Pe aceeași temă
Potrivit Prefecturii Bacău, decizia a fost adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi va intra în vigoare de marţi.
Se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura, important este ca ele, după folosire, să fie spălate şi călcate, pentru a asigura o protecţie sporită.
„Este o decizie prin care limităm răspândirea comunitară a noului tip de coronavirus, în caz de tuse sau strănut. Ne protejăm şi pe noi, şi pe cei din jurul nostru. În cazul în care o persoană aflată într-un spaţiu public este infectată, dar nu prezintă simptome, purtarea unui mijloc de protecţie reduce riscul răspândirii”, declară prefectul Liviu Miroşeanu, potrivit Mediafax.
Judeţul Bacău devine astfel al șaptelea județ în care se aplică această regulă.
Masca este obligatorie în Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Suceava.
Autoritățile locale din șase județe au luat până luni dimineață decizia ca oamenii să poarte măști sau alte forme de protecție a căilor respiratorii în afara locuinței. Măsurile diferă în funcție de județ, de exemplu, în Hunedoara fiind în vigoare doar în orașul Simeria deocamdată.
Începând de luni a devenit obligatorie și în Maramureș purtarea măștii de protecție în spaţiul public. Acolo unde nu se poate, pot fi folosite alte materiale de protecţie.
„Prima măsură care devine obligatorie, începând cu data de 6 aprilie 2020, pentru toţi cetăţenii judeţului Maramureş sau pentru cei care tranzitează judeţul face referire la acoperirea feţei (nas, gură) cu mască, inclusiv măşti improvizate sau alte materiale de protecţie, de unică folosinţă sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-Cov-2. Măsura va fi aplicată în spaţii publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecţie respiratorie sau nu”, a anunțat Gabriel Zetea, vicepreşedinte Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş.
Astfel, maramureşenii care părăsesc perimetrul casei pentru a ieşi în spaţii comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere, trebuie să poarte un mijloc de protecţie care poate fi mască sanitară, eşarfă, mască de pânză sau orice alt fel de material.
„Pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2, aceste mijloace de protecţie îi vor proteja atât pe cei care le poartă, cât şi pe cei din jur, fiind cunoscute cazuri de persoane infectate care nu prezintă însă simptome”, a menţionat Gabriel Zetea.
La finalul săptămânii trecute, măsuri asemănătoare au mai fost introduse în județele Galați, Iași, Vaslui și Suceava. Situaţiile obligatorii sunt legate de expunerea în spațiile publice, transportul în comun, magazine ori farmacii.
Măsura a intrat în vigoare, începând de luni dimineață, și în oraș Simeria din județul Hunedoara, după ce Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Simeria a luat această decizie. Autorităţile locale au distribuit deja câte două măşti din material textil fiecărei familii din oraş.
„Oamenii care ies în oraş vor trebui să aibă faţa acoperită pentru a reduce riscul de răspândire a noului coronavirus. Am distribuit fiecărei familii câte două măşti din material textil. După utilizare, măştile se pot spăla şi călca pentru a putea fi folosite din nou. Este o măsură de prevenire a îmbolnăvirilor”, a declarat Emil Rîșteiu, primarul localităţii, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, persoanele care nu dispun de o mască de protecţie pot folosi ca mijloc de protecţie pe faţă o eşarfă sau orice altceva care poate bloca răspândirea virusului la nivelul feţei.
Persoanele care nu poartă măşti sau mijloace similare de protecţie pot fi sancţionate de Poliţia Locală sau Poliţia Naţională cu amenzi de la 100 la 500 de lei sau cu avertisment. Edilul local a menţionat însă că primele măsuri vor fi avertismentele, pentru ca oamenii să conştientizeze cât de importantă este protejarea împotriva răspândirii virusului COVID-19 prin toate mijloacele. „Nu vrem să amendăm oamenii, vrem să-i facem să înţeleagă cât de important este să se protejeze de acest nou coronavirus”, a conchis Rîşteiu.
Duminică, secretarul de stat Raed Aradat a îndemnat pe toată lumea să poarte mască.
El a adăugat că dacă nu găsim să cumpărăm măști medicinale, atunci să improvizăm ceva acasă. „Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil”, a scris Raed Rafat pe Facebook.