Pe aceeași temă
CITITI principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis: (preluare Hotnews)
Avem astazi un acord politic pentru a aloca 2% din PIB la Aparare in urmatorii 10 ani.
MApN are un rol esential in noua strategie de aparare.
Din 2015 avem o noua lege privind planificarea apararii care ofera fundamentul unei noi gandiri a apararii la nivel national, in acord cu NATO.
Cred ca actiunile noastre in materie de securitate nationale si aparare trebuie sa aibe in vedere constructia Romaniei puternice in Europa si in lume.
Pentru 2016, principala tema este sa continuam si sa ducem la urmatorul nivel ce am inceput in 2015: noua strategie de aparare, parteneriatele strategice locale si internationale.
Realitatea in care traim ne arata permanent importanta unor parteneriate solide in materie de aparare.
Asteptarile de performanta pe care le avem de la armata noastra trebuie insotite de existenta dotarilor necesare.
Din pesrpectiva politicii externe si de securitate, unul dintre cele mai importante evenimente din acest an este participarea Romaniei la summitul NATO din Varsovia.
Ca presedinte, intentia mea este ca impreuna cu institutiile responsabile - MAE, MApN - sa generam un mandat puternic si ambitios pentru Romania.
Sustinem intarirea rolului aliantei in domeniul apararii colective. Prezenta aliata pe teritoriul national va trebui sa fie insotita de operabilizarea unitatilor aliate locale.
Vom urmari cu atentie si finalizarea noii Strategii Globale Europene.
Principalele declaratii ale lui Dacian Ciolos: (preluare Hotnews)
Armata romana este o institutie fundamentala a statului care inregistreaza unul dintre cele mai mari nivele de incredere in randul populatiei.
In cadrul NATO, Romania este apreciata ca aliat predictibil si de incredere. Profesionalismul si jertfa de sange a militarilor romani sunt evocate adesea de partenerii internationali.
Avem responsabilitatea de a ne asigura si de a ne intari apararea nationala dar si de a contribui la asigurarea apararii colective.
Cresterea bugetului la 2% din PIB din 2017 si mentinerea la acest nivel in urmatorii 10 ani este pentru acest scop.
In perioada urmatoare va avea loc si operationalizarea scutului antiracheta. Va fi nevoie de cresterea pe mai departe a capacitatii armatei romane.
In materializarea acestei prioritati s-ar putea avea in vedere o revizuire strategica a apararii, date fiind si modificarile in contextul de securitate international.