Michael Schneider (PPE): Suntem îngrijorați să vedem acuzațiile OLAF împotriva lui Dragnea

E.b. | 25.11.2017

Michael Schneider, președintele grupului PPE al Comitetului European al Regiunilor, și-a declarat îngrijorarea față de acuzațiile OLAF la adresa liderului social-democrat Liviu Dragnea.

Pe aceeași temă


 


"PPE sprijină puternic investițiile în UE și susține o utilizare eficientă a fondurilor structurale, îmbunătățirea capacității administrative, mai ales a achizițiilor publice. În plus, doresc să reafirm responsabilitatea politică pe care o avem pentru cheltuirea banilor UE, care include și lupta împotriva corupției. Suntem îngrijorați să vedem acuzațiile OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă) împotriva șefului partidului de guvernământ român.

 

În orice stat membru UE, această situație ar provoca imediat demisia politicianului respectiv până la clarificarea cazului în justiție", a afirmat Schneider, sâmbătă, la Cluj-Napoca, în discursul rostit în cadrul Congresului Ligii Aleșilor Locali ai PNL, conform Agerpres.


El a subliniat că fiecare lider politic local, regional și național are datoria de a combate corupția, deoarece contravine încrederii cetățenilor în valorile democratice și dezvoltării sănătoase a comunităților.


"În același timp, sunt sigur că OLAF nu intenționează să creeze obstacole în calea investițiilor. Dimpotrivă, scopul său este de a asigura o utilizare responsabilă a banului public, astfel încât fiecare euro investit în regiunea și orașul dumneavoastră să atingă un potențial maxim, în interesul cetățenilor", a spus președintele grupului PPE al Comitetului European al Regiunilor.


Acesta a vorbit despre impactul pe care legislația UE îl are asupra comunităților și despre faptul că este important ca vocea acestora să fie auzită la Bruxelles, condiții în care liderii regionali și locali trebuie să aibă un punct de vedere nu doar asupra legislației europene, ci și să decidă direcția către care va merge Europa.

 

 

Schneider (foto interior) a vorbit și despre importanța ca politica de coeziune a UE să rămână disponibilă pentru toate statele membre și regiunile, independent de dezvoltarea lor, și a subliniat necesitatea simplificării procedurilor de acordare a fondurilor structurale și de investiții.


"Trebuie să diminuăm birocrația în interesul beneficiarilor. De exemplu, știu că autoritățile locale se confruntă cu dificultăți din cauza procedurilor anevoioase. Comisia Europeană este conștientă de aceste dificultăți și dorește să simplifice cât se poate de mult. Pe de altă parte, trebuie verificat și dacă această complexitate administrativă nu este provocată la nivel național în România. Autoritățile publice au obligația sa facă tot posibilul în sprijinul creșterii eficienței și a calității în implementarea proiectelor", a subliniat Schneider.


El le-a sugerat delegaților că este momentul oportun să creeze un grup de lucru în cadrul PNL, care să discute și să identifice soluții privind regionalizarea și modernizarea administrativă în România. Schneider a accentuat nevoia ca în România să se înțeleagă că, dacă fondurile europene nu vor fi utilizate, după 2020 va exista riscul unor reduceri majore de fonduri alocate țării noastre.


"Pentru țara dvs, din finanțarea totală de 30 de miliarde euro disponibile în perioada 2014 — 2020, plățile se ridică la aproximativ 3,5%, iar angajamentele depășesc 20%, cu șanse de creștere în viitorul apropiat. Mi s-a explicat că aveți un plan național de dezvoltare prin care este planificată infrastructură locală, dar, pe de altă parte, proiectele nu pot fi finanțate din cauza lipsei unui buget adecvat la nivel național. Aceste cifre scăzute necesită îmbunătățiri serioase și sunt convins că doriți să accesați cât mai multe finanțări europene. (...) Din experiența mea, pot spune că proceduri greoaie există și în alte state membre, inclusiv în Germania. Dar, în ciuda acestor provocări, nu există o sursă de finanțare mai eficientă și mai avantajoasă decât fondurile UE", a afirmat oficialul european.

 

**********

 

Comitetul European al Regiunilor este o instituție creată acum 20 de ani prin Tratatul de la Maastricht și reprezintă Adunarea politică a reprezentanților locali și regionali ai UE, cu 700 de membri și supleanți din 28 de state ale UE. Delegația României în Comitetul Regiunilor este compusă din 15 membri și este a 7-a cea mai mare delegație. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22