Medicii de la unitatea de primiri urgențe a spitalului județean Oradea și-au dat demisia

Dora Vulcan | 08.05.2018

39 de medici de la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Oradea şi-au dat demisia în bloc. Decizia vine ca urmare a micşorării sporurile pentru munca în condiții deosebite. Este vorba de toţi medicii unităţii, iar asistenţii au anunţat că le vor urma exemplul. Este o decizie fără precedent.

Pe aceeași temă

 

 

 

Criza din Sanatate a inceput sa se acutizeze in unele unitati medicale. La Oradea, toti medicii de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Judetean si-au depus luni demisiile, iar asistenții medicali au anunțat că le vor urma exemplul, transmite Ziare.com. 

 

Oamenii spun ca este incorect si inaccceptabil ca sporurile pentru munca in conditii deosebite sa le fie taiate. Decizia a fost luata de Consiliul Local, ordonator de credite pentru Spitalul Judetean din Oradea, fiind considerata singura solutie care sa permita punerea in practica a Legii Salarizarii.

 

Demisiile vor intra in vigoare de saptamana viitoare, asadar, la acest moment, nu exista probleme in tratarea pacientilor.

 

In total 39 de medici si-au depus demisiile, in semn de solidaritate cu seful lor, medicul Hadrian Borcea, care a demisionat vineri dupa ce a aflat de decizia CL.

 

"Activitatea din UPU si prespitaliceasca nu este absolut deloc afectata, medicii care sunt de garda sunt la locul de munca, trateaza bolnavi, in momentul de fata nu avem o problema. Dar de saptamana viitoare s-ar putea sa apara probleme, dar aceste probleme trebuie sa le rezolve mai-marii nostri, nu noi. Noi am tras un semnal de alarma ca nu e corect si modul in care s-au acordat sporurile este imoral. Urmeaza demisii ale asistentilor medicali, si ei sunt nemultumiti. O mare parte a nemultumirii noastre e legata si de sporurile acordate asistentilor, infirmierilor, brancardierilor, TESA... si ei au fost afectati", a declarat dr. Alin Suciu, medic UPU Oradea, intr-o interventie telefonica la Antena3.

 

Pentru a explica de ce medicii de la urgente merita sporurile, el a dat exemplul zilei de luni.

 

"Ieri au fost 240 de pacienti in urgenta si toti isi varsa furia si nemultumirea pe acel asistent, adreseaza injurii... E normal ca sporul sa fie diferentiat fata de alt asistent de pe medicina interna, de exemplu", a precizat medicul, care spune că pierderea suferita la salariu este in jurul sumei de 2.000 de lei fata de luna precedenta.

 

Medicul-şef Hadrian Borcea şi-a dat demisia vineri și aproape 40 de medici și 80% dintre asistenți i-au urmat exemplul luni. Asta după ce în weekend angajaţii UPU s-au întâlnit cu primarul Ilie Bolojan în curtea Spitalului Judeţean, după ce Primăria Oradea a decis, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, scăderea sporurilor acordate medicilor şi asistenţilor, transmite Digi 24.

 

Potrivit medicului, intre 50 si 100 de asistenti ai Spitalului Judetean vor fi afectati de aceasta decizie.

 

"A fost socant faptul ca am aflat din presa azi dimineata de hotararea de Consiliu Local care s-a luat ieri (joi-n.red.) referitor la aplicarea sporurilor in unitatile sanitare subordonate Primariei. Asta in conditiile in care de mai bine de o luna incerc sa conving conducerea Spitalului Judetean de principiul defectuos pe care se bazeaza atunci cand alege modalitatea asta de aplicare a unei hotarari de guvern care da, are multe neajunsuri, dar aceste neajunsuri acum sunt transformate in probleme grave de functionare", a declarat, vineri, Hadrian Borcea.

 

Mai mult, vineri la amiaza, angajatii au si protestat in fata spitalului, iar la manifestatie a venit si Hadrian Borcea, care a fost primit cu aplauze de colegi. El a anuntat ca a vorbit si cu primarul Ilie Bolojan.

 

"S-a luat o decizie hoteste, e o hotarare de Consiliu Local, care transforma un spor pentru conditii deosebite intr-o masura sindicala. Cine a luat decizia sa si-o asume", a spus Hadrian Borcea.

 

In schimb, primarul din Oradea, Ilie Bolojan, le-a cerut protestatarilor sa astepte inca o luna, timp in care spune ca va gasi o rezolvare.

 

"Avand responsabilitatea functionarii acestor spitale, a celor aproape 4.000 de angajati care lucreaza in spitale si a miilor de pacienti, aveam varianta sa ma spal pe maini sau varianta sa vad, totusi, ce se intampla si sa sustin niste decizii. Si-am sustinut propunerile de a aplica diferentiat aceste sporuri", a spus Bolojan, citat de ProTv.

 

Ramane de vazut daca situatia se va rezolva pana saptamana viitoare. Situatia salariilor si sporurilor risca sa arunce sanatatea in haos. La aceasta ora la Guvern sindicatele din sanatate poarta noi negocieri cu premierul Viorica Dancila. Daca nu le vor fi indeplinite cerintele, vineri, pe 11 mai, declanseaza greva generala, blocand astfel sistemul public de sanatate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22