Membru CSM: MJ a acționat pripit, fără preocupare pentru efectele eliberării din pușcării

Dora Vulcan | 25.10.2017

”Ministerul Justitiei, ca institutie, a pregatit prost si pripit eliberarea detinutilor in baza Legii 169/2017, care reduce pedeapsa cu 6 zile la fiecare 30 de zile efectuate in conditii improprii. Dar remarc cu regret ca multi dintre factorii de decizie se declara surprinsi de legile pe care tot ei le-au dictat.”

Pe aceeași temă

 

 

Într-un interviu acordat ziare.com, care urmează să fie publicat joi, judecatorul Bogdan Mateescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii spune că "In sistemul judiciar nemultumirile au vizat lipsa unor proceduri. Lipsind procedura, nu a fost o practica unitara, colegii de la judecatorii nu intelegeau ce trebuie facut, a fost o masura luata de pe o zi pe alta. Un ordin al ministrului a aparut in noaptea primei zile de aplicare a legii. Efectul s-a vazut, au iesit din inchisori cateva sute de oameni, indiferent de natura infractiunii, ceea ce mi se pare un subiect de reflectat".

 

In opinia sa, eliberarea masiva, indiferent de fapta si persoana condamnatului, nu este o solutie pe termen lung si pune problema golirii de continut a scopului pedepsei aplicate de judecator: "Trebuie facuta preventie si sunt necesare masuri de reinsertie sociala (...) Si Parlamentul ar fi putut legifera mai atent. Vad ca ministrul se disociaza de efectele acestei masuri, afirmand ca legea nu a fost adoptata in mandatul domniei sale. In calitate de cetatean, nu ma intereseaza acest lucru. Ma intereseaza ca legea sa fie predictibila si clara, conditii care nu au fost indeplinite. Mi-as fi dorit un studiu de impact, mi-as fi dorit sa fie excluse anumite infractiuni, dar acum legea e in vigoare si trebuie aplicata".

 

Judecatorul Bogdan Mateescu a explicat si de ce au iesit din puscarii 529 de detinuti inca din prima zi, desi art. VII al Legii 169 spune ca eliberarile trebuie decise de instanta si, daca e necesar, trebuie infiintate completuri suplimentare.

 

"Cu cine sa fie infiintate? Pentru ca, in judecatorii cel putin, ne confruntam un un imens deficit de personal. Inteleg ca in cele din urma s-a agreat eliberarea pe cale administrativa pentru ca o decizie judecatoreasca nu avea caracter executoriu.Daca se mergea pe varianta hotararii judecatoresti, ar fi trebuit ca ea sa ramana mai intai definitiva, desi, intemeiul legii, multi oameni ar fi trebuit sa paraseasca inchisoarea imediat si orice minut ar fi putut fi considerat o detentie nelegala."

 

 

interviu integral, joi, pe ziare.com

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22