Manipularea din spatele preluării cu mascați a fetiței adoptate de o familie de români din SUA

Dora Vulcan | 21.06.2019

Asistentul maternal de la care a fost preluată de autorități fetița adoptată de o familie din SUA nu mai avea atestat din luna mai a acestui an, reținând fetița ilegal, după ce a refuzat să o adopte.

Pe aceeași temă

Deschiderea adopției pentru copilul a cărei situație este mediatizată a fost realizată încă din 2013, transmite Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Muncii o contrazice pe Dăncilă

Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilității copilului, au fost realizate demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare însă nu s-a reușit finalizarea unei adopții cu o familie/persoană cu reședința obișnuită în România, transmite Autoritatea.

În cadrul procedurii de adopție aplicate copilului, au fost selectate 120 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiței dar care a refuzat ulterior continuarea procedurii de adopție.

Înainte de demararea procedurii de deschidere, DGASPC Mehedinți a informat asistentul maternal asupra faptului că fetița urma să fie declarată adoptabilă însă acesta a declarat în scris că nu dorește adopția copilului.

Prin urmare, asistentul maternal a avut ocazia de a opta cu privire la adopția copilului, însă a preferat să opteze pentru refuzul unui astfel de demers, existând dovezi scrise în acest sens.


Decizia cu privire la încuviințarea adopției a fost luată de către instanța judecătorească, singura instituție din România care se poate pronunța în acest sens.

Asistentul maternal este persoana care se ocupa de creșterea, îngrijirea și educarea unui copil aflat în plasament pe o perioadă determinate de timp, respectiv până la reintegrarea copilului în familia naturală sau pană la adopția acestuia. Activitatea lui se desfășoară în baza unui contract cu caracter special, aferent protecției copilului, încheiat cu direcția generală de asistență sociali și protecția copilului.

Demersul realizat astăzi de către organele abilitate și nu de reprezentanți ai instituțiilor de protecție a copilului, a vizat executarea unei sentințe judecătorești privind încuviințarea adopției, pentru a cărei aplicare fostul asistent maternal manifesta opoziție.

Reamintim că persoana de la care a fost luat astăzi copilul nu mai avea calitatea de asistent maternal, acesteia fiindu-i retras atestatul și implicit încetat contractul de muncă în luna mai 2019. Prin urmare, la acest moment copilul era reținut ilegal de o persoană care, din punct de vedere al legislației, nu avea nici un drept asupra copilului. Motiv pentru care, familia adoptatoare a depus plângere penală fată de fostul asistent maternal, pentru reținere ilegală a copilului, demers susținut și de către alte instituții.

(sublinierile aparțin redacției)

VedemJust: Există o hotărâre judecătorească definitivă de adopție. Asistentul maternal nu mai avea atestat și a refuzat adopția copilului

Și judecătorul Cristi Danileț a comentat cazul pe pagina sa de Facebook și a deplâns manipularea emoțională făcută de presă în cazul de preluare a fetiței de către autorități.

”Față de cazul copilului din Baia de Aramă luat cu forța de autoritățile statului de la asistentul maternal, reprezentanții VeDemJust s-au interesat și pot comunica public următoarele:
- procedura de adopție fusese finalizată, după trei ani. După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă dorește să adopte copilul și a refuzat, a fost decisă adopția în favoarea unei familii de români(au cetățenia noastră) stabilită în SUA;
- reprezentanții ANPDC au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreț autoritățile și inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori;
- acum două luni asistentului maternal i s-a retras atestatul;
- pe certificatul copilului scrie deja numele părinților adoptatori;
- există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopție. Azi s-a pus în executare silită această hotărâre, cu organe de la Protecția Copilului, executor judecătoresc și Poliție.

Este regretabil că presa a prezentat cazul fără o poziție din partea instituției publice ANPDC sau a organizației FONDC care s-au preocupat îndeaproape de acest caz”, a scris judecătorul Cristi Danlileț pe pagina sa de Facebook.

(sublinierile aparțin redacției)

Dăncilă intervine emoțional și-l acuză pe procurorul de caz înainte să se informeze

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat de urgență miniștrilor de Interne și al Muncii să explice public de urgență ceea ce s-a întâmplat la Baia de Aramă.

Totodată premierul a opinat că ar trebui de îndată analizat comportamentul procurorului de caz pentru că este inadmisibil un astfel de un comportament față de un copil.

„E vorba de un copil. Cu sentimentele copilului nu trebuie să se joace nimeni. Înțeleg foare bine acest lucru, eu sunt o mamă care a adoptat un copil și știu cât de importantă este o familie pentru un copil și cum poate să-i schimbe viața”, a spus Viorica Dăncilă.

Ea a spus că a cerut anchete de la Ministerul Muncii, Ministerul de Interne și Inspecția Judiciară, pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Dăncilă a adăugat că a cerut să aibă toate detaliile despre acest caz până luni.

De asemenea, premierul a cerut ca micuței să-i fie acordată consiliere psihologică.

„Dincolo de aceste anchete, trebuie să vedem cum ajutăm această fetiță să se integreze cât mai bine, să nu o rănim. Știu că există o hotărâre judecătorească și acolo unde hotărârea există, nu putem să intevenim, dar eu cred că trebuie să ne gândim la acest copil”, a mai spus premierul.

Ea a făcut și un apel la politicienii din România „să nu facă o miză politică din sentimentele unui copil”.

„Dincolo de politică, dincolo de toate lucrurile, suntem oameni. Cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să încercăm să avem argumente politice. Cred că fiecare dintre noi are anumite sentimente și trebuie să se implice. Cred că toți ar trebui să ne gândim că suntem părinți, marea majoritate, și să ne gândim că acest lucru se putea întâmpla cu copilul nostru. Ce-am fi simțit atunci”, a continuat Viorica Dăncilă.

Procuror: Fetița era ținută ilegal. Doamna nu mai era asistent maternal

„Este vorba despre o fetiță de opt ani, care a fost predată părinților adoptivi, deci erau părinții fetiței, potrivit deciziei Curții de Apel Craiova. Se fac cercetări într-un dosar al Parchetului Curții de Apel Craiova, pentru infracțiunea de lipsire de libertate în mod ilegal, deocarece doamna care ținea fetița nu mai era asistent maternal și o ținea acolo fără nicio calitate și în mod ilegal. De aceea s-a făcut această percheziție. S-a luat fetița și s-a predat părinților. A fost examinată de medicii de la Medicina Legală Craiova. Părinții sunt români, stabiliți în America. Este vorba despre o decizie a Curții de Apel Craiova, din 2019, prin care se încuviințează adopția acestei fetițe în favoarea soților”, a declarat Tena Tulitu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru Mediafax.

Mobilizare locală - live pe Facebook

Momentul în care mascații au intrat în casa din Baia de Aramă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!”.

Și vecinii au fost revoltați de această situație: „Așa se face legea? Cu forța? Nici criminalii nu sunt luați cum luați fetița aceasta!”, le-a reproșat o femeie luptătorilor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale.

Explicația prezenței mascaților: o percheziție într-un caz de lipsire de libertate

„Polițiștii I.P.J. Mehedinți au fost delegați, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziție într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova. Percheziția a avut loc într-o locație unde se afla un minor care a fost dat spre adopție prin hortărâre judecătorească definitivă. Toate activitățile de la fața locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul polițiștilor prezenți în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoțional puternic. În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la fața locului s-au adunat aproximativ 50 - 60 de persoane”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți într-un comunicat remis presei vineri pentru a explica prezența mascaților de la Serviciul de Acțiuni Speciale la preluarea fetiței de către DGASPC.

„Principala misiune a polițiștilor a fost asigurarea și menținerea unui climat de liniște în zonă, iar în interiorul locuinței au intrat 3 polițiști care au însoțit procurorul de caz și reprezentanți ai DGASPC”, mai spune sursa citată.

Petiție online: „Sorina merită un viitor în România, alături de familia ei”

În urma apariției acestui caz în presă și pe rețelele de socializare, o petiție online a fost creată, semnată până la publicarea acestui articol de peste 20.000 de oameni. Cei care au semnat-o cer ca Sorina să rămână în România, la familia de asistenți maternali.

Povestea fetiței de 8 ani din Baia de Aramă

Sorina are opt ani, iar după ce a fost abandonată de familia biologică a fost crescută, în ultimii șapte ani, de către o familie de asistenți maternali din Baia de Aramă, scrie site-ul Digi 24.

Asistentul maternal a mai crescut o fetiță pe care a avut posibilitatea să o și înfieze.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, care se ocupă în mod frecvent de problema copiilor instituționalizați, a spus vineri că această familie din Mehedinți și-ar fi „exprimat dorința de a o adopta, însă DGASPC a încuviințat adopția către un cuplu de români din Statele Unite în locul asistenților maternali”.

Această informație este contrazisă însă de magistrați. Rămâne de văzut care este adevărul cu privire la acest detaliu.

Pe de altă parte, senatorul a acuzat modul în care copila a fost luată din casa în care a locuit în ultimii șapte ani: „Se poate vedea cum autoritățile încearcă s-o ia pe fetiță, împotriva voinței ei, de lângă oamenii care au crescut-o pentru a o încredința familiei de adopție”.

citește și

Parchetul General restabilește firul adevărului în cazul fetiței adoptate.Anchetă la Parchetul local

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22