Marcel Vela: Îmi asum reorganizarea MAI, chiar dacă aceasta presupune măsuri care deranjează

Laurentiu Gheorghe | 14.01.2020

Ministrul Interne, Marcel Vela, a transmis marți că nu renunță la planul de reorganizare al structurilor militare sau civile din MAI, chiar dacă unele dintre măsuri deranjează anumite structuri.

Pe aceeași temă

Luni, 13 ianuarie, Marcel Vela a anunțat că în această săptămână va fi elaborat planul de reorganizare a Poliției Române pentru care a lansat consultări cu structurile din cadrul ministerului. Astfel el a cerut ca toate armele din subordinea MAI să trimită propunerile proprii de reorganizare până marti, 14 ianuarie.

„Așa cum am anunțat public, căutăm cele mai bune soluții pentru ca managementul din minister să fie guvernat de principiile eficienței și profesionalismului, astfel încât să le putem oferi cetățenilor un serviciu public performant, așa cum îl merită, iar încrederea în MAI să crească în următoarea perioadă de evaluare”, transmite Marcel Vela.

El subliniază însă că deciziile vor fi luate în urma consultării cu toți factorii implicați, cu sindicatele reprezentative, cu comandanții și conducătorii tuturor structurilor, cât și cu specialiștii din minister.

„Totodată, se impune folosirea cât mai eficientă a resursele umane aflate la dispoziție, apropierea față de cetățeni și administrarea bugetului într-un mod transparent și util misiunii MAI.

De altfel, am cerut fiecărui inspectorat să realizeze o analiză a activității și să vină cu propuneri, astfel încât să avem pe masa discuțiilor cele mai bune soluții pentru a trece la un nou nivel de eficientizare și modernizare a MAI.

Sunt hotărât și îmi asum această reorganizare, chiar dacă va presupune unele măsuri care deranjează, precum schimbări la nivelul modului în care sunt structurate unele unități sau reducerea unor posturi de conducere, cu salarii foarte mari, dar care pentru minister se vor traduce prin economii financiare importante pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea angajaților din operativ ori achiziționarea și modernizarea unor dotări”, potrivit ministrului de Interne.

El subliniază că este important ca angajații ministerului să înțeleagă că această reorganizare nu înseamnă disponibilizări: „Nu înseamnă că unii dintre colegii lor vor pleca acasă, cu atât mai mult cu cât ne confruntăm cu un important deficit de personal în aproape toate structurile operative. Acest lucru impune ca, în viitorul apropiat, să aducem în sistem mai mulți oameni și să organizăm o activitate cât mai eficientă pentru a combate rețelele de crimă organizată, pentru a ne proteja granițele, a interveni rapid în situații de urgență sau a apăra ordinea, liniștea, viața și integritatea românilor”.

DIICOT contestă înființarea Direcției Poliției Economice

Unul dintre cel mai contestate proiecte este cel de unificare a tuturor structuri ale Poliției economice. „Este în joc controlul informațional asupra dosarelor economice. DIICOT pierde polițiști de încredere, verificați la sânge”, au declarat surse judiciare din DIICOT, citate de G4Media.ro. Astfel, reorganizarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice (DICE) din cadrul IGPR prevede unificarea poliției economice în cadrul unei noi direcții intitulate ”Direcția Poliției Economice”.

În prezenți, polițiștii specializați în combaterea infracțiunilor economico-financiare sunt împrăștiați atât la DICE, cât și la Direcția de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) sau la alte ”structuri” (cum spun cei din sistemul de law-enforcement).

Acești polițiști lucrează sub coordonarea procurorilor. DNA are proprii polițiști judiciari și specialiști în domeniul economico-financiar, de aceea este și parchetul cel mai ermetic, cel mai securizat din punct de vedere al riscului de scurgeri de informații.

DIICOT lucrează cu peste 270 de polițiști specializați pe economic de la DCCO. ”Sunt polițiști de încredere, verificați cu SRI și avizați să lucreze în DIICOT ca să nu existe scurgeri de informații”, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare care au dorit să își păstreze anonimatul.

Celelalte parchete, parchetele de pe lângă Curțile de apel și Tribunale, folosesc polițiști specializați pe economic de la DICE.

Or, proiectul DICE prevede ca polițiștii specializați pe economic folosiți de DIICOT și parchetele de pe lângă Curțile de apel și Tribunale (cu excepția celor de la DNA) să facă parte, toți, din cadrul Poliției Economice. Un fel de ”pool” de unde parchetele să își ia oameni când au nevoie să instrumenteze dosare economice. Argumentul unificării: să nu se suprapună competențele.

”Exact în mijlocul procedurilor de numire a șefilor PÎCCJ și DIICOT, când noi suntem mai slab reprezentați, MAI vrea reorganizarea Poliției economice, prin absorbția a peste 270 polițiști care aparțineau DCCO și care lucrau dedicat conform legii de organizare a DIICOT. E vorba de 235 de polițiști la nivel național și 39 de funcții la nivelul Direcției centrale. Asta echivalează cu desființarea Economicului din cadrul DIICOT. E făcut într-o mare pripă și fără nicio discuție cu partenerii instituționali”, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro.

”Centralizarea/controlul activităților de cercetare penală în domeniul infracțiunilor economice va da naștere la numeroase probleme:

  • Controlul informațional exercitat exclusiv de șefii unei singure structuri de poliție

  • Specializarea unor ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO, conform specificului de investigare al DIICOT, se va pierde.

  • Era extrem de util faptul că infracțiunile economice puteau fi investigate ”în cruce”. Mai pe șleau, le era frică unora de alții. Acum, există un sistem de ”checks and balances”.

Noul proiect ne întoarce în timp cu 20 de ani către un sistem sovietic. Atunci era Poliția Economică. Or, modelul american/occidental presupune unități task-force cu procuror- polițist-specialist, cum e la DNA. Dacă luăm polițiști de la grămadă, nu e grantat că putem lucra cu oameni de încredere, verificați la sânge din punct de vedere al riscului de scurgeri de informații.

Scăderea salariului polițiștilor care lucrează cu DIICOT, cu 15%, în condițiile în care polițiștii de la DCCO beneficiază de acest spor (oricum ei au salariul net la jumatate din salariul unui polițist din DNA)”, au explicat surse judiciare pentru G4media.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22