Marian Munteanu, dupa inceperea urmaririi penale a lui Ion Iliescu: E doar inceputul

Paul Cristescu | 22.10.2015

Marian Munteanu, liderul studentilor care au protestat in Piata Universitatii in 1990, batut si arestat in zilele mineriadei, a declarat ca inceperea urmaririi penale a lui Ion Iliescu este doar inceputul, fiind vorba de o actiune organizata la nivelul conducerii statului in care sunt implicate multe persoane.

Pe aceeași temă

 

"Mi se pare ceva normal, nu ma surprinde acesta ipoteza judiciara lansata de anchetatori. Banuiesc ca ancheta are o multime de multe alte aspecte, care urmeaza sa fie aflate pe parcursul derularii ei. O actiune ca cea din 1990, care a angajat forte enorme la nivelul statului roman, va scoate la lumina un numar semnificativ de persoane care au avut pozitii de decizie si care au organizat si derulat acele activitati cu urmari nefericite pentru tara noastra si pentru cetatenii ei. Cred ca este doar inceputul. Nu poate fi vorba in mod cert doar de incrimarea unei persoane sau a doua. Acolo a fost o actiune organizata la nivelul conducerii statului si a Guvernului. Astept si eu clarificarea faptelor din punct de vedere juridic", a declarat, miercuri, Marian Munteanu, citat de ziare.com


Presedinte al Ligii Studentilor in 1990, Marian Munteanu a fost retinut de doua ori in timpul Mineriadei - in dimineata zilei de 13 iunie, cand a fost ridicat de acasa, si in 18 iunie, cand a fost ridicat din spital, pe o targa, si dus la Penitenciarul Jilava. In 14 iunie, el fusese batut crunt de mineri, intrand in coma. Marian Munteanu a fost eliberat din penitenciar in 2 august 1990.
 

CITITI SI: Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infractiuni impotriva umanitatii in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

 

Context


Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.


Oficiali din Parchetul instantei supreme au declarat ca in dosarul Mineriadei a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.
 

Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, si fostul general Victor Athanasie Stanculescu au fost audiati ieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
 

In timpul evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, potrivit datelor vehiculate de-a lungul timpului, au existat zeci de morti, 746 de raniti, sase femei violate si peste 1.000 de persoane detinute ilegal, in urma reprimarii violente a manifestatiilor din Piata Universitatii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22