Marți se publică raportul MCV. Bulgaria scapă de MCV, România nu, spune un europarlamentar

Laurentiu Gheorghe | 22.10.2019

Draftul raportului MCV, care evaluează progresele în privința statului de drept, va discutat și aprobat în Colegiul Comisarilor, la Strasbourg, înainte de a fi publicat marți după-amiază.

Pe aceeași temă

Comisia Europeană publică marți Rapoartele MCV pentru România și Bulgaria, în condițiile în care președintele CE Jean Claude Juncker a afirmat că și-ar dori ridicarea monitorizării în mandatul actualei Comisii. Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache susține, însă, că o asemenea decizie va fi luată doar în cazul Bulgariei. Premierul Viorica Dăncilă se declară optimistă, și afirmă ca se așteaptă la o evaluare pozitivă în ceea ce privește actul de guvernare. În 11 ianuarie, la București, președintele Juncker a evocat posibilitatea ridicării MCV până la finalul mandatului său.

„În ceea ce privește MCV-ul, am spus că aș fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Va trebui însă să mai studiem cu grijă observațiile făcute recent de comisie în ceea ce privește România. Am mai discutat cu Guvernul despre această chestiune", a subliniat atunci președintele CE în cadrul unei declarații de presă comune cu președintele Klaus iohannis.

Conform novinite.com, dacă MCV va fi ridicat, se va afla după ședința de marți a Colegiului comisarilor, însă surse din cadrul CE afirmă că există totuși opoziție față de această idee. Comisia poate totuși decide suspendarea MCV și includerea României și Bulgariei într-un mecanism comun de monitorizare a situației statului de drept în toate statele membre UE.

La București, premierul Viorica Dăncilă așteaptă cu optimism raportul. „Mă aștept ca, din punct de vedere al evaluării actului de guvernare, raportul MCV să fie pozitiv. Eu spun ceea ce vreau să fie acum. Din punct de vedere al Guvernului României, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider că nu am greșit cu nimic din punct de vedere juridic și sper ca raportul MCV să reflecte acest lucru”, a declarat, luni, Viorica Dăncilă.

La rândul său, europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache avertizează că ”Bulgaria scapă de MCV. România, nu”.

„Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O țară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiție. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt și ce vor: hoție și cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câștigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv și sistematic la adresa justiției, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea față de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situația de a fi azi ultima țară din Europa sub MCV. Da, Bulgaria a fost scoasă de sub incidența MCV, în situația în care în 2016 urma să fie decuplată de România și lăsată exact acolo unde ne găsim noi astăzi”, scrie Tudorache pe Facebook. În opinia sa, vechea clasă politică este singura responsabilă și trebuie să plătească politic pentru această nedreptate față de întreaga țară.

Ultimul raport MCV a fost prezentat in noiembrie 2018, cand prim-vicepresedintele CE Frans Timermans a facut referire la posibilitatea ridicarii MCV pentru Bulgaria in mandatul actualei Comisii, fara a mentiona insa si Romania.

*****

„Trei din cele sase benchmarks pentru Bulgaria sunt indeplinite. Bulgaria isi mentine pasul reformelor. Suntem increzatori ca MCV pentru Bulgaria poate fi incheiat pana la sfarsitul mandatului actualei Comisii Europene. Nu e vorba de un deadline. E ceva ce noi ne propunem, ce poate fi realizat daca Bulgaria mentine pasul”, declara Timmermans.

In ceea ce priveste Romania, Timmermans a remarcat, prezentand raportul MCV, ca, in ultimele luni, in Romania s-a inregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justitiei, independenta magistratilor si combaterea coruptiei. „Este regretabil faptul ca Romania nu numai ca a sistat cursul reformelor, dar a si readus in discutie unele aspecte considerate inchise sau a inregistrat involutii in raport cu realizarile din ultimii 10 ani”, a spus el, fara a face nicio referire la eventuala ridicare a MCV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22