Manuscrisele lui Mircea Eliade au fost retrase de la licitație la solicitarea Ministerului Culturii

Laurentiu Gheorghe | 18.12.2019

Manuscrisele care urmau să fie scoase la licitație în 16 decembrie au fost retrase de la vânzare, conform președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Pe aceeași temă

După ce Casa de licitaţii Historic a scos la vânzare manuscrise, Ministerul Culturii intervine și solicită oprirea licitației şi cere să permită Muzeului Naţional de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanţii achiziţii din fondul Handoca.Manuscrisele lui Mircea Eliade care ar fi urmat să fie scoase la licitaţie în 16 decembrie au fost retrase de la vânzare, a declarat joi preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Și Ministerul Culturii a cerut Casei Historic să oprească licitaţia manuscriselor lui Mircea Eliade şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României să negocieze direct cu ofertanţii achiziţii din fondul Handoca.

"Ministerul Culturii îşi doreşte ca patrimoniul cultural al României să rămână în proprietatea statului român şi, de aceea, cerem public agentului economic Historic să oprească licitaţia şi să permită Muzeului Naţional de Istorie a României, prin managerul său, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, să negocieze direct cu ofertanţii achiziţionarea tuturor manuscriselor aflate la vânzare din fondul Handoca. Suntem convinşi că o astfel de soluţie este în interesul tuturor părţilor implicate atât din punct de vedere material, cât şi moral", se afirma într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Culturii.

Potrivit Ministerului Culturii, statul ar fi putut să-și exercite dreptul de preemțiune în cazul unor bunuri de patrimoniu mobil clasate, însă consilierul de specialitate al casei de licitații Historic a atestat că documentele în cauză nu sunt susceptibile de clasare, având un punctaj mai mic de 150 de puncte.

„Fondul de manuscrise primite de M. Handoca de-a lungul timpului de-a lungul timpului de la Mircea Eliade și de familia sa bucureșteană cuprinde mii de pagini, cu precădere din anii 1920-1940, dintre care cele mai multe nu au fost niciodată consultate de altcineva și niciodată editate corespunzător, iar unele au rămas cu certitudine perfect inedite”, se arată în petiția care a adunat peste 1.300 de semnături în 24 de ore de la lansarea în spațiul online.

Petiția a fost semnată de istorici ai religiilor, indianiști, critici și istorici literari, istorici, filosofi și scriitori din București, Iași și sibiu, „cititori ai lui Eliade din generația formată după salvarea manuscriselor lui Eliade, relatează Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22