Pe aceeași temă
„Opoziția se bucură de fiecare dată când puterea îi oferă motive de a depune moțiuni de cenzură”, a mai spus Ciolacu.
„Nu avem matematic numărul (de voturi pentru a trece moțiunea -n.r.), dar nici guvernul Orban nu avea matematic voturile la învestire”, a precizat liderul interimar al PSD.
Ciolacu a precizat că, în mod categoric, PSD va sesiza și Curtea Constituțională în legătură cu legea pentru alegerea primarilor din două tururi, pentru care Guvernul și-a angajat miercuri răspunderea în Parlament.
„Noi dorim să treacă moțiunea de cenzură. Constituțional există posibilitatea de a se ajunge la anticipate dacă trece moțiunea, dar sunt pași mulți. Nimeni în UE nu și-a permis să încalce recomandări ale Comisiei de la Veneția și ale CCR cu 6 luni înaintea alegerilor. E o linie roșie a democrației”, a susținut Ciolacu.
Până acum, UDMR și cei patru parlamentari trecuți de la partidul lui Tăriceanu la noua formațiune girată de Teodor Meleșcanu au anunțat că susțin moțiunea de cenzură inițiată de PSD.
Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în şedință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată.
Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
Camera Deputaţilor și Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de voturi.
Marcel Ciolacu consideră că alegerile anticipate sunt posibile, chiar dacă va trece moțiunea de cenzură, însă chiar el recunoaște că este o procedură aproape imposibilă: „Constituţional este această posibilitate, dar este o anumită procedură. Totul este deschis”.
Pe hârtie, PSD are voturile pentru a trânti Guvernul Orban. Social-democrații au 200 de parlamentari, UDMR, care a anunțat că va vota moțiunea de cenzură, 30. Marți seară, alți patru parlamentari ex-ALDE au anunțat că vor susține și ei demersul: Marian Cucșa, Alexandru Băișanu Grațiela Gavrilescu și Teodor Meleșcanu. În total, 234, cu unul mai mult decât este necesar pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul să fie demis.
Ludovic Orban, indiferent
Premierul Orban spune că așteaptă moțiunea de cenzură a PSD „cu indiferență”: „Am decis să ne asumăm răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Am fost perfect conștienți că PSD va depune moțiune de cenzură. Noi ne prezentăm cu fruntea sus. Ne-am pus mandatul pe masă, cred că asta arată ceva pentru Guvernul PNL”.