Mandatele aleșilor locali ar putea fi prelungite încă un an, la inițiativa UDMR

Redactia | 19.05.2020

Mandatele aleșilor locali s-ar putea prelungi cu un an astfel încât, după alegerile locale, viitorii primarii și șefii de CJ să fie aleși în funcții pe o perioadă de cinci ani.

Pe aceeași temă

Proiectul a trecut tacit de Camera Deputatilor si a ajuns la Senat, unde se bucura de sprijinul PSD si ALDE, avand sanse mari sa fie adoptat. Un proiect de lege depus de UDMR și susținut de PSD are șanse mari să treacă de Parlament în aceasă săptămână. Dacă devine lege, proiectul depus de UDMR și susținut de PSD (care, de altfel deține majoritatea în Senat) poate intra în vigoare de la alegerile locale din acest an.


Proiectul a ajuns la Senat si a fost votat, luni, in Comisia de Administratie publica. Marți, se afla pe ordinea de zi a Comisiei Juridice, dupa care va intra la vot in plenul Senatului, care este camera decizionala.
UDMR, PSD și ALDE vor ca mandatele aleșilor locali să fie de 5 ani în loc de 4 ani.

„Tocmai ce s-a adoptat un raport de admitere în Comisia de Administrație Publică de la Senat pe marginea unei propuneri legislative venite de la UDMR, cu motivația că 4 ani nu sunt suficienți pentru un ales local ca să facă treabă, mai ales dacă are proiecte europene în derulare. Cică nu au timp primarii să arate ce pot timp de 4 ani!

Mai e nevoie de raportul Comisie Juridice și poate intra la vot în plen, Senatul fiind cameră decizională.

Nimic nu e întâmplător. În sertarele Comisiei de Administrație Publică se află o altă propunere legislativă, de data asta a PSD, cu același obiect: mandatele aleșilor locali să aibă 5 ani, nu 4 ani. Depusă anul trecut, ea modifica un articol din Legea administrației publice locale dar care a fost abrogat prin Codul Administrativ. Nu a mai ajuns niciodată la plen, deși aceasta are raport de respingere.

Vedeți cum își pasează mingea PSD și UDMR? Aceste partide țin cu dinții de actualele mandate și de cele viitoare, că nu au niciun interes să meargă în alegeri: s-ar alege cu mai puține mandate de aleși locali, căci românii s-au trezit!

Dacă ne amintim și de modificările făcute de PSD et co. la ordonanța privind stabilirea datei alegerilor locale, și inițiativa PSD privind prelungirea mandatelor aleșilor locali, vedem că PSD și „frații” săi UDMR și ALDE fug de alegeri ca dracul de tămâie. Vor să stea la cârma administrației publice locale cât de mult se poate. Dacă această inițiativă este adoptată, va deveni extrem de dificil de organizat alegeri locale și parlamentare în același an, miza inițială a anului 2020 înainte de pandemie.

Sunt convinsă însă că românii înțeleg jocul în interes de partid al PSD, UDMR și ALDE și vor vota în consecință la viitoarele alegeri.
Iubește România cu ochii deschiși!”, a scris a scris pe Facebook senatorul USR Florina Presadă, care a votat împotriva proiectului UDMR în comisia de administrație, în timp ce PNL s-a abținut iar PSD și ALDE au votat pentru.


Comisia de Administrație Publică din Senat a dat, luni, un aviz favorabil proiectului de lege depus de parlamentarii UDMR care propune prelungirea mandatelor aleșilor locali la 5 ani. PSD, UDMR și ALDE au votat pentru avizul pozitiv, PNL s-a abținut iar USR a votat împotrivă.

Inițiativa urmează să intre în dezbaterea Comisiei juridice care trebuie să elaboreze un raport în acest sens. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că proiectul de lege are susținerea PSD și urmează să treacă la votul final în Senat, în această săptămână. Inițiativa a fost adoptată de către Camera Deputaților iar Senatul este forul decizional în acest caz. Vezi aici parcursul legislativ.


Ințiatorii proiectului invocă faptul că și în alte țări din UE mandatele aleșilor locali pornesc de la 5 ani dând exemple de țări Austria (5 ani), Belgia (6 ani), Franța (6 ani), Germania (durată 5 -10 ani în funcție regulile fiecărui land).

Ce prevede proiectul de lege

  • Consiliul local se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale

  • Mandatul primarului este de 5 ani

  • Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate (art. 152)

  • Consiliul județean se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale (art. 177)

  • Durata mandatului președintelui și vicepreședinților consiliului județean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului județean. În cazul în care mandatul consiliului județean încetează înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul vicepreședinților consiliului județean fătă altă formalitate (art. 187)

  • Mandatul primarului, consilierului local, președintelui consiliului județean și al consilierului județean este de 5 ani și se exercită în condițiile legii (art. 201)

De precizat este că în proiectul de lege este stipulat că prevederile prezentei legi intră în vigoare începând cu mandatul autorităților administrației publice locale alese în anul 2020.


Dezbaterea aceste inițiative apare în contextul în care săptămâna trecută Camera Deputaților a adoptat ordonanța de urgenţă privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale în varianta impusă de PSD. Potrivit proiectului de lege adoptat Parlamenul decide data la care se organizează alegerile locale și nu Guvernul (cum prevede actuala lege) iar mandatele aleșilor locali se prelungesc cu maxim șase luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă.

Miza acestui proiect de lege este cine decide data alegerilor. PSD vrea să impună data alegerilor locale în Parlament acolo unde are majoriatea de decizie. Situația va fi clarificată de Curtea Constituțională pe 25 mai.

Judecătorii CCR urmează să analizeze proiectul PSD,UDMR, PRO România în data de 25 mai. Miza este una foarte mare în condițiile în care PSD prin deținerea controlul în Parlament poate stabili data alegerilor locale.

Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că social democrații se așteaptă ca CCR să declare constituționale prevederile proiectului de lege invocând un precedent din 2004 când Parlamentrul a stabilit data organizării alegerilor locale.

Dacă Parlamentul rămâne să stabilească data alegerilor locale, PSD intenționează să le mute cât mai tîrziu, în toamnă undeva în octombrie -noiembrie pentru a lăsa PNL să se erodeze cât mai mult la guvernare.

De cealaltă parte, liberalii își doresc cât mai repede organizarea localelor, undeva în septembrie. Decizia rămâne la Curtea Constituțională care se va pronunța pe 25 mai.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22