Melescanu, despre ambasadele straine: Nu citesc actele, se informeaza din surse neortodoxe

Vlad Toma | 03.02.2017

Teodor Melescanu, ministrul de Externe al Romaniei, a afirmat astazi, in contextul discutiilor despre criticile ambasadelor straine aparute după aprobarea ordonantei de urgenta care modifica mai multe articole din codul penal, ca in majoritatea cazurilor ambasadele nu citesc aceste acte si se bazeaza pe informatii din diferite alte surse mai mult sau mai putin ortodoxe.

Pe aceeași temă

 

Pe scurt, Melescanu a lasat sa se inteleaga ca, in ciuda criticilor publice pe care le-au facut, ambasadele straine nu ar sti exact despre ce e vorba in actele normative pe care le-au criticat.



"De foarte multe ori se intampla si asa, (reactioneaza - n.red.) dupa informatiile pe care le au, nu neaparat din presa. Oamenii care lucreaza intr-o ambasada culeg informatii fie prin contacte personale, fie prin media, fie prin alte mijloace care sunt mai putin ortodoxe si se iau decizii pe aceste cunostinte ale lor", a spus Melescanu, citat de ziare.com

 

Conform sursei citate, Melescanu a mai afirmat ca in majoritatea cazurilor ambasadele nu citesc aceste acte normative: "Sa stiti ca sunt si stufoase", a spus el.

 

***

 

Ambasadele Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite ale Americii au trimis autoritatilor romane urmatorul mesaj:

 

Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acţiunile Guvernului României din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele înregistrate în ultimii zece ani de România în privinţa statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei. Acest act, ce contravine înţelepciunii colective a întregii comunităţi judiciare şi a statului de drept, unor elemente credibile ale societăţii civile şi îngrijorării demonstrate de cetăţenii români în ultimele două săptămâni, nu poate decât să submineze reputaţia României în rândul comunităţii internaţionale şi riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO. Sperăm că Guvernul României va inversa acest curs care nu este util. Deşi ocazional sunt necesare amendamente la legi şi proceduri existente, aceste schimbări trebuie să se facă doar printr-un proces de consultare amplă şi credibilă cu toţi actorii.

 

De aceea, statele membre UE care au susţinut această declaraţie atrag atenţia şi asupra recentului raport MCV al Comisiei Europene. Acest raport stabileşte condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a evita o reevaluare a progreselor înregistrate în lupta împotriva corupţiei. Raportul a identificat un număr limitat de recomandări esenţiale a căror îndeplinire ar duce la închiderea provizorie a obiectivelor individuale de referinţă şi la încheierea procesului MCV. Statele membre UE care au susţinut această declaraţie speră că România va acţiona într-un mod care va permite Consiliului UE să ia măsuri în această direcţie.”

 

[Sursa foto: Facebook Ministerul de Externe]

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22