Marian Neacsu: Am semnat scrisoarea. Firea: Dragnea nu o mai poate lua in deridere

Redactia | 19.09.2018

Dupa aparitia in spatiul public a scrisorii prin care i se cere demisia lui Dragnea, secretarul general al PSD, Marian Neacsu, sustine ca a semnat-o si ca vrea o analiza in partid, la nivelul orgnizatiilor judetene. Gabriela Firea a declarat ca sunt multi sefi de organizatii care adera la ”principiile din scrisoare, astfel incit Dragnea sa nu o mai ia in deridere”. Dragnea a convocat Comitetul executiv pentru vineri la ora 12.30.

Pe aceeași temă

 

"Am citit cu atentie declaratia comuna a colegilor nostri si am constatat ca sunt enuntate o serie de principii sanatoase privind actiunea politica a PSD, care din pacate au fost abandonate in ultima perioada", este mesajul transmis de Neacsu colegilor din PSD, potrivit Ziare.com.

 

Acesta admite ca partidul a fost condus discretionar.

 

"Sunt intru totul favorabil ideii de revenire la modul colegial si democratic de luare a deciziilor in partid si, mai ales, celei de asigurare a continuitatii si mai ales a coerentei guvernarii", se arata in text.

 

"In calitate de secretar general, propun ca in perioada imediat urmatoare acest document sa fie analizat de toate organizatiile partidului si dezbatut in cadrul Comitetelor Executive Judetene, astfel incat presedintii de organizatii sa participe la Comitetul Executiv National cu un mandat clar din partea membrilor de partid. In felul acesta vom pastra si unitatea partidului si guvernarea si vom putea sa privim cu incredere catre alegerile de anul viitor", spune Marian Neacsu.

 

Firea a spus ca documentul "Declaratie privind Starea Partidului Social Democrat" este sustinut de foarte multe persoane, chiar daca a fost semnat doar de ei trei.



"Cele trei persoane care au asumat documentul nu au facut altceva decat ca, la propunerea si rugamintea colegilor, sa asumam public starea PSD, sa fim interlocutorii dvs, urmand ca in zilele urmatoare si alti colegi sa isi spuna punctul de vedere.

Numarul persoanelor care au semnat nu era in acest moment un element care sa conteze. Suntem suficient de multi presedinti de organizatii, membri ai CEx, care aderam la principiile exprimate in acest document, astfel incat el sa nu mai fie luat in deradere de Dragnea", a sustinut Firea, intr-o declaratie telefonica, la Antena3.



Primarul Capitalei a precizat ca demersul este responsabil, ca au gandit fiecare paragraf pentru "mersul bun al tarii" si pentru o buna guvernare.



"Nu am ajuns in acest moment ca suntem persoane care nu stim sa ne rezolvam in interior aceste probleme, ci pentru ca in interior nu am gasit mult timp rezolvarea. Astazi si zilele urmatoare (Dragnea - n.red.) va avea dovezile ca problemele ridicate de mine sunt aprope general valabile, ca sunt mai multi lideri locali care gandesc ca mine, ca nu doresc ruperea PSD, ci consolidarea", a adaugat ea.

 

Firea a mentionat ca multi colegi au vrut sa vorbeasca, dar ca le-a fost teama, insa ea a avut taria sa o faca, adaugand ca "nu e usor sa te lupti cu Dragnea".


"Sunt colegi care au vrut sa vorbeasca inaintea mea, dar le-a fost frica. M-au sunat colegi care ma suna sa imi spuna ca Dragnea va propune excluderea mea si a lui Stanescu. Mi-am ales foarte bine si frazele si cuvintele si nu am spus cuvinte care sa afecteze credibilitatea intregului partid", adauga vicepresedintele PSD.

 

Vicepresedintii PSD Adrian Tutuianu, Gabriela Firea si Paul Stanescu au semnat, in numele unui comitet de initiativa, documentul ”Declaratie privind Starea Partidului Social Democrat", in care denunta declinul PSD in epoca Dragnea si ii cer acestuia sa demisioneze. Ei.propun ca Viorica Dancila sa asigure interimatul.

 

 

Declarație privind Starea Partidului Social Democrat

 

Stimate domnule Liviu Nicolae Dragnea,

 

Doamnelor și domnilor membri ai Comitetului Executiv Național,

 

Partidul Social Democrat guvernează România de 1 an și 9 luni, cu rezultate economice pozitive. Toți indicatorii atestă o creștere economică sustenabilă, un nivel record al veniturilor statului, o îmbunătățire a absorbției fondurilor europene. Au crescut salariile, pensiile, ajutoarele sociale și subvențiile pentru agricultori. Avem cel mai mare număr de salariați din ultimii 20 de ani, cel mai redus nivel al șomajului etc.

 

Cu toate acestea, paradoxal, Partidul Social Democrat scade în preferințele electoratului, cercetările sociologice indicând o opțiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obținut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%). De asemenea, președintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferințele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.

 

Situația actuală a PSD trebuie văzută și pe fondul unei slabe opoziții politice, în contextul unor mișcări sociale de contestare, tot mai consistente și mai radicale, al creșterii gradului de polarizare a societății românești (pro și contra PSD).

 

Este datoria noastră de oameni politici responsabili să analizăm această situație și să decidem care sunt măsurile necesare pentru oprirea acestei tendințe, dar și să consolidăm structurile partidului pentru a rămâne principala forță politică a țării, capabilă să câștige alegerile din anul 2019 – europarlamentare și prezidențiale – și cele din 2020 – locale și parlamentare.

 

Cauzele pentru care ne aflăm în această situație sunt, în opinia noastră, următoarele:

 

1.            Partidul Social Democrat și guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit și vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnați cei trei candidați la funcția de Prim-Ministru și membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid și a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, instalarea a nu mai puțin de trei guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniștri, sunt elemente percepute în mod negativ de electoratul PSD. Congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunătățire a funcționării partidului, cu implicații asupra imaginii și percepției publice în rândul electoratului propriu, dar și al societății în ansamblu.

 

2.            PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societății românești: Președintele României, partidele politice din opoziție, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc.

 

3.            Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupția, schimbările din Justiție, „Statul Paralel”, de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic și social. La aceasta se adaugă o strategie de comunicare publică deficitară a partidului, care doar a reacționat defensiv și ineficient la atacurile venite din toate părțile, în loc să fie pro activ și să impună temele de discuție.

 

4.            Toate luările legitime de poziție pe tema „Statului Paralel”, a abuzurilor comise în justiție, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI și diverse instituții, au fost contracarate cu ideea că PSD acționează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliți ai acestora.

 

De asemenea, inițiativele PSD în zona reformării Justiției, justificate din perspectiva democratizării societății românești, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale, au fost atacate de opoziția parlamentară și o parte a societății civile, ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea.

 

Prin urmare, se poate afirma, fără rezerve, că liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări.

 

5.            Manifestările împotriva guvernului și a PSD, în special cele din iarna anului 2017 și cele recente, din august 2018, au contribuit la polarizarea societății românești și la dezvoltarea unei atitudini agresive împotriva PSD, din partea unor segmente ale societății. Acțiunile de protest anunțate pentru lunile septembrie și octombrie 2018 vor adânci criza de neîncredere în partid. În acest context, adoptarea prin ordonanță de urgență a unor măsuri de amnistie și grațiere este de natură să genereze proteste de amploare care se vor solda, cel mai probabil, cu căderea guvernului Dăncilă și cu pierderea guvernării de către PSD.

 

6.            Promovarea în Guvern, Ministere, Agenții, alte instituții publice a unor persoane cu evidente carențe profesionale, incapabile să comunice corect, argumentat, pe temele guvernării.

 

7.            Instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepției că sunt atacate instituțiile statului de drept și Justiția. PSD nu a fost capabil să explice convingător, în plan extern, motivațiile reale și legitime ale demersurilor sale privind reforma în Justiție și încetarea încălcărilor grosolane ale drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor de către „Statul paralel”.

 

8.            Situația juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziției și a unei părți a societății civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern și extern, motivul pentru care se pune la îndoială corectitudinea oricărui demers inițiat de PSD de în direcția reformării Justiției.

 

9.            Conducerea discreționară a partidului, transformarea structurilor de conducere (Biroul Permanent Național, Comitetul Executiv) în foruri care validează deciziile luate într-un format restrâns, desființarea de facto a Consiliului Național și a Departamentelor partidului, lipsa dezbaterii interne în structurile politice și parlamentare.

 

În fața situației de criză, pentru a evita izolarea internațională a țării și pierderea încrederii în PSD, propunem următoarele acțiuni:

 

1.            Demisia imediată a domnului Liviu Nicolae Dragnea din funcția de președinte al Partidului și din funcția de Președinte al Camerei Deputaților.

 

2.            Asigurarea interimatului conducerii PSD de către doamna Viorica Dăncilă, președinte executiv, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019. Democratizarea vieții interne de partid și asigurarea funcționării statutare a structurilor interne (Birou Permanent Național, Comitet Executiv, Consiliul Național, Departamente etc.).

 

3.            Menținerea coaliției PSD-ALDE, singura garanție a continuării programului de guvernare. Negocierea susținerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorități naționale, parlamentari independenți.

 

4.            Îmbunătățirea actului de guvernare și consolidarea echipei guvernamentale. Agenda publică a Guvernului trebuie centrată pe investiții publice, sprijinirea mediului de afaceri în vederea menținerii ritmului de creștere economică.

 

5.            Susținerea marilor proiecte de infrastructură critică (termoficare, alimentare cu apă etc) și a colaborării dintre Guvern și administrația publică locală pentru implementarea acestora.

 

6.            Impulsionarea inițierii și derulării proiectelor privind infrastructura de mobilitate (autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare etc) de către administrația centrală și locală.

 

7.            Susținerea necondiționată a adoptării și aplicării noii legi a Pensiilor, așa cum a fost elaborată de actualul Guvern.

 

8.            Elaborarea unui plan coerent de eficientizare a sistemului de ajutoare sociale prin măsuri țintite, menite să-i ajute pe cei aflați cu adevărat în nevoie, astfel încât lupta împotriva pauperizării să înregistreze rezultate vizibile.

 

9.            Pregătirea corespunzătoare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, moment ce trebuie să genereze o îmbunătățire a imaginii României și a guvernării, în plan internațional.

 

10.          Creșterea coeziunii grupurilor parlamentare și adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiția, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legile privind securitatea națională, Codul administrativ, dar și inițiativele legislative necesare punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Comitetul Executiv Național al PSD, din 1 septembrie 2018; legea off-shore; legislația privind regimul juridic al incompatibilităților și conflictelor de interese.

 

Grupurile parlamentare vor susține necondiționat guvernul PSD-ALDE și vor respinge orice moțiune de cenzură promovată de opoziția parlamentară.

 

11.          Adoptarea unei legi a Lobby-ului în concordanță cu principiile de transparență și bune practici din statele cu tradiție în acest domeniu.

 

12.          Ajustarea cadrului legislativ și normativ privind exploatarea resurselor naturale în baza principiului maximizării beneficiilor pentru români în condițiile asigurării unui cadru atractiv pentru investitori,

 

13.          Adoptarea unei inițiative legislative privind amnistia și grațierea, după o largă consultare și dezbatere cu: Ministerul Justiției, CSM, ICCJ, asociațiile magistraților, UNBR și societatea civilă. Reforma justiției și a politicii penale pot reuși, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

 

14.          Condamnarea cu fermitate și luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete sau a grupurilor de interese ilegitime în actul de justiție, care trebui să se înfăptuiască imparțial, cu respectarea strictă a Constituției și a legilor în vigoare.

 

15.          Susținerea referendumului național privind revizuirea Constituției din data de 7 octombrie 2018.

 

16.          Susținerea Guvernului în procesul de rectificare bugetară. Pregătirea corespunzătoare a rectificării bugetare din luna noiembrie. Pregătirea bugetului de stat și a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2019 și adoptarea acestora până la sfârșitul sesiunii parlamentare.

 

17.          Sprijinirea autorităților administrației publice locale prin alocarea resurselor financiare necesare funcționării și dezvoltării localităților. Adoptarea codului finanțelor publice.

 

18.          Întocmirea unei strategii electorale coerente, care să asigure pregătirea partidului pentru alegerile din anul 2019, europarlamentare și prezidențiale și maximizarea șanselor de câștigare a acestora.

 

19.          Îmbunătățirea relațiilor cu partenerii internaționali și recâștigarea încrederii în România și în Partidul Social Democrat. Trebuie să redevenim parteneri viabili pentru dialog în cadrul Partidului Socialiștilor Europeni și Internaționalei Socialiste.

 

Stimați colegi,

 

Demersul nostru este unul onest, care nu urmărește interese personale, ci salvarea Partidului Social Democrat într-un moment dificil. Facem apel la toți membrii Comitetului Executiv Național, parlamentari, președinți de Consilii Județene, primari, consilieri județeni și locali, membrii și simpatizanți ai partidului, să sprijine demersul nostru. Este important să rămânem uniți și solidari, să continuăm guvernarea, dar să avem și viitor. PSD trebuie să rămână cea mai importantă forță politică a țării, un partid de stânga modern și progresist, cu vocație europeană.

 

În numele comitetului de inițiativă al prezentei Declarații comune,

 

Paul Stănescu, vicepreședinte PSD,

 

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

 

Gabriela Firea, vicepreședinte PSD,

 

Primar general al Capitalei

 

Adrian Țuțuianu, vicepreședinte PSD,

 

Vicepreședinte al Senatului

 

București, 19 septembrie 2018

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22