Managerul Spitalului Județean din Dr. Tr-Severin a reușit să-l scoată de pe lista spitalelor Covid19

Laurentiu Gheorghe | 07.04.2020

Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor și Lista spitalelor de suport Covid-19 a fost publicat marți cu modificări față de varianta anunțată în urmă cu patru zile.

Pe aceeași temă

Ministerul Sănătății anunța, în 4 aprilie, că Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat acest ordin care conține lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID – 19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex afecțiuni cardiace, ortopedice, etc). În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la coronavirus care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Ministerul prezenta lista spitalelor suport, cu parafa ministrului, scrie G4Media.ro după ce a comparat cele două liste publicate de Ministerul Sănătății.

Modificările constau în apariția unor spitale noi pe Listă și excluderea altora. În mai multe județe au fost adăugate spitale de suport față de lista inițială, cum este cazul la Bistrița-Năsăud, unde pe lângă Spitalul Județean de Urgență Bistrița a fost adăugat și spitalul orășenesc Năsăud sau al județului Arad, unde va fi amplasat un spital de campanie în centrul expozițional, inițiat de autoritățile locale și care este în curs de amenajare.

Tot în Arad a fost desemnat și spitalul privat Medlife Genesys. Un alt spital privat aflat în listă este Monza Metropolitan Hospital, aflat pe strada Șerban Vodă din București, deținut de grupul italian Monza.

În schimb, în Argeș, la Mioveni a rămas ca spital suport doar corpul vechi al unității medicale, în timp ce corpul nou, inaugurat anul trecut, care era stabilit drept maternitate Covid-19, a fost înlocuit cu Spitalul Municipal Câmpulung. De menționat că, atunci când a fost inclus în lista cu spitalele suport, toți medicii de la spitalul din Mioveni și-au anunțat demisiile.

În județul Mehedinți, a avut câștig de cauză managerul spitalului județean Drobeta Turnu Severin, care s-a opus categoric ca unitatea să asigure suport pentru coronavirus, spunând că nu închide spitalul „pentru câțiva pacienți”. În final, deși apărea în ordinul inițial, în forma ajunsă la Monitor a fost înlocuit cu spitalul municipal din Orșova și cu spitalul orășenesc Baia de Aramă.

În forma publicată în Monitorul Oficial a apărut și o eroare la județul Brașov, fiind trecut spitalul județean din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și nu spitalul municipal Făgăraș.

Potrivit ordinului, spitalele de suport trebuie să externeze sau să transfere către alte spitale toți pacienții, pentru a trata doar pacienții suspecți COVID sau confirmați cu coronavirusul. Aceste spitale vor trebui să asigure circuite medicale speciale, să își facă stocuri de medicamente pentru coronavirus și vor fi trecute în lista de unități prioritare pentru achiziția de echipamente de la ONAC și Unifarm.

Principalele spitale pentru tratarea pacienților cu coronavirus rămân în București „Matei Balș”, „Victor Babeș” și „Marius Nasta”, Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul „Leon Daniello” de Pneumoftiziologie, Constanța – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, secția exterioară de la Agigea a spitalului județean și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Iași – Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Galați – Spitalul de Pneumoftiziologie, Mureș – Spitalul Județean de Urgență, Suceava – Spitalul Județean de Urgență, Satu Mare – Spitalul de Pneumoftiziologie, Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22