Meleșcanu a câștigat șefia Senatului pe mâna PSD. Majoritatea încă funcționează

Dora Vulcan | 10.09.2019

Teodor Meleșcanu a obținut șefia Senatului cu ajutorul PSD, luând 73 de voturi, în timp ce Alina Gorghiu (PNL) a obținut doar 59 de voturi.

Pe aceeași temă

UPDATE - Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că va sesiza Curtea Constituțională pe tema votului, pentru că au fost doi candidați ai aceluiași grup parlamentar. Aceasta, în condițiile în care Meleșcanu face parte din grupul ALDE, dar a fost propus de PSD. În același timp, ALDE a avut propriul candidat.

„Acest vot nu va rămâne fără urmări”, a spus Tăriceanu de la tribuna Senatului.

UPDATE - Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului. A obținut 73 de voturi. Contracandidata sa, Alina Gorghiu, a obținut 59 de voturi. Au fost de asemenea două voturi nule.

**

În primul tur, au votat 134 de senatori, iar cele mai multe voturi le-a obținut Meleșcanu: 67, la doar un vot distanță de victorie, așa că va fi organizat al doilea tur. El a fost urmat de propunerea liberalilor, Alina Gorghiu, susținută de opoziție, nu suficient din moment ce a obținut doar 49 de voturi.

Și ALDE are un candidat propriu, pe Ion Popa, dar o parte din senatorii acestei formațiuni l-au susținut în mod evident tot pe Meleșcanu pentru conducerea Senatului.

**

Tăriceanu a anunțat în plen că nu pot exista două propuneri din partea aceluiași grup parlamentar pentru șefia Senatului iar dacă PSD își menține propunerea, atunci Meleșcanu nu mai este membru ALDE.

„ Domnule președinte de ședință, stimați colegi, avem o problemă procedurală serioasă întrucât regulamentul Senatului prevede clar că alegerea președintelui se face pe baza propunerilor grupurilor parlamentare în ordinea mărimii grupurilor, câte o propunere de fiecare grup. Vreau să luați act că grupul ALDE își exercită dreptul de a avea propria propuere, în persoana domnului Iani Popa. Nu pot exista două propuneri din partea aceluiași grup. Domnul Meleșcanu poate fi candidatul PSD nu condiția să nu facă parte din grupul ALDE”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în plen.

Tăriceanu a amintit că singura propunere valabilă făcută de ALDE este senatorul Ion Popa și a avertizat că, în cazul în care PSD își menține propunerea, atunci Meleșcanu se poate considera în afara ALDE, adică exclus.

„Vreau oficial să anunț în plenul Senatului că propunerea ALDE este domnul senator Iani Popa. dacă dumneavoastră persistați cu propunerea, atunci vă rog să considerați că domnul Meleșcanu nu face parte din grupul ALDE și prin urmare în distribuirea posturilor din BP noi avem dreptul să ne exercităm opțiunea conform coeficientului pe care îl avem”, a adăugat Tăriceanu.

PSD a anunțat în plen că propunerea partidului pentru funcția de președinte al Senatului este Teodor Meleșcanu.

Președintele de ședință, Șerban Valeca, a amintit că „fiecare grup parlamentar poate face o singură rpopunere conform articolului 23 (1) din regulamentul Senatului”.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Senatului: „Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi. Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

**

Teodor Meleșcanu a negat marți că ar avea intenția de a se afilia grupului senatorilor PSD și a amintit că și Călin Popescu Tăriceanu a fost susținut de PSD la șefia Senatului, în 2016, când era membru PNL.

„Nu, nu e vorba de nici o afiliere, aduceți-vă aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD și ales președintele Senatului în 2016 și vă rog să vă aduceți de asemenea aminte că atunci când și-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de către PSD, dânsul fiind la liberali și a ocupat postul de președinte al Senatului”, a declarat Teodor Meleșcanu, marți la Parlament .

Meleșcanu spune că nu are în intenție să demisioneze din ALDE pentru că a acceptat propunerea PSD pentru șefia Senatului.

Meleșcanu are o explicație și pentru faptul că din partea ALDE sunt două propuneri pentru același post și reinterpretează regulamentul Senatului și Constituția susținând că el nu este candidat din partea grupului parlamentar.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, marți, că regulamentul prevede că nu pot exista două propuneri din același grup senatorial pentru șefia forului legislativ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22