MApN: Congresul SUA aproba vanzarea rachetelor HIMARS catre Romania

E.b. | 06.09.2017

Ambasada SUA in Romania a anuntat MApN ca solicitarea Romaniei privind disponibilitatea achizitionarii de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bataie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) a primit aprobarea Congresului SUA, anunta MApN.

Pe aceeași temă

 


In cadrul programului de inzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achizitia a 54 de instalatii de lansare si elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptatoare. Valoarea achizitiei a fost estimata la circa 1,25 miliarde de dolari, conform Agentiei de Cooperare pentru Aparare si Securitate (Defense Security Cooperation Agency).

 

"Programul se afla intr-o etapa intermediara, dupa aprobarea Congresului SUA urmand a fi desfasurate discutii si negocieri de natura tehnica pentru stabilirea configuratiei finale a achizitiei, dar si optiunile de transfer tehnologic si implicarea industriei nationale de aparare in furnizarea de echipamente necesare productiei si mentenantei", anunta MApN.

 

In cadrul programului de inzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achizitia a 54 de instalatii de lansare si elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptatoare.

 

"Optiunea pentru inzestrarea Armatei Romaniei cu sistemul HIMARS deriva din necesitatea asigurarii unor echipamente de artilerie moderne, care sa contribuie la intarirea capacitatii de aparare a teritoriului national si la cresterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilitati de descurajare credibile", sustine MApN.

 

Achizitia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esentiale de inzestrare prevazute in Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026, pentru care Parlamentul Romaniei a transmis, in luna mai 2017, aprobarea prealabila de initiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

 

HIMARS este al doilea sistem care primeste aprobarea Congresului SUA, dupa ce Statele Unite au aprobat deja vanzarea catre Romania a sistemului de racheta defensiv Patriot, in valoare de 3,9 miliarde de dolari.

 

Luna trecuta, fostul ministru al Apararii, Adrian Tutuianu, a anuntat ca Romania va cumpara sisteme americane mobile de artilerie cu rachete HIMARS si va achizitiona inca 36 de avioane de vanatoare F-16 pana in 2022.

 

"Pe langa achizitia rachetelor Patriot, o sa incepem procedurile pentru achizitia sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea ca ele nu vor fi achizitionate in acest an si nu vom face plati", a declarat Tutuianu.

 

Conform planului de achizitii MApN aprobat de Parlament in primavara, Romania are in vedere achizitionarea unui sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare. Mai exact, 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare) cu o valoare estimata in acel document la circa 700 de milioane de euro.

 

Dispozitivul lansator de rachete cu inalta mobilitate (HIMARS) este un sistem de artilerie reactiva, cu lansatoarele montate pe camioane, cu cate sase rachete de 227mm M270 sau cu o singura racheta MGM-140 ATACMS.

 

Sistemul a intrat in dotarea fortelor ameriacane in 2005 si de atunci a mai fost achizitionat de Singapore, Iordania si Emiratele Arabe Unite. 

 

Surprinzătoarea demisie a lui Tuţuianu şi banii Armatei

 

Adrian Țuțuianu, a demisionat ieri, surprinzător,  din funcţia de ministru al Apăraării, după ce a fost convocat de urgență de premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria, pentru explicaţii legate de comunicatul dat de MApN privind plata eşalonată a salariilor militarilor. Șeful Guvernului i-a acceptat demisia, iar portofoliul Apărării a fost preluat interimar de vicepremierul Marcel Ciolacu. 

 

Subiectul demisiei ministrului apărării e cu atât mai surprinzător cu cât aflăm astfel că există probleme de ordin financiar, fie ele şi tehnice, într-un domeniu care, după cum au tot repetat guvernanţii, a primit 2 la sută din PIB.

 

În plus, Armata urmează să semneze, după cum se vede şi mai sus, contracte extrem de costisitoare pentru achiziţia de armament. Ar fi într-adevăr, o dovadă de proastă gestionare a banilor să cumperi rachete Patriot şi elicoptere Bell fără ca militarii să primească la timp banii pentru chirii şi hrană.

 

Doar că nu lipsa banilor la MApN sunt motivele demisiei, spunea ieri Adrian Ţuţuianu, ci unele "probleme de comunicare". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22