PNL

Mario Draghi despre criza din Grecia: Europa este pregatita sa evite o reactie in lant

M. B. | 19.04.2015

Pe aceeași temă

Temerile că Grecia ar putea ieși din UE au crescut în ultimele 24 de ore, după ce Mario Draghi, președinte Băncii Centrale Europene, a declarat sâmbătă, la summitul de primăvară al FMI și Băncii Mondiale, că blocul european este pregătit să evite o reacție în lanț dacă una dintre țări va intra în defult și va ieși din zona euro, scrie prea internațională.

 

Draghi a declarat foarte clar că zona euro nu mai este la fel de vulnerabilă ca în primele faze ale crizei datoriilor. “Acum suntem mai bine echipați decât în 2012, 2011, 2010”, a spus Draghi, care a recunoscut însă că există și necunoscute, un defaul trimițind economia europeană și mondială în “ape necunoscute”, relatează FT. De aceea, chiar dacă există amortizoare, pentru Europa este mai bine ca Atena să-și rezolve problemele și să evite defaultul.

 

O poziție asemănătoare are și ministrul de francez de Finanțe, Michel Sapin, care a declarat că Europa are bufferele necesare pentru a se proteja și pentru a se pune la adăpost de eventualele turbulențe create de Grecia, scrie Reuters.

 

Cei care vor suferi, a preciza Sapin, sunt grecii: "Dacă se va întâmpla ceva, Grecia și poporul rus vor fi loviți serios, nu și celelalte state din zona euro. Nu suntem cn aceeasi situație în care eram în urmă cu 4 sau 5 ani", a declarat sâmbătă Sapin, repetând aproape identic afirmațiile lui Draghi.

 

FMI a anunțat deja că nu va accepta amânarea plății în valoare de 950 de milioane de euro pe care Grecia trebuie să le facă în următoarea lună - 186 de milioane de euro pe 6 mai și 707 milioane de euro pe 12 mai. Christine Lagarde, directoarea FMI, a declarat că o astfel de amânare nu ar face altceva decât să înrăutățească situația Greciei.

 

Atena trebuie să prezinte până vineri, 24 aprilie, lista reformelor pe care și le propune, pentru a putea primi ajutorul financiar necesar pentru supraviețuire și plata datoriilor.

 

Guvernul de stânga de la Atena, care a câștigat alegerile cu un program ce propunea încheierea măsurilor de austeritate, evită însă aplicarea măsurilor neoliberale cerute de FMI.

Opinii

Andrian Moraru

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22