Marea Britanie. S-a infiintat o COMISIE care REGLEMENTEAZA dur media. Acordul este unul politic si este consfintit prin Carta Regala

Fara Autor | 21.03.2013

Pe aceeași temă

In Marea Britanie s-a infiintat, prin Carta Regala, un organism independent de monitorizare a presei, urmare a unui acord politic intre David Cameron, Nick Clegg şi Ed Miliband. Semnata in noaptea de 17 martie, fara consultarea presei, decizia a socat industria mass-media, scrie The Independent, care a deschis ziarul cu acest subiect.

 

Cei trei mari lideri poltici ai Marii Britanii, David Cameron, Nick Clegg şi Ed Miliband, au decis înfiinţarea prin cartă regală a unui organism independent de monitorizare a presei. Decizia, parafată la ora 3:00, în noaptea de duminică spre luni, a şocat industria mass-media din Regatul Unit.

Decizia se vrea o implementare a raportului de anul trecut, întocmit de Comisia Leveson, care a fost creată ca urmare a scandalului interceptărilor telefonice din presa britanică. Această comisie a propus, în raportul care analiza condiţile din breaslă ce au făcut posibile unele dintre cele mai mari derapaje din istoria jurnalismului european, înfiinţarea unui nou organism de supraveghere a presei, scrie Gandul. Argumentul Comisiei este că vechea Press Complaints Commission şi-a dovedit ineficienţa.

Aşa se face că cel mai mare scandal din istoria presei europene s-a încheiat cu un acord politic în noapte. În replică la modalitatea în care s-au pus temeliile noii instituţii, jurnaliştii ameninţă acum că vor boicota noua structură.

De menţionat, de asemenea, că decizia de a înfiinţa organismul prin Cartă Regală înseamnă că statutul său nu va putea fi modificat decât cu o majoritate de două treimi în fiecare dintre cele două camere ale Parlamentului britanic.

 

Atributii dure. Lovitura si pentru bloguri

Noul organism va avea puterea de a impune presei britanice publicarea de drepturi la replică şi corecţii. De asemenea, poate da amenzi de până la 1 milion de lire, a explicat premierul David Cameron, într-un discurs susţinut în Parlament imediat după acordul politic.

Astfel, judecatorii vor putea aplica amenzi exemplare pentru acele grupuri editoriale care refuza sa semneaze Acordul cu noua Comisie, urmasa discreditatei Press Complaints Commission (PCC), care nu putea aplica astfel de sancţiuni.

Există diferenţă notabilă între cele două organisme: PCC era un organism al breslei, pe când în noua instituţie de monitorizare reprezentanţii mass-media nu vor mai avea dreptul de veto în privinţa componenţei.

O altă noutate deosebit de importantă pe care o aduce noul organism de reglementare a presei britanice este că el afectează puternic şi blogurile, dar şi agregatoarele de ştiri precum Huffington Post UK, care devin expuse proceselor de defăimare şi riscă amenzi foarte mari.
 


Cameron: Acordul ii va proteja pe cei vulnerabili si nevinovati

Premierul  David Cameron a insistat pentru acest acord cu argumentul ca un nou sistem de reglementare a presei va proteja atit principiul libertatii presei, dar ii va proteja si pe cei "vulnerabili si inocenti".

Aceast acord, s spus Cameron, "sprijina atit marea noastra traditie a jurnalismului de investigatie si libertatii de expresie, dar protejeaza si drepturile celor vulnerabili si nevinovati. Daca acest sistem este implementat, tara va avea mai multa incredere ca suferinta teribila a unor victime inocente, precum Dowlers, McCanns si Cristopher Jefferies nu se va mai repeta. Mesajul meu catre presa este foarte clar: am avut dezbateri, acum este timpul sa facem sistemul sa lucreze", a spus Cameron in fata parlamentului.

David Cameron a recunoscut că legislația va stabili un sistem de despăgubiri exemplare pentru ziarele care nu au semnat acordul de reglementare.

El a confirmat de asemenea că necesitatea a două treimi din parlamentari din camera Comunelor si a Lorzilor pentru a modifica Carta Regala va fi trecuta în legislație.

Cameron a insistat ca: "Este o legislație care să protejeze Carta Regala, aceasta nu este o legislație care să recunoască Carta Regala."


Reactia media: Nu am stiut nimic

Într-o declarație comună, reprezentanți ai unora dintre cele mai mari grupuri de edituri si ziare din Marea Britanie au spus ca ar avea nevoie de timp pentru a studia propunerile documentului înainte de a răspunde, menționând că proiectele mai vechi conțineau "o serie de aspecte profund discutabile, care nu au fost încă rezolvate cu industria".

Declarația a fost semnata de către  Daily Mail Group, News International, the Newspaper Society, the Professional Publishers Association si Telegraph Media Group

"Nici un reprezentant al industriei media nu a avut nici o implicare si nu a stiut despre negocierile între partide privind reglementarea presei, care a avut loc în noaptea de duminică", se spune in declaratia comuna.
 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22