Miercuri, vot final în Camera Deputaților pe legile Justiției, la decizia PSD-ALDE-UDMR

Dora Vulcan | 12.12.2017

Votul final asupra ultimelor legi din pachetul Justiției ar urma să se dea miercuri în plenul Camerei Deputaților, la decizia Biroului Permanent, controlat de coaliția PSD-ALDE-UDMR. Comisia lui Iordache ar urma să dea marți seara un raport rapid la ultimul pachet care privește organizarea CSM.

Pe aceeași temă

 

 

 

Strategia de promovare și votare

 

Primul proiect intrat în comisia lui Iordache  - și anume modificarea Statutului magistratilor - adoptat luni de plenul Camerei Deputatilor, a fost înregistrat imediat, luni seara, la Senat.

 

Pana joi, senatorii pot depune amendamente.

 

Lunea viitoare, comisia speciala parlamentara condusa de deputatul PSD Florin Iordache va da un raport dupa ce va discuta aceste eventuale amendamente, iar apoi legea va ajunge la vot final la Senat - cel mai probabil luni seara, scrie Hotnews.ro. 

 

Al treilea proiect controversat priveste modificarea Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM, pentru care Iordache forțează emiterea unui raport în comisia de specialitate pentru marți seara.

 

Senatul este for decizional pe toate cele trei legi.

 

PSD a anuntat ca isi doreste adoptarea legilor justitiei in aceasta sesiune parlamentara, asta insemnand practic pana la Craciun.

 

 

Strategia de conținut. Modificări la legile în vigoare. Inspecția Judiciară primește puteri sporite. Plenul CSM, emasculat

 

 

 Comisia specială condusă de Florin Iordache a adoptat, marți, un amendament la legea de organizare și funcționare a CSM (317/2004) în sensul introducerii unui aviz suplimentar pentru efectuarea urmăririi penale a magistraților.

 

 

„Efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un judecător sau un procuror pentru infracțiuni săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviințarea Secției pentru judecători sau procurori, după caz”, prevede amendamentul propus de majoritatea PSD-ALDE. 

 

Reprezentanții PNL și USR nu s-au opus, convinși fiind că un astfel de aviz exista și până acum, constată Digi 24.ro. Numai că acest aviz nu era solicitat până acum CSM.

 

Amendamentul a venit în completarea art. 42 din Legea privind organizarea și funcționarea CSM:

 

„(1) Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la judecători şi magistraţi-asistenţi.

 

(2) Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii încuviinţează percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domiciliu cu privire la procurori.

 

(3) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) privind percheziţia şi reţinerea nu se aplică în caz de infracţiune flagrantă.

 

(4) Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii se pronunţă de îndată după primirea sesizării”.

 

Un alt amendament adoptat marți de Comisia Iordache prevede că președintele Secției de judecători a CSM este de drept și președintele CSM. Acum, președintele CSM este ales de plenul CSM.

 

Alt amendament adoptat în comisie prevede că doar Inspecţia Judiciară poate exercita acţiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminaţi din această procedură ministrul Justiţiei şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

 

„Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători, procurori şi magistraţi-asistenţi se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, se arată în amendamentul adoptat de comisia specială la art. 44 alin. 3 din Legea 317/2004.

 

Articolul în vigoare prevede că „acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de un judecător se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar, de ministrul justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

 

Modificarea a fost propusă de CSM şi însuşită sub formă de amendament legislativ de USR şi ALDE.

 

Luni, plenul Camerei Deputaților a aprobat cu 179 voturi „pentru” și 90 voturi „împotrivă” modificările dorite de coaliția PSD-ALDE-UDMR la Statutul judecătorilor și magistraților (Legea nr. 303/2004). Inclusiv propunerile care stabilesc că procurorii pot fi controlați ierarhic și că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraților care produc prejudicii prin rea-credință sau gravă neglijență. Proiectul de lege merge la Senat. Votul final asupra textului trebuia dat marți, dar, la solicitarea PSD, conducerea Camerei a decis devansarea lui.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22