Mazăre atacă procedura de extrădare și cere încetarea procesului în care e acuzat de luare de mită

Laurentiu Gheorghe | 10.06.2019

Curtea Supremă a decis luni să ceară Ministerului Justiției documentația în baza căreia s-a făcut extrădarea lui Radu Mazăre din Madagascar.

Pe aceeași temă

Avocații fostului primar al municipiului Constanța susțin că autoritățile din România nu au solicitat în cererea de extrădare a lui Radu Mazăre și judecarea lui Mazăre în acest dosar de luare de mită în care este implicat și omul de afaceri israelian, Avraham Morgenstern. Pe această chichiță procedurală, apărătorii fostului edil cer încetarea procesului pentru clientul lor.

„Ne-ar interesa hotararea judecatoreasca a autoritatilor din Madagascar sau actul juridic prin care s-a aprobat extradarea. Vrem sa dovedim ca dl Radu Mazare nu poate fi judecat pentru o alta fapta anterioara extradarii daca nu a fost mentionata in cererea de extradare.

Vrem disjungerea cauzei fata de Radu Mazare si incetarea procesului penal pentru ca lipseste autorizarea extradarii si in aceasta cauza", au solicitat avocatii.

Radu Mazare a fost extradat din Madagascar in baza mandatelor de arestare internationale emise in dosarele „Retrocedarilor de pe litoral” - condamanat definitiv la 9 ani de inchisoare si „Polaris” - condamnat in faza de fond la 9 ani si 10 luni de inchisoare.

„A fost un precedent la Cluj. Am avut posibilitatea să pledez în acel dosar. În condițiile în care nu a existat încuviințarea statului francez pentru extrădare. Lucrurile erau la fel, și acolo exista încuviințare numai pe mandat de arestare. Nu încercăm tergiversarea, dar ceea ce s-a întâmplat în Madagascar trebuie cenzurat de statul român. Se numește fraudă la extrădare modalitatea prin care un stat ocolește toate regulile. Eu aș zice să avem răbdare până vin toate documentele”, a spus avocatul lui Mazăre în sala de judecată.

Prezent in sala de judecata, Radu Mazare a declarat din boxa arestatilor ca este de acord cu pledoariile avocatului sau.

Procurorul DNA a explicat ca intr-adevar, procedura de extradare este pentru alta cauza, dar procedura de extradare practic s-a realizat, „apreciez ca cererea de probatorii nu se justifica si nici disjungerea si nici incetarea procesului penal”.

Inalta Curte a explicat ca după ce vor primi datele de la Ministerul Justitiei se va pronunta pe celelalte solicitări, „sa vedem daca se impune disjungerea si incetarea procesului penal".

Procesul continua luni cu audierile a trei martori. Radu Mazare i-a anuntat pe magistrati ca vrea sa participe la audieri si ca o sa dea o declaratie in acest caz la urmatorul termen.

*****

În dosarul construirii cartierului social Henri Coandă, fostul primar și fratele sau, Alexandru Mazăre au fost achitați în primă instanță în iunie 2018 de Înalta Curte. De asemenea și omul de afaceri Avraham Morgerstern a fost achitate în aceleași dosar.

Procurorii DNA au declarat apel, iar cazul se afla pe rolul completului de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazare, in calitate de primar al municipiului Constanta, a lansat, la inceputul anului 2011, programul de construire a unor locuinte modulare grupate in Campusul Social "Henri Coanda", aprobat prin hotarare a Consiliului Local Constanta. In acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazare 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei pentru contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Anchetatorii sustin ca din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferati in contul personal al lui Radu Mazare si 80.000 de euro in contul pus la dispozitie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazare, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

"Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22