Mișcarea #Rezistență, scrisoare deschisă către Guvern și Parlament de sancționare a Legii grațierii

G.m. | 10.05.2017

Mișcarea civică #Rezistență / 600000 pentru Rezistență, formată în timpul protestelor din acest an, a formulat miercuri, 10 mai, o scrisoare deschisă adresată membrilor Parlamentului și ai Guvernului României, cu privire la Legea grațierii.

Pe aceeași temă

 

Membrii mișcării atrag atenția conducătorilor țării asupra legii grațierii, susținând că ”orice modificare, propunere sau amendament la Legea grațierii se face pornind de la OUG 13, motivul pentru care o mare parte dintre români protestează din luna ianuarie zi de zi atât în stradă, cât și în mediul online.”

 

”La un studiu atent al tuturor variantelor prezentate (cea a Guvernului de după abrogarea OUG 13 sau cea a Comisiei Juridice a Senatului) se observă existența unor ambiguități și anomalii de tipul celor care stipulează ca prevederile legii să se aplice faptelor, nu pedepselor, urmând a fi acoperite toate faptele comise până la 18 ianuarie 2017 care pot fi descoperite și transformate în infracțiuni, în cazul unui proces. Aceste ambiguități sunt de natură a da naștere unor întrebări legitime: De ce nu se vorbește despre dosarele în derulare care sunt vizate și care pot fi soluționate peste 2, 5, 10 ani? De ce ar trebui grațiate faptele, dacă nu ele determină suprapopularea din închisori? Trebuie sa subliniem și faptul că CEDO nu a cerut grațierea”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

 

Membrii mișcării #Rezistență / 600000 pentru Rezistență subliniază că, ”prin intermediul acestei scrisori deschise susținem ferm că nu avem nevoie de o lege a grațierii în acest moment. Sub orice formă ar fi adoptată, suspiciunile că este o lege cu dedicație vor dăuna atât spiritului cât și literei unei legi de care vor beneficia și politicieni acuzați de fapte de corupție. Considerăm că, dacă într-adevăr se acționează în numele și în beneficiul acestui popor, ar trebui să se renunțe definitiv la această lege. Cazurile reale care privesc condamnați cu probleme personale extrem de grave pot fi rezolvate cu grațiere individuală acordată de Președintele României prin Decret. Președintele trebuie doar să acționeze transparent și să indice nominal pe cine grațiază și de ce.

 

România are astăzi nevoie de inițiative și legi care să sprijine educația și sănătatea, proiecte de infrastructură şi dezbateri publice pe tema preluării de către România a preşedinţiei Consiliului UE în ianuarie 2019. Solicităm pe această cale Parlamentului și Guvernului României, drept unică soluție acceptabilă, să renunțe definitiv la Legea grațierii prin vot de respingere în plenul Senatului, apoi în plenul Camerei Deputaților.”

 

Vă mai recomandăm:

 

Controversata lege a graţierii, în plenul Senatului. Pot ieşi din închisoare 453 de persoane

 

Din lac in put. PSD a votat gratierea coruptilor cu echipa de evaluare a MCV la Bucuresti

 

Comisia juridica a Senatului a votat gratierea coruptilor, propusa de Basescu si Nicolae

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22