Marian Vanghelie a fost SUSPENDAT din functia de primar al Sectorului 5, anunta prefectul Capitalei

T.d. | 06.04.2015

Pe aceeași temă

Marian Vanghelie a fost suspendat din functia de primar al Sectorului 5 din Bucuresti, a anuntat luni prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan. Cercetat pentru fapte de coruptie, Vanghelie se afla in arest preventiv, atributiile sale urmand a fi preluate de viceprimar, iar daca va fi condamnat definitiv vor fi organizate alegeri anticipate.

Ordinul prefectului este valabil pana cand Marian Vanghelie iese din arestul preventiv, potrivit Hotnews.

Prezent la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in care este pus in discutie bugetul Capitalei pe 2015, Nicolae Petrovan a confirmat, ca raspund la o intrebare, ca l-a suspendat din functie pe Marian Vanghelie, fara a face alte precizari in acest sens.

Tot luni, prefectul judetului Constanta l-a suspendat pe primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, aflat si el in arest preventiv

In 13 martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat cererea procurorilor anticoruptie si a dispus arestarea preventiva a lui Vanghelie. DNA il acuza pe primarul suspendat al Sectorului 5 de luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani.
 

Comision de 20%

Concret, anchetatorii vorbesc despre un presupus comision de 20% din valoarea contractelor pe care Marian Vanghelie l-ar fi perceput, în schimbul atribuirii unor contracte publice care totalizează 2 miliarde de lei, către firmele lui Marin Dumitru, prieten bun al lui Vanghelie, devenit acum principalul denunțător din dosar.

 „Comisionul” respectiv, arata procurorii, a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor. Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani”, se arata in comunicatul DNA. 

 “Comisionul” in cauza s-ar fi materializat si in doua imobile noi cedate unor persoane din anturajul lui Vanghelie, sustin procurorii.

De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel”, mai arata DNA.

Potrivit sursei citate, o “altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin)”.
 

Spalare de bani

La acuzatia privind luarea de mita sub forma unui “comision” se adauga si suspiciunea privind o presupusa spalare de bani:

În aceeași perioadă, inculpații Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 București) și Niculae Mircea-Sorin (acționar majoritar la societatea comercială București S.A. și asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora”, se arata in comunicatul DNA.

In plus, “cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăți comerciale”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22