Pe aceeași temă
”Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE… Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state”, se arată în comunicatul MAE.
Este șocant comunicatul MAE, deoarece Rudolph Giuliani, chiar dacă este avocatul președintelui Donald Trump, nu reprezintă nicio o autoritate oficială, iar declarațiile unui cetățean american oarecare nu au cum să influențeze relațiile bilaterale între două state.
“Domnul Giuliani este un personaj spumos şi combativ în discuţiile din SUA. Nu ştiu dacă mai este avocatul domnului Trump, în orice caz este expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia”, a declarat George Maior la reuniunea anuală a diplomației române, potrivit News.ro.
Rudolph Giuliani, fost politician republican și fost primar al New York-ului, este în prezent avocat și lobbist, și care printre alți clienți, îl are și pe Trump, i-a cerut în nume personal președintelui Klaus Iohannis să emită un decret de grațiere a celor condamnați pentru corupție pentru că ar fi existat ingerințe în actul de justiție din partea SRI. Scrisoarea lui Giuliani pare dictată cuvânt cu cuvânt de coaliția Dragnea-Tăriceanu și vine mănușă lui Tudorel Toader pentru a cere revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României pentru că nu mai răspunde la comenzile PSD-ALDE.
Comunicatul integral al MAE, condus de Teodor Meleșcanu, membru ALDE:
„Îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că în România există voința politică necesară din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernământ de a garanta funcționarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democrații și combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupției.
Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state.
Reamintim că liniile de acțiune ale ambasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE.”
Este cel puțin ciudată și neobișnuită reacția MAE față de scrisoarea scrisă de un cetățean american care n-are niciun fel de a face cu Administrația SUA și nu poate fi luată în considerare în niciun fel ca o poziție oficială a SUA. În mod normal, Meleșcanu ar fi trebuit să-l convoace pe ambasadorul SUA la București pentru explicații și lămurirea situației, dacă ceea ce afirmă avocatul lui Trump (echivalentul șoferului, sau a oricărui angajat personal al președintelui sau a familiei acestuia) corespunde cu poziția oficială a Administrației sau a Congresului SUA.