsolv, administratorul judiciar de la Oltchim, a cerut în 2013 executarea poliței, după intrarea în insolvență a combinatului din Vâlcea. Astra, având de ja mari probleme, a refuzat, invocând practica internațională și argumentând că nu este suficient raportul administratorului judiciar pentru a demonstra erorile de management ale lui Roibu.

 

Prin urmare, Oltchim l-a dat în judecată pe Constantin Roibu, anul trecut.

 

Săptămâna trecută, Gheorghe Piperea (foto), de la Rominsolv,  a făcut pasul următor pentru recuperarea celor 10 milioane: a dat în judecată Astra pentru că a refuzat un an și jumătate să plătească polița.

 

“Cererea de chemare in judecata impotriva Astra pentru despagubiri a fost depusa recent la Tribunalul Valcea, intrucat cererea a fost respinsa de asigurator la un an  si jumatate de la depunerea ei. Urmeaza sa apara curand pe portalul instantelor”, se spune într-un răspuns trimis de Gheorghe Piperea Revistei 22.

 

Societatea de asigurări abia reușește să supraviețuiască, administratorul special numit la Astra, KPMG Advisory SRL, chinuindu-se să reeșaloneze datoria de aproximativ 95 milioane lei datorată către CNADNR, cu titlu de garanție, conform deciziei Curții de Apel București în dosarul Romstrade.

 

Fondul Proprietatea iși apără profitul

 

În aceste zile se desfășoară procedurile pentru asigurările de la o altă companie importantă și care se confruntă cu mari probleme financiare - Complexul Energetic Oltenia.

 

Actualele contracte sunt semnate cu Allianz Tiriac Asigurari, pentru o sumă totală de aproape 100.000 de euro, pentru cei cinci membri ai Directoratului și cei șapte ai Consiliului de Supraveghere.

 

De data aceasta vor fi asigurate pentru management defectuos doar persoanele din Directorat, însă prețul plătit nu va fi semnificativ redus, întrucât aici lucrurile sunt puțin mai complicate.

 

Contractul de anul trecut este din luna mai, dar în august a intervenit un lucru ce crește semnificativ riscul companiei. Laurențiu Ciurel, directorul general executiv al companiei, este urmarit penal, de DNA, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată, în dosarul în care este acuzat și Dan Șova.

 

 

CITIȚI ȘI: 

Dosarul lui Dan Sova - Un dosar cu avocati, carbune, management privat la stat si concedieri

 

În plus, există mai multe procese împotriva persoanelor care ar trebui asigurate, și chiar o acțiune în instanță a Fondului Proprietatea (care deține 21.55%  din acțiunile complexului) împotriva celor patru membri ai Directorului (un post este vacant, în acest moment): Dan Laurențiu Ciurel, Ion Petroniu, Aurel Medințu și Daniel Antonie.

 

Aceștia, împreună cu alți foști administratori ai CE Oltenia, sunt acuzați de FP că sunt vinovați de un prejudiciu de peste 200 de milioane de lei creat prin vânzarea de cărbune unor rău-platnici. Fondul a cerut instanței ca 10 actuali și foști directori (printre care și cei patru de mai sus) să plătească societății 2 milioane de lei. (Mai multe amănunte puteți citi AICI).

 

CITIȚI ȘI: 

Sova: Ar trebui sa-mi faca statuie la Gorj. Angajații CE Oltenia aflati in greva foamei: Sova sa dea inapoi banii luati degeaba de la Rovinari si Turceni

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22