Maria Grapini a scris o carte de amor cu pasaje de pe Wikipedia, Sfatul Bătrânilor și Info Travel

Dora Vulcan | 19.07.2017

"Viata intre scrieri si transcrieri", cartea Mariei Grapini, conține pasaje copiate de pe Internet, scriu jurnaliștii de la Recorder.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Recorder este publicația susținută financiar de jurnaliștii independenți care o scriu și care au filmat-o recent pe fosta secretară a teleormăneanului Liviu Dragnea, devenită ministru de Interne, Carmen Dan, în vizită de lucru la bâlci, în ținută tradițională românească, cu ie și tocuri de 10 cm, făcând declarații siropoase de amor teleormănenilor. 

 

 

 Reporterii Recorder spun, cu umor și ironie, că au ”au studiat opera literară a Mariei Grapini și au descoperit nu doar o doză considerabilă de ridicol, ci și o mulțime de fragmente luate cu copy-paste de pe internet. Asta nu o împiedică pe Maria Grapini să se compare cu Marin Preda și să-și treacă așa-zisul roman la rubrica 'Activitate științifică'.”

 

 

 

„Viața între scrieri și transcrieri”, carte pe care Maria Grapini a publicat-o în 2012, conține fragmente copiate de pe Wikipedia, de pe forumul Sfatul Bătrânilor și de pe site-ul Info Travel Grecia, asumate ca creație personală. Acestora li se adaugă dialoguri siropoase și considerații despre viață, fericire și reușită în afaceri. Laitmotivul romanului, repetat de mai multe ori pe parcursul cărții și așezat, ca o cheie de boltă, la începutul, dar și la finalul poveștii, este: „Viața e frumoasă dacă știi să o trăiești”.

 

Pentru calitatea acestei presupuse opere literare girează însuși Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Timișoara, susținător al multor sulfine locale, unele chiar din zona presei, într-o complicitate promiscuă de lingușire și susținere reciprocă, specifică provinciei dar mai ales provincialismului. 

 

Pe coperta a patra a cărții, Ungureanu semnează o recenzie în care îndeamnă publicul să înțeleagă și să iubească demersul creator al Mariei Grapini.

 

Este o poveste din care răzbate nu doar apetența politicianului român de a-și atribui merite și competențe pe care nu le posedă, ci și slugărnicia și oportunismul celor care îl încurajează să pășească pe această cale, remarcă incisivii jurnaliști de la Recorder:

 

 „Profesorul Cornel Ungureanu e cel care mi-a sugerat să scriu. Eu am susținut mereu evenimentele culturale, săptămânal susțin o carte, iar profesorului Ungureanu mi-a spus: «E păcat să nu scrieți, veniți și vorbiți așa de frumos la lansări, sunteți un politician atipic». Și am îndrăznit să scriu”, se justifică Maria Grapini.

 

 

 

 

Așa-zisa ​Margaret Thatcher a Timișoarei

 

 

Fost ministru și actual europarlamentar, Maria Grapini este, la bază, inginer textilist. Revoluția a prins-o angajată la Întreprinderea Garofița din Timișoara, care, după 1989, a fost privatizată de angajați și și-a schimbat denumirea în Pasmatex. Grapini a devenit acționar și manager al acestei firme, reușind să-și creeze o reputație bună în mediul de afaceri.

 

Odată cu succesul, a prins gustul premiilor și al funcțiilor onorifice, neezitând să-și treacă în CV distincții precum „Trofeul Femeia Contează” sau „Premiul de Excelență pentru dinamism, stil și eficiență”. A devenit o răsfățată a ceremoniilor de tot felul și a jurnaliștilor care știu să fie prietenoși cu oamenii de afaceri. Așa se face că, pe lângă diplome și plachete, Maria Grapini a început să colecționeze și articole elogioase, cu titluri care musteau de creativitate:

 

„Maria Grapini – scorpionul care nu interiorizează nimic”

„Maria Grapini, o Penelopă care țese milioane”

„Maria Grapini – o Margaret Thatcher a Timișoarei”.

 

În completarea acestor abordări îndrăznețe, jurnaliștii n-au avut nicio ezitare să scrie că „Margaret Thatcher a Timișoarei știe să prășească porumbul și joacă table mai bine ca un bărbat”.

 

 

 

 articolul integral al jurnaliștilor de la Recorder, o combinație savuroasă de investigație, documentare făcută cu acribie, simț al ironiei, umor fabulos și spirit critic, AICI

 

 

 

foto Recorder

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22