Pe aceeași temă
"Se întâmplă ca în acest an Ziua Națională să ne găsească în mijlocul campaniei electorale. Participarea este unul dintre pilonii democrației, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetățenii îl au la dispoziție pentru a decide viitorul țării lor. Așa că vă invit să participați la dezbatere, la campanie, la alegeri! Este firesc să avem polemici, controverse și dispute, mai ales într-o perioadă de competiție electorală. Dar cu toții facem parte din această națiune. Înainte de a fi de stânga sau de dreapta, suntem români și vrem ce e mai bine pentru România. Indiferent de care parte vă veți afla la aceste alegeri, indiferent pe cine susțineți, indiferent dacă cei pe care îi sprijiniți și în care v-ați pus speranța vor câștiga sau nu competiția electorală, nu uitați că alegerile sunt pentru și despre România., a spus Iohannis, conform HotNews.ro.
Seful statului a subliniat, in discursul sau, ca "Indiferent cine va câştiga scrutinul de săptămâna viitoare şi cum va arăta noul Guvern, România nu trebuie sa se abată de la acest drum pe care şi l-a câştigat cu mari sacrificii, prin tranziţii dureroase. El poate părea ireversibil sau de la sine înţeles, dar vedem lesne cum retorica extremistă, populistă a devenit foarte prezentă în societăţi cu o democraţie mult mai veche şi mai consolidată decât cea a României. Ca atare, este esenţial ca respingerea fermă a discursului anti-european sau xenofob, păstrarea încrederii cetățenilor în politicile comune şi în valorile occidentale să rămână obiectivele noastre prioritare."
"Ţară stabilă înseamnă economie funcţională, justiţie independentă, luptă anticorupţie şi capacitatea de a genera o strategie de securitate eficientă în zonă. Șansa normalității democratice și a prosperității vine din respectul față de lege și față de muncă, față de instituții și tradiții, din prețuirea școlii și a educației. Avem nevoie de responsabilitate, de atașamentul ferm față de valori și de încrederea deplină în statul de drept. De acest spirit cred că este nevoie după alegeri, indiferent cine va învinge", a mai afirmat seful statului.
Mesajul presedintelui Klaus Iohannis de Ziua Nationala (sursa: Administratia Prezidentiala):
"Domnule Presedinte Iliescu,
Domnule Presedinte Constantinescu,
Domnule Presedinte Basescu,
Domnule Prim-ministru,
Preafericirea Voastra,
Excelentele voastre doamnelor si domnilor ambasadori si reprezentanti ai misiunilor diplomatice,
Doamnelor si domnilor,
Dragi romani,
Sarbatorim astazi impreuna Ziua Nationala a Romaniei, cu recunostinta pentru sacrificiul si intelepciunea inaintasilor nostri, care au facut posibila Romania Mare, dar si cu incredere si speranta in viitorul pe care noi insine, ca natiune, alegem sa-l construim, in acord cu valorile democratiei si libertatii.
Ca de fiecare data, Ziua Marii Uniri este prin ea insasi un indemn la unitate, solidaritate si mandrie nationala.
1 Decembrie ne aminteste, an de an, ca aceasta natiune are forta de a-si implini marile idealuri, chiar in pofida celor mai potrivnice circumstante istorice.
Vreau sa multumesc inca o data, pe aceasta cale, Armatei Romaniei, celor care isi pun zi de zi viata in slujba tarii noastre, militarilor nostri din teatrele de operatii, care ne reprezinta cu onoare in relatia cu partenerii nostri, in numele unor valori si principii comune.
In 1916, exact in urma cu 100 de ani, Romania trecea prin momente dramatice si era sfasiata, la propriu si la figurat, de razboi.
Dar ceea ce nimeni nu a putut lua romanilor a fost dragostea de neam si tara, curajul, spiritul de sacrificiu, jertfa de sine in numele unui ideal, tenacitatea, darzenia si speranta.
Acestea sunt adanc inradacinate in fiinta nationala, pe ele s-a cladit Romania moderna si de ele trebuie sa ne aducem aminte in fiecare zi. Aceste valori nu ne-au parasit niciodata, sunt ale noastre si ne reprezinta ca popor.
Vreau sa le transmit romanilor, cu aceasta ocazie, un indemn personal: sa nu va indoiti de voi insiva si de Romania, sa nu lasati pe nimeni sa puna sub semnul intrebarii aceste valori ale poporului nostru, sa credeti in puterea si in maretia voastra.
Cred ca, uitandu-ne inapoi la veacul ce a trecut, avem pentru ce sa fim mandri si sa recunoastem devenirea noastra ca natiune.
Incercarile istoriei, razboaiele, deceniile de comunism si represiune, nu au slabit fiinta nationala, nu ne-au facut mai putin determinati, mai putin iubitori de libertate si nu ne-au ucis aspiratiile si sperantele.
Dimpotriva. Natiunea romana s-a ridicat de fiecare data mai puternica, mai ambitioasa si cu o nestirbita vointa de a-si afirma locul in lume.
Romania este astazi respectata in regiune, in Europa, in parteneriatele si organizatiile din care face parte, pentru angajamentul sau in spiritul libertatii, pluralismului, democratiei si statului de drept.
In cei aproape 27 de ani de la eliberarea de sub regimul comunist, am parcurs rapid si durabil etapele necesare tranzitiei si consolidarii democratice si am aratat ca locul nostru este alaturi de statele occidentale, cu care impartasim valorile comune.
Acest 1 Decembrie nu este insa doar un prilej de rememorare a trecutului, ci si o etapa dintr-un parcurs de viitor. Peste doi ani vom sarbatori Centenarul Marii Uniri, in raport cu care avem desigur obiective simbolice, dar si pragmatice.
Potentata de experientele trecute, forta noastra va veni si din modul in care stim sa ne urmarim idealurile si obiectivele in viitor.
Anul 2017 va fi astfel unul decisiv, pentru ca vom avea directiile unui nou proiect de tara si o noua viziune asupra , cu privire la care imi doresc sa avem un acord cat mai larg.
Doamnelor si domnilor,
Dragi romani,
Se intampla ca in acest an Ziua Nationala sa ne gaseasca in mijlocul campaniei electorale.
Participarea este unul dintre pilonii democratiei, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetatenii il au la dispozitie pentru a decide viitorul tarii lor. Asa ca va invit sa participati la dezbatere, la campanie, la alegeri!
Este firesc sa avem polemici, controverse si dispute, mai ales intr-o perioada de competitie electorala.
Dar cu totii facem parte din aceasta natiune. Inainte de a fi de stanga sau de dreapta, suntem romani si vrem ce e mai bine pentru Romania.
Indiferent de care parte va veti afla la aceste alegeri, indiferent pe cine sustineti, indiferent daca cei pe care ii sprijiniti si in care v-ati pus speranta vor castiga sau nu competitia electorala, nu uitati ca alegerile sunt pentru si despre Romania.
Am mai spus-o: personal, nu stiu un mijloc mai bun de a aduna societatea decat in jurul unei ideal comun.
Toleranta, deschiderea, respectul pentru diversitate sunt acei catalizatori ai energiilor creatoare ale tuturor cetatenilor unei natiuni, din interiorul si din afara granitelor, care fac posibila construirea unei tari puternice si demne.
Romania are acum marea sansa de a-si exploata oportunitatile rezultate din stabilitatea ei politica, din orientarea sa indiscutabila catre valorile europene si nord-atlantice. Este un moment aparte si avem responsabilitatea sa-l intelegem foarte bine pentru a face cea mai buna alegere.
Indiferent cine va castiga scrutinul de saptamana viitoare si cum va arata noul Guvern, Romania nu trebuie sa se abata de la acest drum pe care si l-a castigat cu mari sacrificii, prin tranzitii dureroase.
El poate parea ireversibil sau de la sine inteles, dar vedem lesne cum retorica extremista, populista a devenit foarte prezenta in societati cu o democratie mult mai veche si mai consolidata decat cea a Romaniei.
Ca atare, este esential ca respingerea ferma a discursului anti-european sau xenofob, pastrarea increderii cetatenilor in politicile comune si in valorile occidentale sa ramana obiectivele noastre prioritare.
Atat cei care vor guverna dupa 11 decembrie, cat si cei care vor fi in opozitie vor avea marea responsabilitate de a arata ca Romania este o tara stabila, prospera si puternica.
De fiecare dintre ei si de fiecare dintre noi toti depinde succesul nostru in urmatorii ani.
Tara stabila inseamna economie functionala, justitie independenta, lupta anticoruptie si capacitatea de a genera o strategie de securitate eficienta in zona.
Sansa normalitatii democratice si a prosperitatii vine din respectul fata de lege si fata de munca, fata de institutii si traditii, din pretuirea scolii si a educatiei.
Avem nevoie de responsabilitate, de atasamentul ferm fata de valori si de increderea deplina in statul de drept. De acest spirit cred ca este nevoie dupa alegeri, indiferent cine va invinge.
Dragi romani,
Inchei prin a va multumi pentru ceea ce faceti zi de zi, fiecare in domeniul sau, la locul sau, in familie, in comunitate, cu partea sa de contributie, pentru ca Romania sa fie o tara mai buna, mai prospera si mai puternica.
La multi ani, romani! La multi ani, Romania!
La receptia de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni sunt prezenti, printre altii, fostii presedinti ai Romaniei Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu, patriarhul Daniel, premierul Dacian Ciolos, membri ai Guvernului, fostul sef al SIE Mihai Razvan Ungureanu, seful SRI, Eduard Helvig, si al STS, Marcel Opris, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, Livia Stanciu, judecator la CCR, presedintele PNL, Alina Gorghiu, si lideri liberali, membri ai Corpului Diplomatic si reprezentanti ai Academiei Romane, potrivit Agerpres.