Memorandum privind majorările salariale ale personalului din învățământ pentru suspendarea grevei

Redactia | 07.06.2023

În memorandum se specifică principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Pe aceeași temă

Documentul reprezintă garanța oferită de coaliție că profesorii vor avea grila de salarizare revendicată, însă nu menționează dacă această grilă se va aplica de anul viitor, așa cum cer sindicaliștii. Memorandumul este o nouă încercare a Guvernului de a ajunge la un acord cu sindicatele din Educație, pentru ca acestea să înceteze greva și să se intre în calendarul sfârșitului de an școlar.

Reamintim că un memorandum nu are putere de lege, motiv pentru care sindicaliștii au respins zilele trecută această variantă de garantare a promisiunilor guvernamentale.

De asemenea, stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector „învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă, se arată în document.

„Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, precizează guvernul.

Reacția sindicatelor

Cadrele didactice și-au exprimat dorința ca protestul să continue, până când vor obține majorarea imediată a salariilor cu 25% și intrarea în grila finală de salarizare la 1 ianuarie 2024.

Garanția cerută de greviști este creșterea salariului profesorilor aflați la început de carieră, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariului mediu pe economie.

”În momentul de faţă, greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri”, a declarat miercuri Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, citat de News.ro.

Întrebat dacă se va ajunge la amânarea examenelor, Marius Nistor a spus: ”Nu ştiu, în momentul de faţă nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor, dar cu cât se lungeşte acest conflict de muncă, există şi acest risc”.

Despre suspendarea grevei doar pe perioada examenelor, Nistor a arătat că Ministerul Educaţiei poate propune, dar decizia este strict a cadrelor didactice: ”Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului. (…) Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţii vizavi de grila de salarizare şi bineînţeles salariul debutantului, care ar trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22